Miniszterelnökség: Élen járunk az uniós források felhasználásában

2017. augusztus 14. 19:11

A Miniszterelnökség hétfő este úgy nyilatkozott, hazánk más tagállamokhoz képest gyorsabban használja fel az uniós fejlesztési pénzeket, ezért a kormány 700 milliárdos túllépési keretet engedélyez.

2017. augusztus 14. 19:11

A kormány 700 milliárd forint túllépést engedélyezett az uniós források felhasználásában. Az erről szóló kormányrendelet felsorolja azokat a programterületeket, amelyek túlléphetik a támogatási előirányzat költségvetési törvényben rögzített összegét.

A Miniszterelnökség az MTI érdeklődésére közölte, az eredeti támogatási előirányzat 618,445 milliárd forint volt, a túllépés engedélyezésére pedig azért van szükség, mert Magyarország hatékonyan, más tagállamokhoz képest gyorsabban használja fel az uniós fejlesztési forrásokat.

A tapasztalatok azt mutatják, lehetnek olyan fejlesztések, amelyek meghiúsulnak, ezek a források csak akkor lesznek később is elérhetőek az ország számára, ha erre a helyzetre már most felkészül. Számolnak továbbá az uniós szabályoknak megfelelő olyan fejlesztésekkel is, amelyeket a jövőben a hazai költségvetés helyett az uniós forrásokra lehet majd elszámolni, ahogy a Miniszterelnökség fogalmaz.

A kormány a döntésnél mérlegelte azt is, hogy a brüsszeli utalás operatív programonként eltérhet, ennek hatását is kiegyenlítik. A Miniszterelnökség hangsúlyozta: a uniós és hazai forrásból megvalósuló fejlesztések is jelentősen befolyásolják az ország gazdasági növekedését, ezért fontos, hogy állandó likviditása legyen ezeknek a költségvetési soroknak, egy napra se fordulhasson elő olyan helyzet, hogy a késve érkező utalások miatt egy pályázó később jut hozzá a fejlesztéséhez szükséges, államtól várt forrásokhoz.

(MTI)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. augusztus 15. 09:44
Leforditom: a NER paratlanul hatekonyan lop. Csak igy tovabb! Lesz meg Lorinc(azaz Orban) a leggazdagabb magyar.
liberálzöld.
2017. augusztus 15. 03:37
WTF? Olyan gyorsan használjuk fel, hogy 700 milliárdot nekünk kell befeccelni pluszban? Nem lehet, hogy nem jön a zsozsó és azért kell "hitelezni"?
gudmen
2017. augusztus 14. 22:54
magyar virtus:))) "A korrupció elleni harcra kapott uniós források ellopásának ügyében nyomoz a Nemzeti Adó és Vámhivatal, írja a HVG, ami az ügyről megkérdezte az adóhivatal elnökét, Tállai Andrást is, aki viszont meglepetésre semmit sem tud az ügyről. Szerencsére van olyan nyomozóhatóság Magyarországon, ami értesült a NAV és az európai csalás elleni hivatal, az OLAF vizsgálatáról. A gyanú szerint az EU-s forrásokat egykor menedzselő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tanácsadó konzorciumának alvállalkozói szedtek be pénzeket fiktív számlákra."
jolly77
2017. augusztus 14. 21:57
" cigááányok cigááányok cigááányok " a dellá á minden, minden á dellá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!