NVB: Jogsértőek voltak a „kopaszok”

2016. február 29. 19:29

A Nemzeti Választási Bizottság szerint a „kopaszok” jelenléte, magatartása jogsértő volt, és ez a magatartás nem elfogadható.

2016. február 29. 19:29

Részben helyt adott Nyakó István MSZP-s politikus kifogásának hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB): a testület megállapította, hogy kedden megsértették a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

A bizottság szerint a Nemzeti Választási Iroda székházának előterében megjelenő „kopaszok” jelenléte, magatartása jogsértő volt, és ez a magatartás nem elfogadható. Ugyanakkor a megtekintett felvételek alapján a vasárnapi pihenőnap ügyében Nyakó Istvánhoz hasonlóan népszavazási kezdeményezéssel élő magánszemély, illetve kísérője terhére sem lehet megállapítani, hogy kihasználta volna a helyzetet. Az NVB-tagok az NVI előterében kedden készült biztonsági kamera-felvételek alapján sem tudták egyértelműen megítélni, hogy Nyakó Istvánt akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételést közvetlenül megelőzően. 

Nyakó István azért fordult a bizottsághoz, mert úgy látta, a székházban kedden „a kopaszok” akadályozták népszavazási kezdeményezése benyújtásában, és az NVI nem tett semmit, így az iroda felelőssége is felmerül, ám ezzel a bizottság többsége nem értett egyet.

Lukács visszavonta a kifogását

Lukács Zoltán visszavonta a kedden a Nemzeti Választási Iroda épületében történtek miatt benyújtott kifogását, mert mint mondta, nem lát esélyt arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak véleménye néhány perc alatt, Nyakó István kifogásának elbírálása óta megváltozott volna. Lukács kifogásában azt írta, kedden reggel megjelent az NVI épületénél, és a főkapu és a beléptető kapu között „kidobónak tűnő emberek” voltak, akik elállták az útját és ezért nem tudta benyújtani beadványát. Állítása szerint az NVI semmilyen intézkedést nem tett a helyzet ellen. 

A képviselő az NVI hétfői ülésén bejelentette: a Nyakó István hasonló tárgyú kifogásában lefolytatott vita arról győzte meg, nem kell a kifogásáról tárgyalnia az NVB-nek, mert nem lát esélyt arra, hogy megváltozik a testület álláspontja. Mint mondta, örül annak, hogy az NVB pár perccel korábban elismerte, hogy "a kopaszok" törvényt sértettek.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 07:19
Most már csak azt kéne tudni, ki sértette ezt a jogot?
kori
2016. március 01. 00:24
Mirol is folyik itten ez az IQ bajnoksag? A helyzet teljesen vilagos.Csak azt kell megnezni,hogy a balhe kinek az erdeke.Az hogy milyen temaban kezdemenyezett nepszavazas korul alakult ki a "vita",mar csak az MSZP politikusainak alacsony ertelmi kepessegeit mutatja.Lenne eppen elegendo, a vasarnapi nyitvatartasrnal fontosabb kerdes, amirol lehetne nepszavazast kezdemenyezni.Ok viszont csak ezt tudtak magukbol kiizzadni.Valoban van olyan ertelmes ember aki elhiszi,hogy egy kormanyzo part odarendel az NVI-hez par kopasz izompacsirtat,hogy akadalyozza a szegeny ellenzeki politikust egy ilyen "fontos" nepszavazas kezdemenyezeseben?Kozben meg arrol is gondoskodik,hogy a kopaszok mellett meg ott legyen egy rakas riporter is,hogy meg veletlenul sem maradjunk le errol az igen "fontos" esemenyrol!?
madarasi.abel
2016. február 29. 22:33
milyen lábujjhegyen tud a híradó fogalmazni: "Az elnök szerint az is a hitelesítés megtagadása mellett szól, hogy - ahogyan a bizottság nem sokkal korábban egy másik határozatban megállapította - a kezdeményezés benyújtásakor olyan választópolgárok is jelen voltak, akiknek a jelenléte "a választási eljárási törvény alapelveibe ütközött"." LOL
ValamiFantázadús
2016. február 29. 20:49
"Nyakó István azért fordult a bizottsághoz, mert úgy látta, a székházban kedden „a kopaszok” akadályozták népszavazási kezdeményezése benyújtásában, " Most lehet, hogy velem van a baj, de az indexen videón mondja Nyakó, hogy "Nem mondanám, hogy akadályoztak." Azóta mi változott? Visszament, vagy mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!