Antall József és idősebb Bush elnök emlékezete

2018. december 03. 11:34

Apámhoz közeli jó viszony fűzte idősebb Bush elnököt.

2018. december 03. 11:34
Antall György

Magam csak egy kézfogás erejéig találkoztam, 1989 nyarán, az akkori amerikai elnökkel, apámhoz viszont közeli jó viszony fűzte.

1991 reményteli nyarán, amikor a nyirokrák remisszióban volt, s az ország talán egy kicsit jobb állapotban, épp a nagyanyámnál – apám anyjánál – voltunk a szokásos hétvégi családi látogatáson, s a pápa-látogatást, meg az aktuális orosz puccsot tárgyaltuk, amikor jelentkezett a külügy, hogy Bush akar a miniszterelnökkel beszélni. Ez a Ferenciek terén, a Kárpátia feletti nagy lakásban volt, ahol én voltam gyerek, s nagyanyám Jeszenszkyékkel lakott ott együtt.

Bementünk a parlamentbe, s bent ültem, amikor a kihangosított telefonon beszéltek. Bush arra volt kíváncsi, hogy az apám mit gondol az orosz helyzetről. Ő nagyjából azt mondta, hogy Gorbacsovnak vége, nem fogja tudni egybetartani a Szovjetuniót, viszont nem szabad elismerni a puccsistákat. Az önálló Oroszországra, meg Jelcinre kell tenni. S azt is tanácsolta, most kell elismerni a balti államok függetlenségét, amit az amerikaiak könnyen megtehetnek, mert formálisan sose ismerték el a balti államok bekebelezését.

Egyébként 1990 karácsonya előtt volt Párizsban egy atlanti csúcs, ahol az apám az orosz veszélyről, meg a széteső államok helyén keletkező káoszról, az ellenőrizhetetlen fegyveres erőkről beszélt. Nagy sikere volt a szövegnek,

Bush át is küldött egy névjegyet, aminek a hátuljára kézzel ráírta: „Congratulations”. 

Apám sokáig őrizgette, nem tudom mi lett vele.

A párizsi csúcs reggele amúgy drámai volt. A megkezdett kemoterápiától akkor kezdett hullani a haja... Ez 28 éve volt, így december elején.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2018. december 04. 20:33
A valóban elfuserált rendszerváltás nem Antall bűne. A totálisan eladósított ország, az üres költségvetési kasszával, teljesen ki volt szolgáltatva a nemzetközi tőkének. Megkövetelték az országtól az azonnali "piaci nyitást", a korlátozás nélküli piaci versenyt. (Ha vonakodtunk volna, rögtön jött volna az államcsőd.) Így bekövetkezett az életképes, de a fejlettebb országokéival nem versenyképes magyar vállalatok tönkretétele, és a privatizálása bagóért, majd az új tulajdonosok általi felszámolása. Így a nyugati cégek piacot nyertek, nálunk pedig egekbe szökött a munkanélküliség. Visszaütött az, hogy a többi volt kommunista országhoz képest mi előbb kezdtünk áttérni a "piacgazdaságra". Ők nem adósodtak annyira el, sokkal kevésbé voltak kiszolgáltatva a nyugati tőkének, vállalataik nagyobb részét tudták megmenteni. Gazdaságuk visszaesése, és a munkanélküliség is sokkal kisebb volt, mint nálunk. A magyar gazdaságpolitikusok túlnyomó része a neoliberális gazdaságpolitika híve volt, nemcsak az SZDSZ-esek, hanem a kormánypártiak is. Erre azt mondhatja valaki, hogy akkor Antall miért nem mondott le. De ezzel csak rontott volna a helyzeten, a külföldi igényeket "önként dalolva" kiszolgáló SZDSZ-es politikát szabadította volna rá az országra. Antall megérdemli a tiszteletünket, azt, hogy halálos betegen végigküzdötte a négy évet, mentette azt a keveset, amire lehetősége volt.
u.cserkész
2018. december 04. 13:57
Eszembe jut a visszaemlékezés, amit Antall felesége mondott, tudniillik, hogy a férje a konyhaasztalon tanulta a kormányzást. Olyan is lett. Sajnálom, de 75 éves közgazdászként ezt kell mondanom.
afterall33
2018. december 03. 14:34
Szűkszavú, de ütős emlékezés. Minden korszak más, de azért ebből is lehet tanulni, derékbőségtől függetlenül.
tevevanegypupu
2018. december 03. 14:32
Másik őrületes hibája Göncz Árpád volt..megkaptuk nyolc évre az szdszt kiszolálló Árpi bácsit..Ennyire rossz emberismerőként persze érthetőek hibái és gyávasága is..a "tetszettek volna forradalmat csinálni"..kijelentése pedig meglehetősen ellentmond annak, hogy félt attól, hogy megismétődik 1956. Érdekes módon, az összes többi szocialista ország meg tudott szabadulni kommunistáitól úgy, hogy az oroszok még ott voltak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!