Wall Street Journal: Orbán az unió egyik fő kihívása

2018. május 09. 13:37

Magyarország modellértékűvé vált az elitellenes pártok számára, amelyek kiábrándultak a nyugati demokráciából, és ellenzik a bevándorlást – írja az amerikai napilap.

2018. május 09. 13:37

Orbán Viktor kormányfő Magyarországa jelenti az Európai Unió előtt álló egyik legfőbb kihívást, az ország modellértékűvé vált az elitellenes és nativista (a bevándorlókkal szemben a belföldön születetteket előnyben részesítő) pártok számára, amelyek kiábrándultak a nyugati demokráciából, és ellenzik a bevándorlást – írta szerdán a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap.

A cikk szerzője kiemelte: Orbán Viktor nemrég kinyilvánította abbéli szándékát, hogy újabb ciklusa alatt célba fog venni bizonyos intézményeket, például különböző, menedékkérőket segítő csoportokat vagy a Közép-európai Egyetemet (CEU), amelyek szerinte veszélyt jelentenek a „magyar társadalom szövetére”. A választás óta ezek az ígéretek máris éreztetik hatásukat a társadalomban, számos ellenzéki vezető, kormányellenes újság és civil szervezet fújt visszavonulót, zárt be vagy dolgozott ki terveket az ország elhagyására – mutatott rá a WSJ.

Mint írták, az utóbbi években Magyarország csendes nyugati szövetségesből azon tagállamok egyikévé vált, amelyek „leginkább akadályozzák a munkát az Európai Unióban és a NATO-ban". „Európa legnagyobb elit- és bevándorlásellenes pártjai – például a francia Nemzeti Front (FN) vagy a német Alternatíva Németországnak (AfD) – vezérlő csillagként tekintenek Orbánra, hogy mit érhetnének el, ha ők is ugyanakkora hatalommal rendelkeznének” – írta a politikai-üzleti lap európai kiadása.

(MTI)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2018. május 12. 11:05
Megtisztelő a magyarokra nézve a WSJ véleménye.
1istvan
2018. május 10. 09:46
udo ulfkotte leírta, megmondta. de hát ez van!
Mich
2018. május 10. 00:25
Pozitív kihívás.
hátakkor
2018. május 09. 21:58
"Wall Street Journal: Orbán az unió egyik fő kihívása" Ugyan nem vagyok WSJ kolumnista , és OV is nagy figura,de mondok pár más kihívást: demográfia energia elektrifikáció dekadencia a természeti törvények - biológia, fizika, matematika - felülírása Marx, Engels, Lenins, Junckers a nyárspolgári fogyasztás hajszolása atomizálódás Kína Afrika, Elő-Ázsia és a Közel-Kelet népeinek inváziója média, fake news, bulvár ecetera, ecetera Na utána jön a kihívás a Főnök személyében...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!