Szijjártó megtiltotta a magyar diplomatáknak a román nemzeti ünnepen való részvételt

2016. november 30. 21:19

A románok december 1-én azt ünneplik, hogy 1918-ban a gyulafehérvári nemzetgyűlés döntése alapján Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros is a Román Királyság része lett. Szijjártó Péter szerint „a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december elsején”, ezért megtiltotta a magyar diplomatáknak az románok ünnepén való részvételt.

2016. november 30. 21:19

Románia nemzeti ünnepei közé tartozik december 1-je. Az ország ekkor ünnepli, hogy 1918-ban a gyulafehérvári nemzetgyűlés döntése alapján Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros is a Román Királyság részévé vált.

Az ünnepségükre meghívtak magyar diplomatákat is, ám Szijjártó Péter kijelentette: „a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december elsején”.

A külgazdasági és külügyminiszter ezért minden diplomatának és minden minisztériumi alkalmazottnak megtiltotta a román nemzeti ünnepségen való részvételt – mondta hvg.hu-nak a minisztérium. 

Közölték azt is, hogy Szijjártó Péter a döntéséről kétszer is tájékoztatta a parlamenti képviselőket: egyszer a Nemzeti Összetartozás Bizottság ülésén, egyszer pedig a Külügyi Bizottság és a Gazdasági Bizottság összevont ülésén.

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krakken96
2016. december 01. 10:04
ha megadnák a nyelvhasználati jogokat,hivatalos státusza lenne a magyarnak ahol többségben vagyunk amit egyébként meg is igértek anno 98 éve,magyar zászlót tűzhetnénk középületekre hiszen a mi adóinkból is fenntartják akkor ünnepelném december 1 jét is de amig nem... addig a be nem tartott igéretekre emlékeztet. nem érzem magam egyenrangúnak a többivel inkább alattvalónak,megszállt hazában.sok román ki is használja hogy folyamatosan éreztesse ők az urak.vannak normálisak is de tapasztalatból mondom hogy kevesen. a homokosokkal is össze kéne fogni mert amig a magyarok jogai nincsenek teljesen betartva addig a homik is rejtőzködni fognak.együtt talán elegen lennénk.nem értek egyet velük de a cél szentesiti az eszközt.
tothjanj
2016. december 01. 09:30
Kicsit későn, kicsit semmi, de hát ez van gondolom beleadtak apait-anyait hogy még egy kis barna is kijött a nagy akarástól.
noMores
2016. december 01. 09:02
Amigy jo lenne, ha vegre nem a suttyodiplomaciat nyomnank, hanem kulturalt kompromisszumokra torekednenk. Nade mit varunk attol a fidesztol, amelyik itthon is seggbunko.
Sörgőz
2016. december 01. 08:38
Naugye! Mindíg tudtam, hogy a Fidesz a legjobb! A legjobb politikai párt. Ez a kis irgumburgum nem a diplomatáknak szól. Ugyan melyik kétharmad által kinevezett stróman merne megjelenni egy ilyen eseményen? Ez a Pinter68aknak, meg a lilaremenyeknek szól. Ha annakidején a gyulafehérvári nemzetgyűlésben lett volna annyi tisztesség, hogy a Magyar választások előtt egy héttel időzíti a referendumot, csont nélkül meglenne a harmadik kétharmad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!