Migránsok százai bolyonganak Stájerországban

2015. október 22. 16:46

Az osztrák hatóságok nem hivatalos becslése szerint Ausztria déli határszakaszán lévő Spielfeld átkelőnél jelenleg 3-4000 migráns tartózkodik, a Leibnitzet Šentilj várossal összekötő B67-es úton pedig migránsok százai bolyonganak. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) közlése szerint a Šentilj-Spielfeld-Leibnitz vonalon bizonytalan időre leállt a vonatközlekedés.

2015. október 22. 16:46

Migránsok százai bolyonganak Ausztria déli részén, a Leibnitzet a szlovéniai Šentilj várossal is összekötő B67-es úton – jelentette az osztrák sajtó csütörtökön. Az osztrák hatóságok nem hivatalos becslése szerint Ausztria déli határszakaszán lévő Spielfeld átkelőnél jelenleg 3-4000 migráns tartózkodik, a Leibnitzet Šentilj várossal összekötő B67-es úton pedig migránsok százai bolyonganak.

Helyszíni beszámoló szerint a menekültek azt mondják, hogy Németországba akarnak menni, és kérdezgetik, hogy milyen messze van és mennyi idő alatt érhetnek oda. A tolmácsok próbálják nekik angolul elmagyarázni, hogy Németország onnan több száz kilométerre található és több napba vagy akár egy hétbe telhet, míg gyalog elérnek odáig. Az embereket legalább harminc taxi várta délelőtt, azonban a spielfeldi gyűjtőhelynél több busz is állt, hogy elszállítsa őket.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) közlése szerint a Šentilj-Spielfeld-Leibnitz vonalon bizonytalan időre leállt a vonatközlekedés csütörtök délelőtt, mert a menekültek a síneken gyalogolnak. A társaság pótlóbuszokat indított.

Stájer tartományi vezető: a határ biztosítása állami feladat lenne

Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományi vezető bírálta a jelenlegi állapotokat, és hangsúlyozta, hogy a határok biztosítása az állam feladata lenne. Schützenhöfer elmondta: a tartományi szervek hetek óta mindent próbálnak megtenni, azonban az unió külső határainak védelme és a regisztrációs pontok, az úgynevezett hot spotok felállítása nélkül nem lesznek urai a helyzetnek. Schützenhöfer egyúttal tarthatatlannak nevezte a Spielfeldnél kialakult helyeztet, és Johanna Mikl-Leitner belügyminisztert arra kérte, hogy erősítse meg a rendőri jelenlétet a régióban, amire a tárcavezetőtől ígéretet is kapott.

A stájerországi rendőrség szóvivője elmondta: új befogadózónákat akarnak létrehozni, ezzel is elkerülve azt, hogy a (menedékkérőket Németországba szállító) buszokra ötven helyett háromszáz ember próbáljon meg felszállni. Fritz Grundnig egyúttal a lakosságot is próbálta megnyugtatni, hangsúlyozva, nincs hír arról, hogy bűnözők lennének a menekültek között, hiszen a boltokban mindent kifizettek, és lopásokról még nem érkezett bejelentés.

Mikl-Leitner: több rendőr kell

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter a Kronen Zeitung című osztrák lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatában úgy vélte, kétezer emberrel kell megemelni a rendőri állományt. A politikus hozzátette: hetek óta tartó kemény munka után az osztrák rendőrség teljesítőképessége határára jutott, és az állománynövelésre azért van szükség, hogy garantálni tudják az ország biztonságát. Mikl-Leitner arról is beszélt, hogy a helyzet jövőre súlyosbodni fog, a hatóságoknak új kihívásokkal kell szembenézniük. A lap idézett egy rendőri vezetőt, aki szerint jelenleg 28 ezer rendőr teljesít szolgálatot Ausztriában, szeptemberben a rendőrök 420 ezer munkaórát dolgoztak, ennek csaknem a fele túlóra volt.

A kancelláriahivatal csütörtökön kiadott közleményében támogatta a rendőrségi állomány növelésére vonatkozó belügyminiszteri javaslatot. Az illetékes államtitkár emlékeztetett: idén már 250 emberrel emelték a szolgálatot teljesítők számát, 2016 és 2018 között további 250 munkatárs felvételét irányozták elő. Tájékoztatása szerint összesen csaknem háromszáz emberrel emelik továbbá a menekültügyi hivatal dolgozóinak számát is.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
malakka
2015. október 22. 23:16
Embercsempészek szervezik az útjukat Szlovéniáig ( korábban Magyarországig), onnantól a mérnököknél és orvosoknál megáll a tudomány...
zenebono
2015. október 22. 22:49
"Die Ostblockländer allen voran die Ungarn haben weiter gedacht als unsere Deppen im Parlament, die machten die Grenzen dicht und sagten, das sollen die Gutis-Staaten machen." http://www.krone.at/Oesterreich/Mikl-Leitner_Muessen_Festung_um_Europa_bauen-Krise_in_Spielfeld-Story-478346?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201510
zenebono
2015. október 22. 21:48
Rég láttam Faymannt. Kiváncsi vagyok ezt hogyan kommentálná.
áfonya
2015. október 22. 21:06
Migráns ügy kb 60 milliárdba került ,,mennyi lélegeztető gép ára .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!