Mráz: Nem árt, ha egy politikus tudja, mennyi a tej ára

2017. március 10. 11:23

Mráz Ágoston szerint nem biztos, hogy megérdemli a Momentum Mozgalom azt a reflektorfényt, amit kapnak. Böcskei Balázs se nagyon érti a leendő párt körül kialakult médiabuborékot.

2017. március 10. 11:23

Vajon végül milyen formában indulnak el a különböző baloldali formációk – először ezt járta körül Böcskei Balázs, Tóth Csaba, Mráz Ágoston Sámuel és Gajdics Ottó az Echo TV Angard című műsorárnak legutóbbi adásában.

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója, Tóth Csaba szerint az nem kérdés, hogy ha le akarják győzni a Fideszt, akkor egy körzetben csak egy baloldali induló lehet. Mint elmondta: ezt vagy koordináltan, vagy közös listával és közös jelöltekkel tudják megtenni, mivel viszont Botka László leszögezte, hogy Gyurcsány Ferencnek nincs helye az együttműködésekben, ezért a valódi vita arról fog szólni, hogy mi legyen Gyurcsánnyal.

Mráz Ágoston szerint az is kérdés, van-e egyáltalán esélye győzni a baloldalnak, mert ha nincs, akkor más lesz a dinamika, és minden a továbbélésről fog szólni, nem a kormányzás lehetőségéről. Tóth Csaba azt üzente a baloldali szavazóknak, hogy semmiképpen se adják fel, mire Gajdics Ottó úgy reagált: semmi értelme a kormányváltásnak, erre a „szedett-vedett” társaságra pedig egy „tyúkólat se lehet bízni”.

Ki a tényező? Gyurcsány vagy a Momentum?

Természetesen nem maradhatott ki a Momentum Mozgalom kitárgyalása sem. Ennek kapcsán Böcskei Balázs azt hangsúlyozta: ne a szülőkből, vagy a hálózatokból akarjuk megérteni, hogy milyen formáció is a Momentum. Felsorolt több intézkedést, amelyek alapján lehetnek liberálisok, de lehetnek éppen Fidesz-közeliek is. Előbbire példa a különadók elutasítása, utóbbiakra pedig egyebek mellett a határkerítés támogatása. Mint Böcskei lemondta: „a gazdasági liberalizmus alapesete”, amit a Momentum gazdasági kérdésekben gondol.

Mráz szerint akkor ha Kóka-féle a gazdasági felfogásuk, akkor igenis emlékeztethentnek az SZDSZ-re, mire Böcskei újra hangsúlyozta, hogy más kérdésekben meg Fidesz-kompatibilisek, tehát elég heterogén a felfogásuk.

Már egyébként úgy látja, hogy folyamatosan ingyen reklámot csinálnak a Momentumnak, miközben még semmit se bizonyított. Szerinte például Gyurcsány Ferenc politikai tényező, „de a Momentum azért lett az, mert róla beszélünk”. Hozzátette: nem biztos, hogy érdemelnek ekkora reflektort, és ezt szavai alapján a kormánypárti médiára is értette, nem csak az ellenzékire. 

Illene tudni a tej árát egy politikusnak

Gajdics Ottó azt mondta: ha ő adna tanácsot a momentumosoknak, akkor ő is azt tanácsolná, hogy jó hangosan szidják a balliberális oldalt, és tegyenek úgy, mintha nem lenne egyértelmű a kötődés hozzájuk. Szerinte ezért is lehet, hogy bizonyos kérdésekben egyetértenek a Fidesszel, miközben szidják az ellenzéket. 

Mráz pedig azt a tanácsot adná a fiatal politikusoknak – utalva ezzel a Mandiner Fekete-Győr Andrással, a Momentum Mozgalom elnökével készült interjújára –, hogy ha politikusok lesznek, nézzék meg, hogy mennyi a tej ára. Szerinte mindenképpen érdemes megnéznie és tudnia a vonat, a villamos és a tej árát egy politikusnak. 

Tóth Csaba kritikaként azt hozta fel a Momentummal kapcsolatban, hogy szerinte túl sok konfliktus vállalnak, mindenkivel van konfliktusok, ami nem biztos, hogy szimpatikus a potenciális szavazóiknak, ahogy az sem, hogy néha szebbet mondanak Orbán Viktorról, mint a balliberális oldal szereplőiről. Ugyanakkor azt kérte, hogy higgyük el ezeknek a fiataloknak, hogy tényleg elegük van a politikai elitből, és fogadjuk el az ő saját öndefiníciójukat. 

Böcskei: Semmi újat nem mond a Momentum

Ha az össze kis liberális párt külön indul, mivel szinte ugyanabból a táborból merítenek, valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy közülük kettő sem jut be a parlamentbe Böcskei Balázs szerint.

Gajdics Ottó hangsúlyozta: a népet nem lehet lecserélni. Ezzel leginkább arra akart utalni, hogy a Momentum le akarja cserélni a politikai elitet, de Gajdics szerint erre nincs meg a fogékonyság a társadalomban, hiszen még a rendszerváltás környékén sem volt meg. 

Mráz Ágoston azt hangsúlyozta: mivel a Momentum minden prominense leszögezte, hogy nem lesz összefogás, a hitelességüket veszítenék el, ha racionális okokból mégis amellett döntenének a választások kapcsán. Tóth Csaba erre félig viccesen megjegyezte: az lehet a kiskapu, amit Fekete-Győr korábban egy interjúban elmondott, hogy még az is előfordulhat, hogy a most párbeszédes Karácsony Gergely egy év múlva majd momentumos lesz.

Böcskei egy dologra hívta még fel a figyelmet: a Momentum eddig nyilvánosságra hozott víziói az oktatásról és az egészségügyről, semmi olyat nem tartalmaznak, ami az elmúlt 6 évben ne merült volna már fel valaki részéről. Éppen ezért ő maga furcsának is érzi azt „médiabuborékot”, ami kialakult a mozgalom körül.

A folytatásban Majtényi Györgyről és a Jobbikról beszélgettek még a műsor résztvevői.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chinasky
2017. március 13. 11:50
ha már szóbaállnak ezzel a tökkelütött mráz-gajdics duóval, akkor szembe kellene röhögni őket a beszélgetés folyamán. persze gondolom, akkor nem engednék be a stúdióba a szembenálló felet
Bihari Hunor
2017. március 11. 11:15
* madarasi.abel, - ez a székely álnéven gúnyolódó, KOHNSIRÁLÓ bolsizsidó leninfattyú ezt írja és 28 fajtársa még tetszikel neki: "Esküszöm, nem vagyok egy agresszív ember, de Mrázt bizony csúnyán elagyalnám, ha valamilyen okból ezt büntetlenül megtehetném." *
pemete jakab
2017. március 11. 11:05
"Mráz: Nem árt, ha egy politikus tudja, mennyi a tej ára" A Fidesz néhány éve kijelentette, hogy havi 47 000 forintból meg lehet élni. Nos, ők biztosan nincsenek képben, hogy mennyibe kerül a tej. Mondjuk nem is szükséges nekik, mert még a "legágrólszakadtabb" is legalább 47 000 forintot keres, persze nem havonta, hanem naponta.
koronaszepe
2017. március 11. 09:50
Mràz baszakszik, széttördelni igyekszik minden érvet, gondolati ívet, mondanivalót, Gajdics pedig a maga bumfordi, tufa módjàn röhögcsél. Nem valami meggyőző produkció. Egyszerűen nincsenek egy súlycsoportban a partnereikkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!