Felújítják a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri székházát

2021. május 23. 07:43

2024-re készül el a kívül-belül felújított épület.

2021. május 23. 07:43
null

A jegybank alapításának századik évfordulójára, 2024-re eredeti szépségében újítják fel az intézmény székházát a Szabadság téren – írja a PestBuda. Hozzátették: az épület 1905-ban készült, külső megjelenésében azóta változatlan, belső tereit azonban a II. világháború után jelentősen átalakították.

A jegybank közleménye szerint a kívül-belül megújuló, eredeti fényét visszanyerő műemlék épület ünnepélyes átadását az intézmény 1924-es alapításának századik évfordulójára tervezik. Emlékeztettek, hogy a jelenlegi székház eredetileg is banképületnek épült az Osztrák-Magyar Bank budapesti fiókintézeteinek székházaként, Alpár Ignác tervei szerint, historizáló, neobarokk stílusban készült 1902-1905 között. A jegybanknak annak megalakulása óta, immár közel száz éve a székháza – emlékeztet a bank közleménye.

Tarthatatlan műszaki állapot

A PestBuda hozzátette, hogy műszaki szempontból az MNB székháza komolyabb felújításon még soha nem esett át, így mára az elektromos energiát, a vízellátást, hűtés-fűtést és a szennyvízelvezetést biztosító rendszerek elavultak, és a közeljövőben már működési kockázatokat jelentenének. Hangsúlyozták: a tarthatatlan műszaki állapot miatt elkerülhetetlenné vált a felújítás, amelynek során helyreállítják az eredeti, II. világháború előtti állapotot. Ugyanakkor arra is figyelmet fordítanak, hogy

korszerű, energiatakarékos épületben működjön a jegybank

– írják.

A felújítás ideje alatt a jegybank a Krisztina körút 55. szám alatti irodaházban folytatja munkáját. A tervek szerint az MNB fennállásának 100. évfordulóján, 2024-ben költözik vissza a kívül-belül megújuló székházába.

Kép forrása: MNB (Az épület visszakapja a belső udvarát, amelyet korábban lefedtek)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. május 24. 18:31
Az osztrák-magyar bank jobb volt. "Az Osztrák-Magyar Bank e bankjegyért bárki kívánságára azonnal fizet bécsi és budapesti főintézeteinél Száz korona törvényes érczpénzt." Illent-e: http://monetarium.hu/image/cache/catalog/arany/magyar/2020/100-korona-ferenz-jozsef-monetarium-1000x500.jpg Amely érczpénz ma is ismert és elfogadott világszerte ugyanakkora értékben, mint 110+ éve. A magyar jegybanknak egy fő dolga lenne a jegybanktörvény alapján, a forint értékállóságának a biztosítása. Na csak ezt nem csinálja a jegybank.
pollip
2021. május 23. 10:56
Ebből baj lesz! Majd jön a DW és riportot csinál, hogy a nácizmus épületeit újítjuk fel....... Örülök minden felújításnak, őseink munkája nem vész kárba.
Burg_kastL71-C
2021. május 23. 10:49
A cikk optimizmust sugall ! Bátran építkeznek tovább. Úgy tűnik a Jegybankelnök úr / Pénzügyminiszter úr készül egy hosszútávú kormányzásra. Hajrá !
Ekeke
2021. május 23. 08:22
Szerintem felesleges presztízs beruházás ennyi ideig és ennyi pénzért felújítani egy ingatlant.Ez már tényleg megalománia, ugyanúgy mint a pénzügyminisztérium és a többi kozhivatal felújításai a várban illetve odakoltoztetesuk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!