Legyen XX. század tér a Szabadság térből?

2017. február 09. 14:43

A nehéz történelmi emlékekkel és emlékművekkel terhes budapesti Szabadság tér átnevezését szorgalmazza egy új petíció. Ön támogatná a „XX. század tér” elnevezést?

2017. február 09. 14:43
A Válasz.hu számol be arról: petíciót indított egy bizonyos Harmai Gábor a budapesti Szabadság tér átnevezésére. A szovjet háborús emlékművel, a német megszállás emlékművével, a régi tévészékházzal, Reagan szobrával és az amerikai nagykövetség védőfalaival telepakolt teret a kezdeményező XX. század térnek nevezné át.
 
Petíciója így szól:
 
Tisztelt Főpolgármester Úr!

A rendszerváltás kezdete óta húzódik a budapesti Szabadság-téri szovjet emlékmű ügye.

Jelen petíció aláíróiként szomorúan tudomásul vesszük, hogy a magyar szabadságról elnevezett térről nincs szabadságunk eltávolítani egy önkényuralmi jelképpel, ötágú csillaggal ellátott emlékművet. Ebből a szomorú helyzetből azonban adódik számunkra egy állampolgári állásfoglalás és egy állampolgári kezdeményezés.

I. Állampolgári állásfoglalás

Az elmozdíthatatlan, megváltoztathatatlan szovjet hősi emlékművel megalázott tér nem méltó arra, hogy a »Szabadság tér« nevet viselje.

II. Kezdeményezés

Utalva arra, hogy a téren található a Német megszállás emlékműve és Ronald Reagan szobra is, úgy látjuk, hogy szimbolikusan minden együtt van ahhoz, hogy a teret a XX. századról nevezze el Budapest városa. Ezt kérjük Öntől: legyen a tér neve »XX. század tér«.

III. Megjegyzés

Természetesen az emlékmű esetleges eltávolítása vagy méltó átalakítása esetén - elesett katonáknak e petíció aláírói nem ellenségei - nincs ellenvetésünk az ellen, hogy a tér visszakapja a »Szabadság tér« nevet, bár a »XX. század tér« akár hosszú távon is megfelelő lehet.
 
Önnek tetszene az elnevezés?

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2017. február 12. 10:52
Az obeliszk rettenetes diplomáciai bonyodalmak forrása lesz. Az emberiség háborúinak ősi hagyományait kell felidézni. Eszerint, miután a győztes törzs, a legyőzött törzs férfiait kardélre hányta, kasztrálta, rabláncra fúzte és asszonyait, lányait megerőszakolta, a diadal helyszínén fallikus szimbólumot (pl. obeliszket) állított saját örök dicsőségére. A legyőzöttek utódainak pedig szent kötelessége az emlékmű előtti hódolat. (Mellesleg ezen utódok már a győzteseknek is ivadékai.) Ez nem egyedi, hanem általános rítus, valamilyen formában mindig így volt, de a Szabadság téren most egy további bonyolult körülmény üti fel a fejét. Szovjet hősi emlékműről van szó, melyet a jelenlegi országleosztás szerint Oroszország tekint saját szent szimbólumának. Ámde az egykori diadalmas Szovjetúniónak több más - mérsékelten diadalmas - utódállama is létezik, közöttük a legnagyobb: Ukrajna, és Magyarország elfoglalása épp a 2.,3.,4. Ukrán Front hőstette volt. A két valaha egybekovácsolt győzedelmes ország között most szó szerint is puskaporos a viszony. Példátlanul kényes helyzet állhat elő, ha az ukránok rácsodálkoznak a diadalmas szovjet emlékműre és magukénak követelik. Követelésüket történelmi tényekkel tudják indokolni, mondván, hogy 1945-ben az ukránok önfeláldozó hősiessége szabadította fel Magyarországot a magyar elnyomás alól. Nem lehet kitérni az állasfoglalás elől, már csak azért sem, mert Ukrajna valamilyen címen csatlakozni/társulni fog az EU-hoz. (Nem elég, hogy erre a gatyánk is rámegy, tetejébe még eggyel több főnökünk is lesz.) Elgondolni is rossz. hogy a jelenlegi kelet-ukrajnai harcok átterjedhetnek a Szabadság térre, ott fognak majd egymásra lövöldözni az emlékmű birtoklásáért. A golyózáporban békés járókelők is negsérülhetnek. A magyarember nem számít, ám elgondolni is borzaszró, ha egy fűben szendergő menekült hátizsákját, benne a bankkártyát, tabletet telibetalálna egy eltévedt golyó. Idáig azért nem fajulhat a helyzet, könnyű átvágni a gordiuszi csomót: egy másik obeliszket is emelni kell a téren, az ukránok dicsőségére. Majd ha ezután azzal folytatódik a vita, hogy melyik obeliszk legyen a nagyobb, melyik legyen éjszakára jobban kivilágítva, (miközben egyik héten az oroszok, másik héten az ukránok zárják el a gázcsapot) és hogy a csudába oldható meg az így előállt diplomáciai feszültség, akkor már egy nálam okosabb embert tessék megkérdezni.
spájdernecc
2017. február 10. 06:31
kezdeményezzetek népszavazást annak úgyis szezonja van
cosmos
2017. február 10. 00:26
La Cambe-ben is van, Franciaországban. Pl.
Dénia
2017. február 09. 21:33
Akár lehetne is, de minek? Sokkal jobb az a kontraszt, ami a tér neve, és az ott található emlékművek között feszül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!