Áder János aláírta az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést

2018. március 02. 12:08

Áder János köztársasági elnök is aláírta a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést.

2018. március 02. 12:08

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita aláírta a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést pénteken Budapesten.

A 2012-ben útjára bocsátott javaslat célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos elemei az európai uniós jog részeivé váljanak. A kezdeményezéssel akkor foglalkozik érdemben az Európai Bizottság, ha 2018. április 3-ig összesen több mint egymillió hiteles aláírást sikerül összegyűjteni az Európai Unió legalább hét tagállamában.

Csáky Csongor, az aláírásgyűjtést Magyarországon felkaroló Rákóczi Szövetség főtitkára az államfővel történt találkozása után közölte: Európában ezidáig mintegy 750 ezren látták el szignójukkal a kezdeményezést; ebből 300 ezerre tehető a magyarországi támogatók száma.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. március 03. 08:59
Egy magyar köztársasági elnök nem is tehet mást! (Göncz /Ejrópa segíts/ Árpád meg nem volt magyar, csak közt.eln. ő nem írta volna alá!)
liberálzöld.
2018. március 02. 19:27
Nem mindegy? Úgyis csak addig szép a dolog, amíg Orbán mást nem gondol.
Edwin Hubble
2018. március 02. 15:55
"A 2012-ben útjára bocsátott javaslat ..." Nem éppen gyors észjárású ez a bajszos szar.
polnemkor
2018. március 02. 14:26
Persze aláírtam én is de ne legyenek illúziónk, sajnos nagy valószínűséggel bukjuk ezt a kezdeményezést, és ha összejönne a kellő számú aláírás, akkor sem lenne semmi esélyünk: "Ami a nemrégiben bevezetett európai polgári kezdeményezés intézményét illeti, az uniós szabályok értelmében a megfelelő számú aláírások hitelesítését követően az Európai Bizottságnak három hónapon belül fogadnia kell a kezdeményezés elindítóit, akik részletesen ismertethetik javaslatukat, emellett pedig az Európai Parlamentnek meghallgatást kell tartania a témában. Azt követően a bizottság választhat, hogy új uniós jogszabály megalkotásával vagy a már létező rendeletek, irányelvek módosításával tesz eleget a kezdeményezésnek. A brüsszeli testület dönthet úgy is, hogy nem teljesíti a kezdeményezés követeléseit, ám ezt meg kell indokolnia. Az "Egy közülünk" kezdeményezés arra irányult, hogy az EU szüntesse be olyan tevékenységek finanszírozását - különösképpen a kutatási, fejlesztéstámogatási és közegészségügyi területen -, amelyek emberi embrió elpusztításával járnak. A kezdeményezők eleget tettek annak a követelménynek, hogy egymilliónál több aláírás gyűjtsenek össze legkevesebb hét uniós tagállamból. Az Egy közülünk szervezői 1 721 626 hitelesített aláírást tudnak felmutatni, amelyeket 18 tagállamban - köztük Magyarországon - gyűjtöttek össze. A szervezők áprilisban találkoztak az Európai Bizottsággal, majd nyilvános meghallgatást is tartottak az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság azonban arra a következtetésre jutott, hogy az uniós finanszírozás jelenleg meglévő - nemrég megvitatott és elfogadott - keretei megfelelő szabályozási környezetet biztosítanak." Cinizmus rulez! (Annak idején ezt is aláírtam). Szóval ne legyenek illúzióink, úgyis elkaszálnák, még ha össze is jönne az egymillió aláírás hét országból. Dehát nem fog. Ne legyen igazam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!