Az amerikai kormány aggódik a magyar sajtószabadságért

2016. október 21. 09:52

Az Egyesült Államok osztja a globális sajtószabadság szószólói, nemzetközi szervezetek és magyar állampolgárok aggodalmait a sajtószabadság magyarországi folyamatos hanyatlása miatt – közölte az amerikai külügyminisztérium. A közlemény a 444 Parlamentből való kitiltását és a Népszabadság bezárását említi, mint legújabb fejleményeket ezzel kapcsolatban.

2016. október 21. 09:52

Aggodalmát fejezte ki közleményben az amerikai külügyminisztérium a magyar sajtószabadság miatt pénteken.

A dokumentumot Mark Toner helyettes külügyi szóvivő adta ki. Ebben azt írta, hogy az Egyesült Államok „osztja a globális sajtószabadság szószólói, nemzetközi szervezetek és magyar állampolgárok aggodalmait a sajtószabadság magyarországi folyamatos hanyatlása miatt”

A közlemény tudatja azt is, hogy Washington szorosan figyelemmel kíséri „egy független internetes portál október 19-ei kitiltását a parlament épületéből” és a Népszabadság október 8-ai „váratlan bezárását”

A Népszabadságot a külügyi közlemény Magyarország „legnagyobb független napilapjának” minősíti. A minisztérium úgy véli, hogy „e lap elvesztése - függetlenül az okoktól - veszteség a média pluralizmusa számára Magyarországon”

A közlemény szerint az Egyesült Államok „arra bátorítja a magyar kormányt, hogy biztosítson "nyitott médiakörnyezetet”, amely különböző nézőpontokkal és véleményekkel ismerteti meg a polgárokat. Egyúttal azt is sürgeti, hogy Magyarország ennek érdekében szorosan működjön együtt az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó képviselőjével és más szakértőkkel.

(MTI)

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2017. január 25. 17:58
USA? Ez az az ország, ahol szinte az összes médium gátlástalanul hazudozikik jelenleg is az elnökválasztási kampányban, és látványosan a demokrata jelölt szekerét tolják? Ez az az ország, ahol bárkit bírói végzés nélkül is korlátlan ideig fogva lehet tartani, ehhez csak azt kell mondani, hogy az illető terrorista?
Starlord
2016. november 29. 20:21
Még Julian Assange is aggódik, a társa akit meg 35 éves börtönbüntetését tölti(Bradley Manning) mert le merte írni az igazságot az amerikai kormány háborús bűneiről, az meg még jobban aggódik a sajtószabadságért. Ugyanis nemhogy szabadsága nincs, hanem börtönben fog megrohadni...
balbako_
2016. november 13. 14:01
Moszkva leszólt, de most nincs Kádár, aki haptákban mondaná igenis!
péterx
2016. november 07. 18:01
A diplomácia nyelvéről lefordítva , a közlemény így hangzik : tudjuk , hogy Magyarországon demokrácia és sajtószabadság van , s tudjuk , hogy ezt a magyarok nagy többsége is tudja , de ezt a választók által baloldali mikropártokba gyömöszölt elvtársainknak csak virágnyelven közöljük...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!