Megszűnhet a Jobbik 2022-ben – véli az elemző

2021. január 27. 13:15

A XXI. Század Intézet munkatársa szerint a párt marginális szerepet fog képviselni az ellenzéki együttműködésben, Jakab miniszterelnök-jelölti ambíciói pedig komolytalanok.

2021. január 27. 13:15
null

Komolytalannak nevezte Jakab Péter Jobbik-elnök a napokban bejelentett indulását a miniszterelnök-jelölti ellenzéki előválasztáson a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Deák Dániel. A XXI. Század Intézet elemzője szerint ez Jakab egyszemélyes akciója, ami csak azt garantálja számára, hogy „a Gyurcsány Ferenc vezette szivárványkoalíció listájának befutó helyére kerül”. Az elemző szerint egyetlen olyan prognózis sincsen, amely szerint a jobbikos politikus esélyesként indulhat a baloldali előválasztáson. 

2022-ben eltűnhet a Jobbik

Hozzátette, a Jobbik az ellenzéki együttműködésben marginális szerepet fog képviselni, emlékeztetve, hogy a párt 2018-as szavazóbázisa 85 százalékát elveszítette, a párt vidéki bázisának jelentős része eltűnt Jakab azért kerülhetett a Jobbik élére, mert a párt első vonala – miután már nem látott hosszú jövőt a Jobbik előtt – otthagyta a pártot – véli Deák Dániel. 

Az elemző szerint Jakab rosszul mérte fel a helyzetét, a 2022-es választások előtt alig másfél évvel „folytatja a botránypolitizálást, így tovább rombolja a párt társadalmi megítélését”. Ráadásul az elnök politikája további kilépéseket eredményezett, mára szinte csak a legszorosabb szövetségesei maradtak a pártban, amely az elmúlt egy évben tetszhalott állapotban volt. Úgy vélte, ha minden így marad, a Jobbik 2022-ben csupán néhány parlamenti mandátumot szerezhet, és ez a párt megszűnéséhez vezethet.

Horn Gábor szerint Jakab kommunikál a legjobban az ellenzékből

A Republikon Intézet kuratóriumi elnöke, Horn Gábor egykori SZDSZ-es politikus épp ellenkezőleg gondolja, szerinte a Jobbik Jakab vezetésével az elmúlt egy évben stabil pártjává vált az ellenzéknek. Úgy látja, a Jobbik elnöke  kommunikál a legjobban a kormányellenes oldalon tevékenykedő politikusok közül.

Horn szerint nincs kőbe vésve, hogy Jakab Péter esélytelen az előválasztáson csak azért, mert a Jobbik jobboldali pártnak nevezi magát, mivel az összefogás szimpatizánsai arra fognak szavazni, akiről úgy gondolják, hogy a legesélyesebb Orbán Viktorral szemben. „Mára kialakult az ellenzéki szavazó típusa, akinek mindegy, csak ne Orbán Viktor kormányozzon. A Jobbik tagságában pedig ugyanazok a folyamatok zajlottak le, mint a támogatói körében, ezért nem hiszem, hogy zavarná őket, ha más párt politikusát kellene támogatniuk mint miniszterelnök-jelöltet.” – fogalmazott.

A politikában persze fontos, hogy a tagságot a vezetés pozíciókhoz juttassa, de ennek amúgy is a kormányváltás az első feltétele – válaszolta Horn Gábor arra a kérdésre, hogy nem lenne-e sok a tagságnak, ha Jakab Péter beállna Dobrev Klára mögé. Azzal kapcsolatban, hogy Jakab Péter közölte, vezetése alatt a párt támogatottsága hatról tizennégy százalékra duzzadt azt monda, a Republikon mérései ezt az állítást nem támasztják alá, ők stabilan hét százalékon mérik a Jobbikot a biztos szavazók körében.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2021. január 30. 09:28
Lassan élhetetlen lesz az ország. A gonosz és embertelen bolsevisták köpőlégyként összeköpködnek, ellehetetlenítenek mindent. Gyűlölködnek, gyalázkodnak, hazudnak bosszúból, amiért 10 éve sokkal kevesebbet lophatnak. (Máshoz meg nem értenek...)
Akitlosz
2021. január 28. 11:52
A XXI. századi "elemző" a Fidesz érdekeinek megfelelően "elemez", azaz nem jósol, hanem a párt mondja. Ettől még persze megszűnhet bármelyik ma létező párt 2022-ben. És máskor is.
syphax
2021. január 28. 10:01
". Jakab kommunikál a legjobban az ellenzékből".........MONGYA HORNGÁBOR. NO AKKÓ' TÉNYLEG JÓL ÁLLUNK --MI KERESZTÉNY-NEMZETIEK.
még fokozza
2021. január 28. 08:21
A Fidesz fog megszűnni. Ha Orbánnak kapáltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!