Csomay: Nincs többé jogosultsága a polgári létformának

2020. augusztus 25. 14:19

Csomay Zsófia beszélt a tervezők előtt álló kihívásokról és az építészetről a karantén idején – írta meg az octogon.hu a HVG cikke alapján.

2020. augusztus 25. 14:19
null

Hogyan kellene átalakulnia az otthonunknak, hogy napi 24 órában használhassuk egy újabb karantén esetén? Min kellene változtatni ahhoz, hogy hatékonyan oldhassuk meg a társadalmi elszigetelődést? Erős megállapítással indít Csomay Zsófia, aki szerint „nincs többé jogosultsága a polgári létformának, pedig Budapest ez alapján épült, és a mai napig ennek kicsinyített másaként alakítják az újépítésű lakások tereit is, hiszen erre van igény”. Az építész szerint bár a probléma, hogy hogyan lakunk, már a televízió elterjedésével felmerült, mindeddig nem oldódott meg, most viszont a pandémia újra reflektorfénybe állította.

Egy rossz lakás mentális károkat tud okozni

A hatékony társadalmi elszigetelődéshez először a térszervezést kell megváltoztatni, ugyanis egy rossz lakás mentális károkat tud okozni. Csomay szerint az építészet, a használt tárgyak és terek nem a mai életmódot szolgálják, úgy kellene megújítani a régi bérlakásokat, hogy „a lakásokból minden lehetséges funkciót kiszerveznénk: a kihasználatlan tetőterek vagy a sötét, lakásnak alkalmatlan, udvari földszintek például munkaállomásoknak, vagy játszószobáknak, esetleg közösségi konyháknak adhatnának helyet, a lakások pedig csak a pihenést szolgálnák”. Bár sokak céljává válhat majd a teljes függetlenedés a külvilágtól, Csomay szerint feleslegesen nem szabad új házakat építeni, épp elég nagy az épületállomány. Szükség lenne a főváros két körútja közötti remek városszövet megújítására és bérlakásépítésre is, utóbbit szintén a városba kellene helyezni. Úgy véli, a pandémia hosszú távú hatásai között megjelenhet az individualizmus háttérbe szorulása, a közösségi lakhatás iránti igény felerősödése is.

Az építész az egyszerű, személyre szabható, energiatudatos és olcsó modulokban látja a megoldást, és a szakma csődjének tartja, amit most látunk Budapesten. Egyfelől hagyjuk pusztulni, amit az elődeinktől örököltünk, máshol pedig, ahol szükség volna rá, a megrendelők nem mernek, vagy nem akarnak valóban korszerű épületeket építeni, melyek hiteles üzenetei volnának a 21. századnak. Nem tudni, hogy ez gyávaság, maradiság, hibás szimbólumértelmezés, vagy nagyon is tudatos szimbólumdeklaráció – írta meg az octogon.hu.

 

Fotó: A magyar építészet és építőművészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Csomay Zsófia építész, belsőépítész budapesti otthonában 2017. november 14-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula

 

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. augusztus 26. 16:27
Csomay! Mintha ORWELLT idézné az 1984-ből.Ez nagyon szomorú! De van egy javaslatom. Ha felhagyna a nagyvárosi térszervezéssel mert az mai állapotában annyira legyökeresedett,hogy minden változtatás a teljes kudarcot hordozza magában, és változtatási terveit/persze Orwell nélkül/a vidékre, kisvárosokra falvakra fókuszálná, az eredményesség GARANTÁLT!! Itt rendelkezésre áll megfelelő nagyságú tér,fogadókészség,akarat, közművek/víz,gáz, villany,csatorna,kábeltv, internet......../,még a klímavédelem is könnyebben megvalósítható. Azt már csak úgy mellékesen/!/ jegyzem meg,nogy a nagyváros VIDÉK NÉLKÜL HALÁLRA VAN ÍTÉLVE! Várom válaszát!!
puszika
2020. augusztus 26. 12:00
A városi bérlakás építés A LEGNAGYOBB TÉVEDÉS!!! Portugál,spanyol példák bizonyítják, ha ez megtörténik a falvak kiürülnek, eltünnek. Portugáliában kilométerek százain nem látható falusi település.Mindenki a városban lakik!!!! Kinek jó ez? Tudjuk!!
atila68
2020. augusztus 26. 00:23
Új piaci rés keletkezett a 24 órás otthon kialakítása, tessenek beletüremkedni!
elfújta az ellenszél
2020. augusztus 26. 00:07
Csomay Zsófia nem épitész, csak szereti annak nevezni magát. Az Iparművészetin (MOME) tanit, azt is végezte, de mert libsi neki mindent szabad. Főleg megmondani dolgokat, másoknak törvényt szabni és életformát előirni. A Hávégé persze issza a szavait
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!