Seattle városa pert indít a Trump-kormány ellen

2017. március 30. 08:46

Seattle városa pert indít a Trump-kormány ellen a költségvetési támogatás beígért, de még el nem határozott megvonása miatt. A polgármester szerint a döntés nem egyértelmű és alkotmányellenes.

2017. március 30. 08:46

Seattle városa pert indít a Trump-kormány ellen a költségvetési támogatás beígért de még el nem határozott megvonása miatt. Hétfőn a szövetségi kormány igazságügyi minisztere, Jeff Sessions bejelentette: az illegális bevándorlóknak biztonságos helyet nyújtó „menedékvárosoknak” és „menedékállamoknak”, ha nem tartják tiszteletben a bevándorlási törvényeket, azzal kell számolniuk, hogy megvonják tőlük a központi költségvetési támogatásokat.  

Ed Murray, a csendes-óceáni parton fekvő Washington állam legnagyobb városának, Seattle-nek a polgármestere emiatt szerdán keresetet nyújtott be a szövetségi kormányzat ellen. A polgármester álláspontja szerint ugyanis ez a döntés – amely még meg sem született, csak kilátásba helyezték – „nem egyértelmű” és „alkotmányellenes”. „Seattle nem hagyja, hogy a Fehér Ház és a kormányzat erőszakoskodjék vele” – hangoztatta a polgármester. Hozzátette, hogy a törvény az ő oldalukon áll, mert szerinte a szövetségi kormány nem kényszerítheti az egyes államok rendvédelmi erőit a szövetségi bevándorlási törvény betartására, és „szövetségi pénzekből nem erőszakolhatja rá Seattle-re azt, hogy hátat fordítson a bevándorlók és menekültek közösségeinek”.  

Közben szerdán a szövetségi fővárosban, Washingtonban az ország több államából érkezett polgármesterek és rendőrfőnökök tanácskoztak John Kelly belbiztonsági miniszterrel a várható rendelkezésről. Seattle polgármestere nem vett részt a megbeszélésen. (MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. március 30. 09:43
"szerinte a szövetségi kormány nem kényszerítheti az egyes államok rendvédelmi erőit a szövetségi bevándorlási törvény betartására" mi ertelme volna szovetsegi torvenynek ha nem irna folul a helyit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!