A paraszti társadalom felszámolásáról indított programsorozatot a NEB

2018. március 23. 13:23

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága programsorozattal mutatja meg a paraszti társadalom kommunisták általi erőszakos megtörésének történetét.

2018. március 23. 13:23

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) szervezésében Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962 címmel pénteken Budapesten programsorozat indult, amelynek lebonyolításában az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága is közreműködik.

Tablókból álló vándorkiállítást mutattak be a sajtónak a Néprajzi Múzeumban, majd konferencia kezdődött a Parlamentben, amelyet az emberi erőforrások minisztere nyitott meg. Balog Zoltán azt mondta, hogy nagy hiányok vannak a történelmi ismereteinkben. A különböző generációk tudásának hézagai más-más korszak igazsághű értékelését homályosítják el, attól függően, hogy mely korszakban végezték tanulmányaikat.

Talán az egyik legmélyebb űr a magyar parasztság második világháború utáni sorsát illetően tátong – jelentette ki a miniszter.

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: Kádár János, az MSZMP első számú vezetője egy idő után rájött, hogy „csak bottal tudja beverni a szövetkezetbe” a parasztokat, kizárólag erőszakkal képes megtörni az utolsó, függetlenségét még őrző társadalmi csoportot.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csender
2018. március 24. 10:05
Féligazságokat írtak az előttem szólók - a Körúton belüli fotelekből. A valóságos történések röviden: 1870 körül némi földosztogatás, különösen a betelep(ített)ülő tótoknak, rácoknak, oláhoknak, sváboknak, zsidóknak, stb. Az első világháborúban az igazi parasztemberek (férfiak) húsz százalékának feláldozása a haza oltárán. 1919-ben szórványos földosztogatás amit egy-két év múlva visszavettek. 1920-ban Trianon a magyar termőterület felét elvitte a termelőkkel együtt. Megint háború - újabb mínusz 10 százalék. 1945 után földosztás, amit 1960-ig visszavettek. Kolhozok, (mini)háztáji, némi állattartás. Senyvedés, menekülés a proliságba, a semmibe. 1990 után a maradéknak némi föld(vissza)osztás - a nagyoknak (közel a tűzhöz) földosztogatás. Amelyik átlagos magyar paraszt(család) ebbe a folyamatba nem őrült bele, az mostanában kezd lábra kapni. Na, de mi következik? Mert ennek soha sem lesz vége.
buckafej
2018. március 23. 16:33
Az én falumban sok idős emberrel beszéltem. Drámai volt hallgatni, ahogyan elmesélték, hogyan tették tönkre őket beszolgáltatással, békekölcsönnel, aztán a téeszesítéssel. Így verték be a szöget a vidéki élet koporsójába.
zakar zoltán béla
2018. március 23. 13:37
A cím NAGYON FÉLREÉRTHETŐ!!!!!!!
kssngr
2018. március 23. 13:25
Az arisztokráciáról és a polgárságról is készíthetnének kiállítást. Hiánypótló lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!