Nyári táborban képezték az SZFE-hallgatókat az egyetemfoglalásra

2020. szeptember 18. 17:45

Gulyás Márton baloldali politikai aktivista és Misetics Bálint, Karácsony fizetett tanácsadója is részt vett a képzésen.

2020. szeptember 18. 17:45
null

„Hogyan kell elfoglalni egy egyetemet, hogyan kell blokádot csinálni, erről szervezett négynapos tábort a Színművészeti a saját campusán a hallgatóknak – egy hónappal a blokád előtt” – írja az Origo.

A portál tájákoztatása szerint augusztus 5-én, tehát közel egy hónappal azelőtt, hogy színművészetis hallgatók elbarikádozták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, hogy a törvényesen megválasztott kuratórium, Vidnyánszky Attila vezetésével ne irányíthassa azt, az intézmény kommunikációs vezetője körlevélben szervezett négynapos nyári szabadegyetemet az egyetem hallgatóinak.

Az említett körlevél fotója (terjedelme miatt három részletben):

Fotó: Origo.hu
Fotó: Origo.hu

*** 

Fotó: Origo.hu
Fotó: Origo.hu

*** 

Fotó: Origo.hu
Fotó: Origo.hu

Blokád és polgári engedetlenség

Az Origo által közzétett, fenti körlevél szerint a négynapos tábor programjai között olyan elemek is szerepletek például, mint A Blokád (2012) című dokumentumfilm vetítése (amely a 2009-es zágrábi egyetemfoglalást mutatja be – a szerk.), vagy éppen részvetel egy beszélgetésen Hellenbarth Virággal (HASZ), valamint Misetics Bálinttal, a polgári engedetlenség kereteiről.

Misetics Bálint neve olvasóink számára onnan lehet ismerős, hogy ő Soros kormányellenes politikai aktivistája, a Párbeszéd alapító tagja. Ugyanakkor Misetics Bálint volt az a politikus, aki az ATV műsorában egy Macbook Air laptopról olvasta fel az azóta a DK-ban politizáló Kálmán Olgának a szegénységi adatokat, továbbá ő is tagja a főpolgármester nagyon nem civilekből álló csapatának, mint Karácsony Gergely fizetett tanácsadója.

neve olvasóink számára onnan lehet ismerős, hogy ő Soros kormányellenes politikai aktivistája, a Párbeszéd alapító tagja. Ugyanakkor Misetics Bálint volt az a politikus, aki az ATV műsorában egy Macbook Air laptopról olvasta fel az azóta a DK-ban politizáló Kálmán Olgának a szegénységi adatokat, továbbá ő is tagja a főpolgármester , mint Karácsony Gergely fizetett tanácsadója.

Az Origo tájékoztatása szerint azonban a négynapos rendezvény közreműködői között szerepelt a fentiek mellett börtönpszichológus (sokáig zárt közösségben lenni – vö. blokád), valamint például Gulyás Márton, baloldali politikai aktivista is.

Az SZFE fentebb említett „nyári egyetmének” teljes programja:

Aug. 11. (Kedd)

11:00 - Szentkirályi kert: Fiáth Titanilla börtönpszichológus, kulturális antropológus előadása zárt közösségekben a szabadság átélésének lehetőségeiről.

15:00 - Szentkirályi kert: Hajdu Szabolccsal, Ivan Buharovval és Lichter Péterrel Kemény Lili beszélget a független, kísérleti filmezés helyzetéről.

17:00 - Szentkirályi utcai épület vetítője: A Blokád (2012) című dokumentumfilm vetítése, amely a 2009-es zágrábi egyetemfoglalást mutatja be. Utána Hellenbarth Virág (HASZ) beszélget Misetics Bálinttal a polgári engedetlenség kereteiről.

Aug. 12. (Szerda)

11:00 - Zoom: Imre Zoltánnal, Jákfalvi Magdolnával és Visky Andrással Al-Farman Petra beszélget a budapesti színházi képzések oktatáspolitikai, -filozófiai, valamint szerkezet- és látásmódbeli különbségeiről és hasonlóságairól, a kortárs színházi képzés mai európai gyakorlatáról.

16:00 - Várkonyi terem: Vitafórum
Mit jelent SZFE-snek lenni most? Dramatikus vitafórum a helyzetünkről.
Alkotók: Nyáry Pál, Kabdebon Dominik, Oláh-Bebesi Bori

19:00 - Várkonyi terem: Demokratikus játszótér.

Mitől lesz demokrácia, a demokrácia? A játék története szerint megbukott a képviseleti demokrácia, és most nulláról, az általunk alakított Civil Parlamentnek kell leraknia az új rendszer alapjait.
Alkotók: Antal Bálint, Csernai Mihály, Milovits Hanna, Magasi Dalma, Kabdebon Dominik

Aug. 13. (Csütörtök)

11:00 - Szentkirályi kert: Hadas Miklóssal (Corvinus) és Horányi Attilával (MOME) az egyetemi modellváltással kapcsolatos tapasztalataikról Tóth Fruzsina beszélget.

15:00 - Szentkirályi kert: Forgács Attila szociálpszichológus előadása a szabadság pszichológiájáról.

17:00 - Szentkirályi kert: K. Horváth Zsolt és Szöllősi Barnabás által vezetett vitafórum az egyetemi privatizációkról.

Aug. 14. (Péntek)

11:00 - Szentkirályi kert: Tekinthetjük-e a színházat eszköznek? És a színház épületét közösségi térnek? Hogyan válhat a színház egy közösség részévé?

Hazánkban és külföldön is megjelentek olyan alkalmazott művészeti irányok, amelyek újra mondolják az alkotás és művészet társadalomban betöltött szerepét. Hogyan valósíthatóak meg ezek a projektek? Mik az esetleges buktatói? Hogyan kapcsolodik ez a jelenség más társadalmi változásokhoz?

Beszélgetés Neudold Júliával az Örkény Színház IRAM/Örkény Köz programjának vezetőjével és Oblath Mártonnal szociológussal, szociodrámás szakemberrel a színház új lehetséges funkcióiról.

15:00 - Szentkirályi kert: Ullmann Tamás filozófus előadása a szabadság filozófiájáról.

17:00 - Szentkirályi kert: Gulyás Mártonnal, Sipos Balázzsal, Székely Krisztával és Tarnóczi Jakabbal Holczer Sára beszélget a jelenlegi intézményes színházi struktúrában való boldogulásról.

Az Origo teljes bejegyzését ide kattintva olvashatja.

Összesen 399 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. szeptember 20. 19:30
Röhögni való ifjú internácik. Azért az nyomorúságos, hogy ezek az idétlen kis nyikhajok se képesek száz évesnél fiatalabb ötletekkel előjönni. Bár ugye Rákosiéknak se sikerült, de hát azóta is eltelt vagy 70 év! És ezek a "fiatalok" már most is őskövületek ...
becike4
2020. szeptember 20. 18:54
Csak nem félnivalód van,hogy az elszámoltatást lámpavasazásnak tartod?
olajfa1
2020. szeptember 20. 13:53
SZÓVAL, MEGINT LEBUKTATOK FASISZTA ÁL-LIBERNYÁKOK! Vagyis mindegy hogy Vidnyánszky, mindegy hogy "kuratórium" mindegy hogy micsoda, DE EL KELL FOGLALNUNK A SZINHÁZAT MERT AZ A "MIÉNK"...
koronaszepe
2020. szeptember 19. 22:43
Valamikor, mielőtt a Fidesz rátette volna a mocskos mancsát az Origo volt a legolvasottabb internetes portál. Ma is csúcstartó, no nem az olvasottságban, hanem a vesztes sajtóperek tekintetében. Egy hazugsággyár. Megelőzi a Pesti Srácokat, ami nagy szó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!