Elkészült a dégi Festetics-kastély külső felújítása

2020. december 30. 17:33

Új díszkivilágítást is kapott az épület. A teljes felújítás 2021 végére fejeződhet be.

2020. december 30. 17:33
null

A Nemzeti Kastélyprogram keretein belül újítják fel a dégi Festetics-kastélyt. A munkálatok előkészítése 2016-ban kezdődött meg, a projekt pedig 2018-ban indult el – írja az Építészfórum. A rehabilitáció felelős tervezője Garaguly Kinga építész.  A dégi Festetics-kastély a legkorábbi és az egyik legjelentősebb klasszicista magyar kastély. A felújítási munkálatok 2021 végére fejeződhetnek be, a homlokzati rehabilitáció révén az épület már új fényében várja az állandó kiállítás megépítését.

A most készülő ütemben a kastély homlokzatát sikerült hosszútávra biztosítani. Az új díszkivilágítás Kralicsek László és Klosz András terve alapján készült el. „Az épület külső, általános fényármegvilágításán túl hangsúlyozni szerettük volna az építészeti elemeket is, – így a portikuszokat, timpanonokat – melyek térbeli plaszticitását külön belső és külső világítással hangsúlyozzuk. A különleges rámpákat alacsony fénymagasságú lámpatestekkel világítjuk meg" – nyilatkozta Garaguly Kinga az Építészfórumnak.

Az Építészfórum teljes cikkét a felújításról itt olvashatja.
Itt láthat további képeket az új díszkivilágításról.

Kép: Nemzeti Kastély- és Várprogram 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyivadász
2020. december 31. 13:45
Na, ide elmegyünk. Kb két éve voltunk ott a családdal, akkor még nem nézett ki ilyen szépen! Kíváncsi leszek a parkra is, mert azon is látszott, hogy szépen karbantartva gyönyörű lehetne. A kastély előtt volt egy hatalmas platán, remélem az még megvan!
Kiiisteleeeki
2020. december 31. 11:22
szép lett.
Rugán
2020. december 31. 10:38
Az helyett, hogy odaadták volna a lóvét az ellenzéknek a 22-es választásokra. Ne nyúlkáljon az állam a Lánchíd felújításhoz se, hogy majd átvállal feladatokat, adja ide pénzt és mi tudjuk ebből mennyi kell 22-re. Ugye Kamu Demokrata Geri!
Rugán
2020. december 31. 10:34
Keleti országrészből sokan errefelé járnak a Balatonhoz. Érdemes lesz megállni egy pihenőre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!