A hétvégén ismét műrepülő verseny lesz Budapest fölött

2018. június 18. 12:44

A hétvégén rendezik a Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat hagyományos, budapesti viadalát.

2018. június 18. 12:44

Szombaton és vasárnap rendezik a Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat hagyományos, budapesti viadalát, amely az idei vb negyedik állomása. A légi Forma-1-nek nevezett verseny hétfői sajtótájékoztatóján Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a Forma-1 mellett a Red Bull Air Race a másik államilag támogatott verseny, s szerinte ez az egyik legjobb reklámja és turistákat vonzó eseménye a magyar fővárosnak.

Clemens Jaeger versenyigazgató emlékeztetett, hogy két éve Budapesten az időjárás viszontagságaira is reagálniuk kellett, gyors döntéseket kellett hozniuk. Hozzátette, hogy víz felett máshol is rendeznek versenyt, ám a folyó feletti repülés egy belvárosban, egészen más hozzáállást igényel a szervezőktől és a versenyzőktől is.

Nem könnyű az emberekkel teli belvárost motorsport színhellyé alakítani. Munkánkhoz nagy segítséget kapunk a Magyar Honvédségtől, amely nélkül nem lehetne megvalósítani az eseményt, mert naponta kell felépíteni és lebontani a pályát” – mondta a versenyigazgató kiemelve, hogy megéri a budapesti szervezés a fáradtságot, mert jó látni, hogy sokan kíváncsiak a viadalra. „Budapest egy ikonikus helyszínünk, ezért is rendezünk itt már 12. alkalommal futamot.” – hangsúlyozta. 

Michael Goulian, a vb-t jelenleg holtversenyben vezető pilóta felelevenítette azt a 2009-es budapesti, szinte tökéletes programját, mely meghozta számára karrierje első vb-futamgyőzelmét.

Nagyon meleg volt a 2009-es négyes döntő napján, olyan, amilyen most is van” – tette hozzá a pilóta, majd arról beszélt, hogy a sorozat budapesti versenyét megnyerni olyan, mint a Forma-1-ben a Monacói Nagydíjat. A hétvégi viadalról elmondta, hogy nem akarja erőltetni a győzelmet, görcsösség nélküli jó pályát teljesítve szeretne a négy közé kerülni, aztán megint egy jó pályát repülni.

A sajtótájékoztatón részt vett a sorozat kitalálója, Besenyei Péter, aki kiemelte, hogy „csapatmunka volt a verseny létrehozása, nem csak az én érdemem”. Arra a kérdésre, hogy nem fáj-e a szíve a verseny láttán, nincs-e kedve visszatérni, azt mondta, megalapozott döntést hozott, amikor 40 éve versenyzés után 60 éves korában befejezte sportpályafutását. Amint megjegyezte, most kielégíti, hogy évente egyszer végigrepül a pályán, illetve mindkét napon bemutatót tart. 

Besenyei Péter kiszámolta, hogy a 2000-ben rendezett első budapesti viadal óta 180 alkalommal repült el a Lánchíd alatt, ami a budapesti állomás fő attrakciója. A sajtóeseményen az is elhangzott, hogy a kísérőprogramok is lesznek a hétvégén. Wakeboard-bemutatót tartanak a Dunán, az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra utalva freestyle futballbemutató is lesz, s mivel a belvárosban nem lesz autós forgalom, a futni vágyók vasárnap fél 8-tól vehetik birtokukba az utcákat.

A Red Bull Air Race szombati kvalifikációs napja 10.50-től, a vasárnapi versenynap pedig 11.00-től rajtol a Duna Lánchíd és Margit-híd közötti szakaszán.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fakutya Bobber
2018. június 18. 21:07
A NAV nyomozást indított a Feldmár Intézetben - írja a Zoom. A nyomozás összefüggésben lehet a stratégiai igazgató, Török Szabolcs öt évvel ezelőtti rejtélyes öngyilkosságával. Török szülei az öngyilkossága óta próbálják kideríteni, miért ugrott ki a fiuk egy szálloda ötödik emeletéről. Számítógépén most érdekes dokumentumokat találtak, amelyek felkeltették a NAV nyomozóinak érdeklődését. A történetben központi szerepet játszik a droggal "gyógyító", képesítés nélküli terapeuta, Feldmár András és intézetének mostani igazgatója, a bukott SZDSZ-es politikus, Büky Dorottya. Mellékszál, de az USA-ba például azért nem jár, mert onnan kitiltották a drogügyletei miatt. Feldmár az LSD-terápia nagy híve. http://www.origo.hu/itthon/20180118-az-ongyilkos-torok-szabolcs-szulei-az-ongyilkossaga-ota-probaljak-kideriteni-a-fiuk-miert-ufrott-ki.html
brekker
2018. június 18. 17:33
"Földön futva, Bujdokolva, Mint hivatlan vendég száll be A szegény s kaján telekbe, Hol nevét rút ferditésben Ismerik csak átokképen. Neve: szolgálj és ne láss bért. Neve: adj pénzt és ne tudd mért. Neve: halj meg más javáért. Neve szégyen, neve átok: Ezzé lett magyar hazátok."
kisgul
2018. június 18. 15:40
Érdekes, hogy a sok libsit zavarja a repülők zaja, de nem zavarja a hajnalig tartó tivornyázás a belvárosban, ami nap , mint nap megkeseríti az aludni vágyók életét, a húgy, szar , hányás, szagokról nem is beszélve!
Ikloorvat
2018. június 18. 15:37
Örüljön a nyugat, hogy a fantasztikus Budapest még megrendezi ezeket a versenyeket! Nyugaton már a repülő szárnyasmigránsok miatt nem lehet ilyet, mert megerőszakolják a műrepülő pilóták szőke kislányait a levegőben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!