„Nem vagyok fideszes, de Orbánnak most igaza volt” – Az utca embere a menekültválságról

2016. február 05. 08:30

Egy éve, 2015 elején kezdett tömegessé válni s ezzel a mindennapjaink részévé válni az illegális migráció. Kíváncsiak voltunk, hogyan látja az utca embere a migráció által fémjelzett hónapokat. Elsőre épp egy rég itt élő és dolgozó, beilleszkedett, magyarul beszélő afgán fiúba botlunk, aki megérti a menekülteket – de a határkerítést is. A megszólalók nagy része egyetért a kerítéssel, még akkor is, ha nem Fidesz-párti. Egyesek az unokáik, mások egész Európa jövőjét féltik. Akad olyan is, aki a még idén megkezdődő harmincéves háború után egy új kalifátus megszületését jósolja.

2016. február 05. 08:30
Meszleny Zita

Egy éve már, hogy migránsok tömege indult útnak Európa felé. A budapesti Kálvin tér forgatagában szólítottuk meg az utca embereit, miként vélekednek a tavalyi évet – és feltehetően majd az ideit is – uraló menekülthullámról.

Azonnal egy afgán fiúba és párjába botlunk

Elsőként egy fiatal lányt szólítunk meg, aki meglepetésünkre azt válaszolja, hogy barátja – aki épp mellette üldögél – afgán, ezért máshogy gondolkodik az kérdésről, mint az átlag magyar. „Ide Magyarországra csak az jön, aki tényleg menekült, hiszen itt nekünk is nehéz a megélhetés. Aki gazdasági okokból jön, más országot választ” – vélekedik. A huszonegy éves lány ennek ellenére egyet ért a kerítésépítéssel, hiszen annak, aki az életét menti, nem lehet gond, ha regisztrálnia kell magát. Csak abban reménykedik, „hogy végül az egész menekültválságot nem azok fogják megszenvedni, akik már évek óta itt vannak és dolgoznak, mint a párom is”.

Az afgán fiúhoz fordulunk, hiszen honfitársai nagy számban érkeznek most Európába. Ahmed, aki tíz éve jött ide, szinte hibátlan magyarsággal mondja el véleményét. „Képzeljétek el, hogy itt sétáltok Budapesten, aztán hirtelen becsapódik egy bomba és meghal mellettetek húsz-harminc társatok. Ha ezek az emberek nem lennének életveszélyben, nem tennék kockára az életüket, nem kelnének át a tengeren és bíznák embercsempészekre a sorsukat.” Noha Ahmed megérti az érkezőket, mégis jogosnak tartja a kerítés megépítését. „Semelyik miniszterelnök nem akarja, hogy az országában ugyanaz megtörténjen, mint Párizsban” – szögezte le.

Orbán döntését mindenki helyesli

A kerítésépítést és a bevándorlás elleni határozott fellépést szinte minden megkérdezett szükséges intézkedésnek, a willkommenskulturt pedig hibás hozzáállásnak tartja.

Angela Merkel történelmet írt, amikor kimondta azt a bizonyos mondatot, hogy nincs felső határ – jelenti ki egy 65 éves tanárnő. Úgy véli, ennek a kijelentésnek beláthatatlan következményei lesznek. „Én nem vagyok Fidesz-párti, de Orbán Viktornak most igaza volt” – hangzik el a beszélgetéseink során nem utoljára a mondat. A pedagógus hozzáteszi: olyan más kultúrájú népek érkeznek most ide, hogy ő bizony félti lányai és unokái jövőjét.

„A migráció az valami borzasztó” – fakad ki egy nyugdíjas asszony is, miközben a bevásárlásból tart hazafelé. A kerítés legalább megvéd – mondja. Az idős hölgy szerint szükség van a védelemre, különben elsöpörnek minket a migránsok, majd betelepülnek a helyünkre.

„Egyáltalán nem értek egyet Merkellel, az ő ötlete már most katasztrófába torkollik. Az egész Közel-Keletet rászabadította Európára” – osztja meg velünk álláspontját egy húsz éves fiú, miután elfogyasztja ebédje maradékát. „Nem vallom magam egy politikai párt tagjának sem, de egyetértek Orbán döntésével, hogy felhúzatta a kerítést” – halljuk az ismerős kijelentést. Végül hozzáteszi: bízik benne, hogy végül a nyugati országok vezetői is „észhez térnek” majd.

A belvárosban fiataloknak igen markáns véleményük volt a témában.

„Ha továbbra is nőket erőszakolnak meg, rabolnak, és nem akarnak a társadalomba beilleszkedni, akkor menjenek olyan országba, ahol muszlim kultúra van és ez megengedett” – hadarja el mondandóját egy huszonegy éves lány is, aki barátnői társaságában sétál. Megjegyzi azért: ha az érkezők „hajlandóak normálisan viselkedni”, akkor felőle maradhatnak. A barátnők bólogatással jelzik, ők is hasonló véleményen vannak.

A német turista kiáll a Willkommenskultur mellett

Tovább kérdezősködünk, kapásból egy német turistát szólítunk meg. Kíváncsiak vagyunk, mit tud a magyarországi eseményekről. A harmincas éveiben járó hölgy hallott róla, hogy voltak konfliktusok a magyar határnál és meg is érti, ha az országoknak nehézséget okoz, ha tízezrek haladnak át rajtuk. Ugyanakkor hozzáteszi: „teljes mértékben egyetértek a Willkommenskulturral, és rossz megoldásnak tartom, hogy egyesek kizárják azokat, akik a háború elől menekülnek”.

Egy nyomasztó jóslat

Végül egy ötvenkilenc éves férfit faggattunk. Alig tesszük fel kérdésünket, zúdítja is ránk mondandóját. „Gyakorlatilag vége Európának. Az arabok elfoglalják az egész kontinenst” – kezdi. Majd azzal folytatja, hogy mivel a migránsok sem dolgozni, sem nyelveket beszélni nem tudnak, munkapiaci értékük nulla. A kölni eseményekről és reakciókról is megvan a véleménye: „Süket duma, hogy majd tanfolyamokon megtanítják nekik, hogy a nőknek nem lehet belenyúlni a bugyijába, menjenek a picsába. Ez egy vicc. Őrület.” A férfi szerint, amit Merkel tesz, az katasztrófa, s ugyan korábban járt Németországban, most ha fizetnének sem menne oda.

Hosszú monológját egy nem sok jóval kecsegtető jóslattal zárja. „Mint azt Baba Vanga, a vak bolgár jósnő már 1996-ban megjósolta, Európát el fogják foglalni az arabok. A jövendölés szerint 2016-ban egy harminc-negyven éves háború veszik kezdetét, mely Európa pusztulásával, majd egy Róma központú iszlám kalifátus felemelkedésével végződik majd”.

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. február 07. 13:42
http://twice.hu/bulvar/megdobbento-dolgot-josolt-2016-ra-baba-vanga-a-vak-bolgar-josno Az asszony szerint 2221-ben új vallás születik.
hátakkor
2016. február 05. 16:02
Ki a tehetetlen?
hátakkor
2016. február 05. 16:00
Az német probléma
hátakkor
2016. február 05. 15:58
Szerencsétlen feljelentő
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!