Palkovics László: Köszönöm, hogy aggodalommal kísérik a történéseket

2019. július 10. 12:06

A miniszter a német tudományos élet vezetőinek levelére válaszolt.

2019. július 10. 12:06

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter válaszolt a német tudósok levelére – írja a Magyar Nemzet. A tárcavezető arra a Die Zeit-ban megjelenő nyílt levélre válaszolt, amelyben tíz német kutatási intézet vezetője támadta az MTA átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

A miniszter személyes találkozót ajánlott a német tudományos élet vezetőinek, és megköszönte, hogy figyelemmel és aggodalommal kísérik a magyar tudományos élet alakulását. Palkovics levelében írja, ez azért is örvendetes, mert mind Magyarországra, mind az EU-hoz később csatlakozó 13 országra igaz, hogy az európai versenyképességben sokkal jobban ki tudnák venni a részüket, mint az manapság történik. 

A válaszlevélben – amit mi is kitettünk – a miniszter a tudományos életben történő változásokról is szót ejtett. A törvénymódosítás célja, hogy megújuljon a kutatási élet, és a kutatók számára is több lehetőséget biztosítsanak. A tárcavezető kitért arra is, hogy az MTA 5000 főt foglalkoztató kutatóintézet-hálózata 2018-ban egyetlen szabadalmat sem jelentett be, így a hatékonyság növelése mindenképpen szükséges. Az a cél, hogy több kutatás legyen, és az erre fordított állami támogatás megtérüljön mind a gazdaság, mind a társadalom számára. A jelenlegi átalakítás mellett jövőre a kormány 32 milliárd forinttal többet szán kutatás-fejlesztésre – tette hozzá Palkovics. 

A miniszter reagált a német tudósok vádjaira, miszerint az MTA átalakítása a korábban magyar részről nyilatkozottakkal szemben nem a Max Planck-modellt követi: „A Max Planck modell teljes mértékben nem alkalmazható, mivel az a társasági forma Magyarországon nem használatos, és az átalakítás mélysége sem akkora, mint a Max Planck társaság létrehozásánál volt. Ennek ellenére a struktúra lényegi elemei megegyeznek. Magyarországon is szeretnénk egy, a Max Planckhoz hasonló, az állam által finanszírozott, az irányító testületeiben személyi felelősséggel bíró, alapvetően kutatási hálózatot létrehozni.”

A válaszlevél végén a tárcavezető szót ejt a hamarosan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózatról (ELKH) is. Mint írja, az ELKH nem a kormányhoz, hanem a parlamenthez rendelt kutatói hálózat, így függetlenségét tekintve megyezik az MTA-val. Kiemeli továbbá, hogy Magyarország és Németország kormánya között intenzív tárgyalások kezdődtek meg a tudomány és a technika területén folyó együttműködések erősítésére.  

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. július 10. 22:21
Azaz kuschfalat!
SoJe
2019. július 10. 18:00
Hibátlan levelet írt a professzor úr. Pontos, elegáns, lényegre törő. Ezzel a tartalommal és formával nem tudnak megbarátkozni a foximaxi öregdiákjai. Nyüszítenek. Ez jó jel.
balbako_
2019. július 10. 16:25
A németeknek mi közük van a magyar tudományos élethez? Ilyen pofátlanul beleugatni más országok belügyeibe felháborító!
Kegyes urunk Karolus
2019. július 10. 15:05
Csak így tovább, Palkovics úr! A németek meg otthon csaholjanak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!