Bártfai-Mager: Következetes, ciklusokon átívelő állami vagyongyarapítást hajt végre a kormány

2020. február 24. 14:55

A miniszter a Portfoliónak adott interjújában az állami vagyonról szólva hangsúlyozta, hogy az állam jó gazda módjára szeretné minél jobban gyarapítani azt.

2020. február 24. 14:55

Következetes, ciklusokon átívelő állami vagyongyarapítást hajt végre a kormány – mondta a Portfoliónak Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A hírportálon hétfőn közzétett interjúban a miniszter elmondta, továbbra is fenntartja kötelezettségvállalását az EBRD-vel és az Erstével a Budapest Bank értékesítéséről. Egy bankot akkor kell eladni, amikor a legtöbbet kínál érte a befektető. Ha a piac azt érzékeli, hogy az eladót szűk határidő szorítja, akkor természetesen nem a valós értékén akar vásárolni – tette hozzá, és kijelentette, hogy 700 millió dollárnál kevesebbért nem adják el a pénzintézetet, mivel ennyiért vásárolták meg a GE-től korábban.

Az elmúlt években a bank jövedelemtermelő képessége, növekedési potenciálja megerősödött, és olyan megoldást szeretnének, amely hozzájárul a magyarországi pénzügyi stabilitás erősödéséhez, a banki verseny fenntartásához. Szavai szerint különböző opciókban gondolkodnak, ezek közül csak az egyik az egyszerű készpénzes eladás, „ezenfelül számtalan olyan lehetőség van, amivel úgyszintén az EBRD-megállapodás szellemében járhatunk el”. Ennek a legfontosabb eleme nem az, hogy a magyar államnak nem lehet bankja, hanem az, hogy a magyar állam nem lehet többségi tulajdonos egy kereskedelmi bankban – hívta fel a figyelmet Bártfai-Mager Andrea.

Az állami vagyonról szólva hangsúlyozta, hogy az állam jó gazda módjára szeretné minél jobban gyarapítani azt. A több mint 6000 milliárd forintos növekményből mintegy 2200-2200 milliárdot az ingatlanok és a részesedések tettek ki, és további mintegy 840-840 milliárd forintot a gépek és eszközök, illetve az immateriális javak növekedése – tette hozzá. 2019-ben az e-árverés rendszerben 1529 darab ingatlan vagyonelemet hirdettek meg, ezek bruttó kikiáltási ára meghaladta az 51 milliárd forintot. Szintén 2019-ben 537 ingóságra vonatkozó árverési hirdetmény jelent meg, ebből 302 esetben sikeres volt, és 506 millió forint bevétel keletkezett – mondta Bártfai-Mager Andrea.

Beszélt a postákról is, azt mondta, olyan hatékony rendszert alakítanak ki, amely nemcsak a piaci pozíció megőrzését jelenti, de új termékekkel is megjelenhetnek a csomaglogisztikai piacon. A Takarék Csoportban csökkenő, majd megszűnő tulajdonosi szerepvállalást terveznek. A lépéseket mindig úgy fogják megtenni, hogy látni lehessen, egy-egy terület már elég erős-e az állami jelenlét megszüntetéséhez – mondta Bártfai-Mager Andrea.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. február 24. 18:28
Itt a sok összeszerelő üzem, lehet dolgozni orrvérzésig. A hazáért és Orbán Viktorért. Hajrá! A tizedik éve regnáló banda soha nem felejti el a társadalom arcába üvölteni, hogy mennyi munkahelyet hoztak létre, mennyivel csökkent a munkanélküliség és hogy ezt bizony nekik lehet megköszönni. Nem összeszerelőüzemekkel kellene telerakni az országot, hanem valós piaci munkahelyeket kellene létrehozni. Az Orbán rezsim nem csupán nem támogatja az ilyen gazdaság kialakítását, hanem minden erejükkel eltapossák még a lehetőségét is annak. A külföldi tulajdonban lévő vállalatok ide telepítették az üzemegységeiket. Nem azért, mert a magyar melós szebb, okosabb és vonzóbb, mint a belga. Hanem azért, mert a magyar melós olcsóbb. Ugyanazt a szaktudást megkapják töredék áron. Sőt, a magyar kormány azért, hogy ide jöjjenek ezek az összeszerelőüzemek annyi támogatást ad nekik, amiből vidáman fedezni tudják a munkások bérét évekig. Tehát gyakorlatilag a magyar melós a munkáltatónak ingyen van 2-3 évig. Mert mi fizetjük a bérüket az adónkból. Még a munkás is a saját adójából fedezi a saját bérének rá eső százalékát. Ez pont az a helyzet, amikor sehonnan sehová nem jut a gazdaság. Az országnak nem jó, mert nincs gazdasági fejlődés, még csak piacgazdaság sincs. A munkásnak nem jó, mert a folyamatosan emelkedő bérek ellenére is Európa legkevesebbet kereső országai közé tartozunk. Alig van magyar ipar, nincs valódi fejlődés. Ez így csak a külföldi tulajdonosoknak jó és persze az Orbán-rezsimnek.
Emmanuel Goldstein
2020. február 24. 16:29
Közpénzlopás az, nem vagyongyarapítás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!