Ha a Közép-európai Egyetem eldől, melyik a következő?

2017. március 31. 08:32

Egyáltalán nem biztos, hogy azok a feltételek elfogadhatók lennének egy autonóm egyetem számára. Interjú.

2017. március 31. 08:32
Enyedi Zsolt

A kormány már jelezte, hogy ha kell, készek egyezményt kötni az Egyesült Államokkal, illetve New York állammal az egyetem további működéséről. Ez nem nyugtatja meg a CEU-t?

Nem igazán, hiszen nem tudjuk, hogy a magyar kormány mit szeretne belevenni egy ilyen egyezménybe. Egyáltalán nem biztos, hogy azok a feltételek elfogadhatók lennének egy autonóm egyetem számára. De a tervezetben van más megszorítás is. Például külön campust kellene működtetni az Egyesült Államokban, ami nyilván rendkívül nagy beruházást igényelne, és értelmetlen is lenne, hiszen nem javítaná a képzés színvonalát Budapesten. Az embernek önkéntelenül is az jut eszébe, hogy ez a feltétel azért került a törvénymódosító javaslatba, mert a CEU, egyedüliként a Magyarországon működő külföldi egyetemek között, a székhelye szerinti országban nem folytat oktatási tevékenységet. De vannak más problémás pontok is. Például az Európán kívüli professzorok, oktatók munkavállalásának szigorítása, illetve az, hogy az amerikai vagy a magyarországi jogi egységünk nevét meg kellene változtatni. Ez az utóbbi megint csak egy olyan feltétel, ami más egyetemeket nem érint. De ha most a CEU eldől, felmerül a kérdés, hogy melyik lesz a következő. Ez a hozzáállás az egész felsőoktatás szabadságára nézve veszélyt jelent.

Ön szerint a törvénytervezet CEU-, vagy inkább Soros György-ellenes?

Nem tudom, hogy Soros Györgyöt ez bántja-e, vagy sem. Minket bánt, és ezért CEU-ellenes intézkedésnek érezzük. De nyilván vannak olyan kormányzati szereplők, akiknek a fejében összefolyik a kettő. Ezt a gondolkodásmódot meglehetősen furcsának találom. Van egyrészt egy konkrét személy, Soros György, és létezik egy konfliktus közte és a kormány egyes tagjai között, másrészt pedig van egy működését tekintve tőle független egyetem, ahol a diákok dolgozatokat írnak, vizsgáznak, a professzorok kutatnak. Eddig úgy tűnt, hogy ez a két jelenség a kormány szemében is különválik.”

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. április 01. 13:13
Figyelem látványlibsi elvtársak!! Az érvényes törvény!!!! 76. § (1)333 Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha a származási országában államilag elismert FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYNEK minősül és az általa Magyarország területén folytatni kívánt képzés és az arra tekintettel kiállított oklevél államilag elismert felsőoktatási fokozatot adó képzésnek (oklevélnek) felel meg és a működését az oktatási hivatal engedélyezte. ...." De mint Ignatyev elvtárs és a többi látványlibsi makogásából kiderül, itt valami hibádzik mégpedig az ÉRVÉNYES törvény szerint is: nézzük Ignatyev elvtársat: "A CEU egy közös amerikai-magyar egyetem, ahol 117 országból tanulnak diákok. Ez egy teljesen független AKADÉMIAI intézmény, amelyet minden amerikai és magyar hatóság akkreditált és elfogadott." nos hát igen ravasz Ignatyev elvtárs, de most ide nem "akadémiai " kellene, hanem "felsőoktatási" intézmény. tovább a lenini úton: "Nincs más otthonunk, csak Budapest. " mi a szösz hát mi van az amerikai oktatási intézménnyel? netántán nincs ilyen? no jöjjön akkor a "magyar" elvtárs: "Enyedi Zsolt, az egyetem magyar ügyekért felelős rektorhelyettese azt mondta, hogy... Másrészt megköveteli, hogy a külföldi egyetemnek oktatási tevékenysége legyen az anyaországában. A CEU Enyedi szerint NEM / N E M!!! / így lett kialakítva, és rengeteg ilyen egyetem létezik. Ez egy bevett forma. /Enyedi elvtársunk elfelejti, hogy itt nem bevett formáknak kell megfelelni, hanem a törvényeknek, hiszen jogállam van akkor is, amikor az Soros elvtárs érdekeivel éppen nincs harmóniában. Most érdekes módon a látványlibsik sem ordítanak a jogállamért/ tovább: "Miért lenne attól jobb a magyar felsőoktatás, ha nekünk New Yorkban is van campusunk. " Itt Enyedi elvtárs már egészen gyermeteg trükkökkel próbálkozik, keveri a feltételes módot a kijelentő móddal. Nem a pcgagyi nyelvtan szerint ez így lenne/van helyes: "Miért lenne attól jobb a magyar felsőoktatás, ha nekünk New Yorkban is LENNE campusunk. " na de ez esetben ki kellene mondani, hogy NINCS, ezt pedig lehetetlen, hiszen ez olyan igazság, amitől erősen ódzkodnak a látványlibsik. Gudfrend elvtárs is zavarba jött a konkrétumoktól, pedig nagyjából ugyanazok a "befolyásos magyarok" támogatták, mint akik most Soros elvtárs keltetőgépét, a CEU-t
TAVIROZSA
2017. március 31. 17:36
Csupán egy kérdésem van: kap magyar költségvetési pénzt a CEU ?
nyugalom
2017. március 31. 14:13
Az a ko etkezo, aki nem tartja be a magyar torvenyeket! Amerikaban mikor lehetne igy viselkedni? Lete utcara vonulni a torvrnyteleseg vedelmeben!
catalina9
2017. március 31. 13:53
mit össze mártírkodnak a szabadságdílerek...elvtársak, a törvényeket be kell tartani, vagy ilyenkor nincs jogállam?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!