Orbán: A nemzeti büszkeség kora következik a Kárpát-medencében

2017. szeptember 30. 15:10

Orbán Viktor szerint a nemzeti büszkeség kora következik az egész Kárpát-medencében. A reformáció 500. évfordulójára szervezett jubileumi év legnagyobb erdélyi rendezvényén Kató Béla református püspök és Kelemen Hunor is beszédet mondott.

2017. szeptember 30. 15:10

A nemzeti büszkeség kora következik az egész Kárpát-medencében – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Kolozsváron, a reformáció 500. évfordulójára szervezett jubileumi év legnagyobb erdélyi rendezvényén, ahol a legszorosabb értelemben vett lelkipásztori szolgálatot fogalmazott meg elvárásként a teológus ifjúság számára.

A nemzeti missziós parancs

A kormányfő beszédében úgy fogalmazott: a jövőt magyar nyelven írják. Nemzeti missziós parancs megkeresni és megtartani a magyar közösségeket, „a mi küldetésünk, hogy kiharcoljuk, hogy szülőföldjükön boldoguljanak, magyarul tanulhassanak, magyarként élhessenek” – emelte ki. „Ha 500 év történelmének súlya alatt is megálltunk egyenesen, akár a tölgy, akkor meg fogunk állni a következő 500 évben is” – hangoztatta Orbán Viktor.

Megéri-e ma Erdélyben magyarnak lenni?

Kató Béla református püspök a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet udvarán tartott ünnepségen elmondta: az ünnepségen részt vevő Orbán Viktor miniszterelnök gyakran megkérdi tőle: megéri-e ma Erdélyben magyarnak lenni? „Hogyan lehetne erre igennel válaszolni, ha az egyházi tulajdonban levő iskolaépületek omladoznak, dohosak, és gyengén felszereltek. Hogyan lehetne igennel válaszolni, ha apáink örökségét elveszik, és börtönbe is zárnak, ha merjük azt visszakövetelni” – fogalmazott a püspök. Nem csodálkozhatunk ezen, ha ilyen körülmények között itt hagynak gyermekeink – tette hozzá.

Az erdélyi észjárás a reformáció korában kristályosodott ki

Kelemen Hunor  úgy vélte: Luther Márton tanai „és a nyomukban keletkező kreatív káosz” jelentősen hozzájárult az erdélyiség, a transzilván-szellemiség születéséhez. A protestánsok ugyanis újraértelmezték magukat, saját helyüket az akkori világban, újraértelmezték viszonyukat a keresztény hithez, a másik emberhez, és újragondolták céljaikat és küldetésüket e világon. „Az erdélyi észjárás a reformáció korában kristályosodott ki, vált egyedivé, a maga korában egyenesen különlegessé. Amikor a tordai országgyűlés 1568-ban kimondta a vallásgyakorlás szabadságát, az akkor művelt Nyugaton még nagyban folyt a vallásüldözés” – idézte fel a politikus.

(MTI)

Összesen 275 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2017. október 02. 04:56
A vajda szégyent hoz hazánkra de Katinka megint büszkeségre adott okot. Hosszu Makes It 6-for-6, Hong Kong Hong Kong-ban cask 6 számban úszhatott de mind a 6 számot megnyerte. Egy csodás magyar lány.
Mindjárt
2017. október 02. 04:41
A vajdán nem segítene a smink mert nem tudnák eltakarni a hatalmas pocakját. Nem csak a pocakja hatalmas hanem a feje is egy hájtömeg. Sminkelheted de akkor is egy torz hájas disznó marad a fidesz birkák istene.
Mindjárt
2017. október 01. 18:40
Katinkára büszkék lehetünk. Kínában is tarol.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2017. október 01. 18:26
Olyan büszkék lehetünk, hogy csak a legdurvább diktatúrák vezetői nem fognak köpködni ha magyar emberrel találkoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!