Nagy Imre és mártírtársai újratemetéséről emlékeztek meg az Országgyűlésben

2020. június 16. 12:07

Emlékezni kell azokra az áldozatokra és hősökre, akik 1956-ban mindenüket feláldozták hazánk sorsának jobbra fordításáért, jelentette ki Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

2020. június 16. 12:07

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke beszédében kiemelte: Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésével lezárult egy korszak, egy rendszert is eltemettek. Kifejtette: 1956 októberében, a forradalom és szabadságharc idején szinte egyik napról a másikra lepték el Budapestet a lyukas zászlók, amelyekkel hitet tettek a nemzet függetlenségének és a demokráciának a helyreállítása mellett. Azonban november 4. után nemcsak a szabadság reményére emlékeztettek ezek a zászlók, hanem azokra is, akik véglegesen kiszakíttattak a nemzetből – közölte. Hozzátette: az elhunytak, a megtorlás áldozatai és az emigrációba kényszerültek megmutatták a világnak, hogy ez az álságos rendszer nem olyan, mint amilyenről a nyugati marxista értelmiség álmodozott. Megjegyezte: kényszerű hallgatás, elhallgattatás és hazugság jutott az itthon maradottaknak.

Az alelnök közölte: nem kerülhették el sorsukat azok a rendszerből kiábrándultak sem, akik Nagy Imrét követve a nemzet függetlensége mellett kötelezték el magukat. Nagy Imre és mártírtársai kivégzésével megszilárdították hatalmukat a kommunisták - fűzte hozzá. Azt mondta: több mint három évtized kellett, hogy a történelem változása és „a magunk ereje révén igazságot szolgáltassunk”. Emlékeztetett: a Hősök terén búcsúztatták Nagy Imrét és mártírtársait, és az újratemetésen felszólaló Orbán Viktor és más szónokok, az ott megjelentek akkor még nem tudhatták, hogy bátorságuk és elszántságuk a függetlenség és szabadság visszanyeréséért folytatott küzdelem egyik első lépésévé válik.

Hangsúlyozta: Nagy Imre és mártírtársai mellett emlékezni kell azokra az áldozatokra és hősökre, akik 1956-ban mindenüket feláldozták hazánk sorsának jobbra fordításáért.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. június 17. 07:24
Egy meghasónlott büdös komcsi volt, akit saját elvtársai dobtak be vezéráldozatnak, mert a russzkik felelőst akartak. Ennyi és semmi több.
Devian
2020. június 16. 17:46
Padlás besöprő, svábkitelepítő...
Akitlosz
2020. június 16. 17:31
"Nagy Imrét követve a nemzet függetlensége mellett kötelezték el magukat." Szemben a mai országgyűléssel, amely a nemzet EU és NATO függősége mellett kötelezi el magát.
Akitlosz
2020. június 16. 17:30
Ebből is látszik, hogy máig sem volt rendszerváltás. Még mindig egy sztálinista kommunistát éltetnek, még mindig parlamenti párt a kommunista diktatúra állampártja. Szálasi Ferenc is harcolt Magyarország szovjet megszállása ellen, őt is kivégezték a kommunisták, de őt mégsem élteti az országgyűlés mártírként, mert ő nem volt kommunista, szemben Naggyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!