Izraeli lap mazsihiszes rabbik szexbotrányáról ír, a hitközség tagad

2021. január 29. 13:12

A Mazsihisz közleményében azt írja, a megrágalmazottak megtették a jogi lépéseket. Közben Radnóti Zoltán főrabbi is otthagyta a szervezet rabbitestületét.

2021. január 29. 13:12
null

Be kell vallanom, hogy csak most leszek 18.” „Szűz vagy?” „Dehogy!” „Az nem baj.” „Akkor is mehetek?” „Igen, ha nem jelentenek fel kiskorú megrontásáért.” „Szeretnél megrontani?” „Nagyon. Egész délelőtt.”

A fenti internetes beszélgetést az Ynet izraeli hírportál tette közzé, a Blikk és az Index szemlézte. A párbeszéd az oldal szerint egy magyar rabbi és egy kiskorú lány között zajlott, a beszélgetéshez képet is csatoltak, amelyet a rabbi a lánynak küldött magáról: ezen vélhetően az egyházi ember meztelen felsőteste látható.

Belháború?

A történet egy nemrégiben a világhálóra került honlapról indult, amely két vallási vezető viselt dolgáról is írt részletesen. Egyikük egy észak-magyarországi város rabbija, aki a vádak szerint több áttérni kívánkozó nővel – köztük egy férjezettel is – intim viszonyba került. Másikuk a közösség betérési részlegét vezető egyházi ember, a fent idézett párbeszéd alanya.

A napvilágot látott részletek annak a belháborúnak nyomán kerülhettek felszínre, amely a Mazsihiszben dúl a szervezet vezetése és egy belső kisebbség között – véli a Blikk, amely idézte Róna Tamásnak, a rabbitestület elnökének szavait. „Fájdalmas folyamat indult meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében, de ennek a végére kell járnunk” – nyilatkozta a vizsgálóbizottság felállítását kezdeményező Róna. Mint mondta,

az igazság kiderítése és nyilvánosságra hozatala a magyarországi zsidóság hosszú távú érdeke.

A bulvárlap ezen felül megtudta, hogy jelenleg nem folyik rendőrségi eljárás a rabbi ellen.

Tanultak a XX. századból

A botrány napvilágra kerülését követően közleményt juttatott el a távirati irodához a legnagyobb magyarországi zsidó szervezet.

„Sikeres együttműködéseink vannak a magyar kormánnyal, jelentős nemzetközi, vallásközi programokban veszünk részt, fejlődik kórházunk, egyetemünk és számos zsinagógánk. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a korlátozások feloldása után még színvonalasabb és színesebb, a magyar neológ zsidó hagyományokhoz hű közösségeket tudjunk szolgálni” – olvasható a közlemény első soraiban.

„Mindeközben a Mazsihisz fél éve sajnos egy összehangolt támadássorozat közepette teszi a dolgát. Ez részben a nyilvánosság előtt zajló folyamat, amelynek forgatókönyve újra és újra ugyanaz: egy névtelen revolverhonlap hamis információkkal gyalázza a szervezetet, mocskolja vezetőit, rabbijait, munkatársait, kiszivárogtatja belső anyagainkat, majd ez így kreált álhíreket átemeli egy ellenérdekeltű zsidó szervezet médiája, ahonnan valóságként, forráskritika nélkül veszi át a magyar sajtó és a nemzetközi zsidó média egy része” – írják.

Hozzáteszik, a megrágalmazottak közül többen megtették a szükséges jogi lépéseket: ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek,

a nyomozás már több esetben megindult.

„Általánosságban elmondható, hogy a Mazsihisz demokratikus felépítése és transzparens működése minden tagja számára biztosítja, hogy probléma esetén panaszt tegyen. Szervezetünk belső rendje garantálja a bejelentések objektív kivizsgálásának lehetőségeit” – folytatják, majd ismertetik: ha lesznek bizonyítékok, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója azonnal vizsgálatot rendel el.

„A névtelen és bizonyítékok nélküli bejelentések azonban – legyenek azok anonim levelek vagy névtelen szerzők által működtetett blogbejegyzések – önmagukban nem alapozhatnak meg vizsgálatot. Magyarország XX. századi történelmében a névtelen bejelentések kezelése sok egyéni, családi, vagy közösségi tragédiát okozott. Mi tanultunk ebből” – zárul a közlemény.

Radnóti Zoltán is otthagyja a testületet

A Mazsihisz közleménye után érkezett egy másik is: péntek délben jött a hír – amelyről a Neokohn számolt be –, miszerint Radnóti Zoltán kilépett a Mazsihisz rabbitestületből. A szervezetet Róna előtt vezető Radnóti Zoltán Facebook-posztját változtatás nélkül közöljük.

Több, mint 20 esztendeje szolgálok rabbiként. A múltban Miskolcon, Újpesten, Józsefvárosban és jelenleg Dél-budán. Bármerre is dolgoztam, ott építettem és tanítottam. Mind a helyi közösséget, mind az összmagyar zsidóságot. Cikkeim jelentek meg országos médiumokban, könyvekben. Elindítottam az ország első rabbi blogját. Egyetemi tanszékvezető lettem.

Ha voltak is alattomos támadások ellenem, erőm szerint nem hagytam, hogy ezek a munkámtól és a céljaimtól energiát vegyenek el és megakadályozzanak abban, hogy a tanításra és a közösségépítésre koncentráljak.

Szándékaim szerint ebben mindaddig kitartó voltam, amíg ez a munka teljesen el nem lehetetlenült. Az utóbbi hónapokban, a napjaimból hosszú órákat vett el, hogy ezekkel a nemtelen támadásokkal kellett foglalkoznom.

Mindig van egy pillanat, amikor már nem lehet több vizet tölteni egy pohárba.

Az elmúlt hetekben és napokban 6 (!) rabbi hagyta ott a jelenlegi Rabbi testületet. Nekem sincs más választásom, hiszen ebben a testületben már nem tudok dolgozni.

Mások a céljaink. Nem akarok háborúzni. Nem akarok játékszerévé lenni belpolitikai és zsidópolitikai csatározásoknak. Tanítani szeretnék, továbbadni a zsidóság és a neológia csodás értékeit.

Ezt meg lehet tenni a Rabbi testületen kívül, ám a Mazsihiszen és a Bzsh-n belül maradva.

Szomorú vagyok. Hiszen ha megszűnik valami, egy kapcsolat, egy barátság, akkor az ember érthetően szomorkodik. Ám hiszek abban, hogy minden nap születik valami új és inspiráló, amiért érdemes élni és küzdeni.

Én ebben hiszek. Az emberben. A közösségben. A zsidóságban.

A zsidó közösség az elmúlt évezredekben nagyon hitt ebben. És ez a hit tartott életben bennünket.

2021. január 29. 5781, svát 16.

Radnóti Zoltán főrabbi”

Nem sokkal ezelőtt egyébként Radnóti Lukácsi Katalin holokauszt-megemlékezésének szánt performanszáról is elmondta véleményét.

(Mandiner, MTI-OS)

Nyitókép: MTVA/Bizományosi, Róka László

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. január 30. 16:30
"majd ismertetik: ha lesznek bizonyítékok, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója azonnal vizsgálatot rendel el." Vagyis... "HA"!!!! "LESZNEK BIZONYÍTÉKOK".. akkor a MAZSIHISZ azonnal intézkedik... és megsemmisíti azokat!...
Kiscsillag
2021. január 29. 22:50
A Mazsihisz-hez képest Szájer egy szent.
Mr. Sarah Kaufmann
2021. január 29. 21:24
Álprobléma. Amúgy is, a katolikus papság között bújnak meg azok, akik a leginkább visszaélnek diabolikus szexuálpatriarchális ösztönvilágukkal,
gyaloggos
2021. január 29. 19:13
JELENTKEZHETEM én is rabbinak? Hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!