Palkovics: Komoly dolog, hogy 1500 milliárd forint jut a felsőoktatásra

2021. február 01. 07:37

„Az, hogy az SZFE az Alkotmánybírósághoz fordult, nem jelenti azt, hogy igaza is van” – fogalmazott a miniszter az Atv-nek.

2021. február 01. 07:37
null

Az Atv Palkovics Lászlót kérdezte a miniszterelnök, 1500 milliárdos bejelentéséről, mivel a tudományt, kutatást, felsőoktatást – amit Orbán Viktor a következő évtized gazdaságot megrántani képes „gőzmozdonyának” nevezett – innovációs miniszterként ő felügyeli. A miniszter úgy fogalmazott, hogy „ez nagyon komoly dolog”. Az európai uniós program, a Next Generation EU helyreállítási alapjából biztosítanak 6000 milliárd forintot Magyarországnak, amiből 1500 milliárd forintot felsőoktatási fejlesztésekre tudunk fordítani.

Palkovics László azt mondta, Stumpf István kormánybiztos lesz, és a kormánybiztosok olyan feladatokat látnak el, melyek valamilyen formában, „de a normál államigazgatási struktúra fölött vannak”. „Az egyetemi modellváltást illetően a feladatunk az, hogy megnézzük a gyakorlatban mit is jelent az egész új fenntartói struktúra” – tette hozzá.

De meg kell nézni az egyetemek jövőbeni környezetét, hogy miután az államtól ilyen értelemben függetlenné válnak, milyen módon tudják a saját szervezetüket továbbfejleszteni. „Ez egy szép feladat, ezt kapta meg Stumpf István” – fogalmazott Palkovics László. Ő egyike azon jogtudósoknak, akiknek van egyetemi múltja, akik szabadon tudnak gondolkodni, „intellektuálisan egy nagyon magas szinten lévő ember”, aki az egyetemi modellváltás tekintetében magával a modellel foglalkozik, annak elvi-jogi és társadalmi vonatkozásaival. Amennyiben szükséges, az új modell továbbfejlesztésének a kereteiről szóló vitát kiválóan le tudja bonyolítani – fogalmazott Palkovics László, aki azt is elmondta: rendszeres munkakapcsolat van közöttük.

„Ahogy a projekteknek a véglegesítése, úgy azok technikai lebonyolítása, ellenőrzése továbbra is az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatásköre” – tette egyértelművé a miniszter, aki szerint így az 1500 milliárdos forrás felsőoktatásra szignálásával nyilvánvalóan az ITM erősödik brutálisan, hiszen a felsőoktatást az ő minisztériuma irányítja.

Kérdésünkre, hogy Stumpf Istvánt azért (is) nevezte-e ki most a miniszterelnök az egyetemi modellváltás koordinátorának, mert alkotmánybíró volt, és az alkotmányos aggályokat az ő kinevezésével szeretnék tompítani, különösen, hogy a Színművészeti Egyetem alkotmánybírósághoz is fordult a Vidnyánszky-féle kuratórium statútuma miatt, Palkovics László azt mondta: „ez is lehet egy megközelítés”, de szerinte alkotmányos aggályok nincsenek. „Az, hogy az SZFE az Alkotmánybírósághoz fordult, nem jelenti azt, hogy igaza is van” – jegyezte meg.

(Atv)

(Fotó: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna 2030-ig szóló fejlesztési koncepcióinak áttekintése után tartott sajtótájékoztatóján a szolnoki városházán 2021. január 18-án. MTI/Mészáros János)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Porkoláb Zsuzsa
2021. február 03. 11:12
Mit kéne tenni e rossz erőkké váló, le se züllesztő, de megutáltatottá lett hazát elárulva élni? - Nem, inkább építeni, ahogy még lehet. Orbán, meg Palkovics egy óriási, felgyülemlett őserőt képvisel, ez fog kijönni végül. Jó lehet még ez, nem kell agyonfélni magát népnek. - Isten szerint, az a régi törvény nem volt már jó, ez hozott újat.
popzene
2021. február 01. 12:19
Alapvetően nem lenne hülyeség az új uniós pénzeket a felsőoktatásba önteni. Csak éppen ehhez semmiféle "modellváltásra" nincs szükség. Ahhoz annál inkább, hogy a lé nagy részét sa zokásos módon lenyúlja a Fidesz annak köszönhetően, hogy addig az összes egyetemet ilyen nyilvánvalóan fideszes magánalapítványokba privatizálják (ráadásul úgy, hogy az állam még jelképes ellentételezést sem kap az átjátszott vagyonért cserébe). Ez konkrétan egy 1500 milliárdos lopás. Ennyire gátlástalanok és enyveskezűek, és ennyire fosnak 22-től.
Senki Alfonz
2021. február 01. 12:16
Ez a szerencsétlen Kispalkó főnököt is kapott, lemondani sem hagyták, volt egyetemi munkatársai és tudóstársai utálják, árulónak tartják. Jó nagy pénz kell a megvigasztalásához!!!!
az ember
2021. február 01. 11:06
Gyurcsótány mamelukjai milliószor hiteltelenné vált gyűlölködők, egy tíz év óta jobbágyozó, mamelukozó söpredék. Ezzel szemben most végre békés országépítés folyik, miközben Gyurcsótány mamelukjai mamelukoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!