Palkovics: Nagyon nagy esély van rá, hogy a CEU hasonlóan működjön, mint eddig

2017. április 11. 19:44

Az oktatási államtitkár Brüsszelben magyarázta a lex CEU-t az Európai Bizottság első alelnökének, majd utána az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt: nem kerül veszélybe sem a Közép-európai Egyetem, sem a CEU működése még akkor sem, ha utóbbi nem tudná teljesíteni az új törvény feltételeit, de ő maga nagyon nagy esélyt lát arra, hogy a CEU a jelenlegihez hasonló formában működjön a jövőben is Budapesten.

2017. április 11. 19:44

Közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal a felsőoktatási törvény előző heti módosításáról – tájékoztatta az MTI-t kedden Brüsszelben Palkovics László oktatási államtitkár, aki Frans Timmermansszal, a bizottság első alelnökével tárgyalt. Az államtitkár szerint az Európai Bizottság alelnöke megértette a magyar kormány érvelését. 

Palkovics László elmondta: tárgyalásai során kiemelte, a sajtóhírekkel ellentétben a vitatott törvénymódosítás semmilyen módon nem érinti a Magyarországon működő egyetemek autonómiáját, működését. Hangsúlyozta, a kormánynak nem áll szándékában semmilyen egyetemet megszüntetni, sem a Magyarországon bejegyzett, magyar akkreditációval rendelkező Közép-európai Egyetemet, sem pedig az amerikai akkreditációjú Central European University-t, amely bár az Egyesült Államokban van bejegyezve, ott nem végez oktatási tevékenységet.

Az államtitkár arra is felhívta Timmermans figyelmét, hogy sem a Közép-európai Egyetem, sem a Central European University működése nem kerül veszélybe, még akkor sem, ha utóbbinak nem sikerül teljesítenie az új törvényben foglalt feltételeket, mert más formában ugyan, de ebben az esetben is folytatni tudnák a tevékenységüket, és még az üzleti modelljük sem feltétlenül sérülne. 

Hozzátette, „nagyon nagy esélyt” lát rá, hogy a Central European University a jelenlegihez hasonló formában működjön a jövőben is Budapesten. „A kormány részéről megvan az a szándék és nyitottság, hogy bármilyen megoldásról tárgyaljon. Én azt gondolom, hogy megoldást fogunk találni” – mondta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára Frans Timmermans mellett Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztossal is tárgyalt kedden Brüsszelben.

A biztosok kollégiuma szerdai ülésén napirendre vesz „aktuális magyarországi témákat”, köztük a CEU-t is érintő jogszabályt, hogy megvizsgálja, összhangban áll-e az uniós joggal.

Megvan, ki fog tárgyalni a nemzetközi egyetemekről

A nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatására Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottnak Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát kérte fel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. 

A nemzetközi egyetemek ügyében a törvényalkotási időszak lezárult, soron következik a diplomáciai egyeztetések időszaka. A kormány meggyőződése szerint a felsőoktatási törvényben szereplő feltételek minden jó szándékú egyetem számára teljesíthetőek – közölte a sajtófőnök.

(MTI)

Összesen 259 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
totyalaci
2017. április 12. 12:52
Miközben faroltok ki a saját magatok általkreált remekműből, nehogy sz.rba lépjetek.
gabor7th
2017. április 12. 08:55
Ők több privilégiumot akarnának inkább. Orbán nem engedhet.
quiet
2017. április 12. 08:06
Ne fos.atok ! Senki nem tud semmit. Na, ide kellenének most az újságírók. De ugye velük meg már ismert okokból ( ordító szakmaiatlanság, öncélú bohóckodás, és a szándékosság, a politikai szándékosság ) nem áll szóba senki. Úgyhogy ne találgassatok, várjatok.
peet2013
2017. április 12. 07:54
Ez egy igazi zűrös történet. A KEE alias CEU alapító okiratából részlet: "1. § Az Egyetem fenntartói és jogállása (1) A Közép-európai Egyetem támogatására 1991. október 13-án megalapították a CEU Budapesti Közép Európai Egyetem Alapítványt (székhely: 1051 Budapest, Nádor u. 9.). Az alapító okiratokat a Fővárosi Bíróság 2314. sorszám alatt vette nyilvántartásba. Ezt követően jött létre a CEU NY elnevezésű felsőoktatási intézmény (címe: az Egyesült Államokban: 400 West 59thStreet, New York,N.Y. 10019 U.S.A.), amely egyetemként és non-profitoktatási társaságként van bejegyezve New York Államban (Egyesült Államok). New York Állam jogszabályainak megfelelően, a New York-i Állami Oktatási Minisztérium (USA) Régenseinek Tanácsa az Egyetem számára „absolute chartert” adott és ezzel felruházta a CEU NY-ot amerikai oklevél kiadási joggal. Az Egyetemet a Middle StatesCommission on Higher Education (USA) intézményi akkreditációban részesítette. (2) Az Egyetem szoros, egymást teljesen átfedő integrált képzési együttműködést folytat a fenti, az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált Central European University, New York elnevezésű felsőoktatási intézménnyel, amelynek működését az oktatási miniszter 1995.január 5-én kelt 5563/94.számú határozatában engedélyezte. Ezt a működési engedélyt az oktatási miniszter 2005. április 18-án kelt 2123-8/2005. számú határozatában módosította." Az USA-ban ezek szerint lehet olyan "oktatási intézményt" bejegyezni és akkreditálni, amely gyakorlatilag nem létezik. Nálunk lehet működési engedélyt adni egy olyan amerikai intézménynek (1995. január 5-én Fodor Gábor oktatási miniszternek), amely nem létezik. Lehet egy másik oktatási miniszternek - Magyar Bálint - mindezt megerősíteni 2005-ben. A finanszírozást biztosító Közép-európai Egyetem Zrt. cégkivonata NEM ELÉRHETŐ! Jól megvert szar!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!