A Kehi tagadja a DK állításait a Quaestor-vizsgálat felfüggesztéséről

2015. április 15. 19:44

A DK-s Gréczy Zsolt sajtótájékoztatóján olyan dokumentumot mutatott be, amely szerint a Kehi 2012 márciusában felfüggesztette azon vizsgálatát, amely az MFB által a Quaestor számára nyújtott hitel körülményeit volt hivatott feltárni. A Kehi közleményben cáfolta, hogy a nevezett eljárást felfüggesztették.

2015. április 15. 19:44

A Demokratikus Koalíció szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2012 márciusában leállította a győri ETO Park beruházáshoz a Quaestornak nyújtott hitel vizsgálatát. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján bemutatott egy dokumentumot a Kehi-vizsgálat elrendeléséről, amely azt is tartalmazta, milyen ütemezéssel végzi el a vizsgálatot a hivatal. Mint mondta, az ellenőrzést 2011 júliusa és szeptembere között tervezték, majd a helyszíni ellenőrzést 2011 szeptemberében-októberében végezték volna, végül az jelentéstervezetet 2011. október 31-ig kellett volna elkészíteni.

A szóvivő bemutatott egy másik dokumentumot is, amelyben Urbán Zoltánt, az MFB akkori vezérigazgató-helyettesét a Kehi arról tájékoztatja 2012 márciusában, hogy a hivatal felfüggesztette a hitelnyújtás vizsgálatát. Gréczy Zsolt kérdésre válaszolva nem tudta megmondani, a Kehi részéről ki írta alá a dokumentumot, és azt nem kívánta közölni, honnan származik a levél, azt mondta, számára a dokumentumok hitelesnek tűnnek. A levél fejlécén az volt olvasható: Kormányzati Ellenőrzési Hivatal Elnök.

Úgy értékelt, hogy bűncselekmények elfedéséről van szó, és a DK azt szeretné megtudni ki és miért állította le a vizsgálatot. Milyen érdekeket szolgált Tarsoly Csaba megmentése? – kérdezte. Elmondta, a kormány legtetején kell keresni azt, aki leállította a Kehi vizsgálatát.

Mint arról ma hírt adtunk, a rendőrség azt mondta az Indexnek, nem találják a Quaestor ETO Park beruházásával kapcsolatos nyomozati anyagokat, az ügyészség pedig tagadta, hogy ők vizsgálódtak volna volna, holott több erre utaló információ is napvilágot látott. Gréczy Zsolt szerint egy mindent átszövő maffia képe rajzolódik ki, amely családi kapcsolatokon alapul: a Quaestor-vezér titkárával jár a legfőbb ügyész lánya, a legfőbb ügyész felesége annál a jegybanknál dolgozik, amely jóváhagyta a fiktív kötvényeket, míg a Buda-Cash letartóztatott vezetője egy KDNP-s képviselő lányával került magánéleti kapcsolatba.

A Kehi szerda délutánra – Gréczy állításait cáfolandó – közleményben jelenetette ki: nem függesztette fel 2012 márciusában a győri ETO Park megépítéséhez nyújtott MFB-hitel vizsgálatát, az ellenőrzést nem zárta le. Mint írják, a hivatal az eltelt időszakban folyamatosan tájékozódott arról is, hogy az adós cég a hitelt törleszti-e, hozzátéve, hogy a társaság a fizetést idén februárban szüntette be, ezért a Kehi – a vagyoni hátrány bekövetkezésére tekintettel – az ügyben feljelentést tett.

A közlemény szerint a 2010-es kormányváltást követően az MFB négy korábbi hitelügyletét – az adonyi Magtárház, a szolnoki papírgyár, a győri stadionrekonstrukció és a Rác Fürdő beruházások finanszírozását – vizsgálta a Kehi. Az ellenőrzéseket az MFB felett tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezésére a Kehi felett irányítást gyakorló közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelte el. Az ügyben a hivatal azt állapította meg, hogy az MFB korábbi vezetése a törvényi előírások és belső szabályzatok megsértésével úgy nyújtott hitelt, hogy a jövőbeni törlesztés már a kihelyezéskor eleve kérdéses volt, megfelelő biztosítékokat pedig a bank nem kötött ki. E szabálytalanságokra, illetve kockázatokra a bank döntés-előkészítő szervezeti egységei előzetesen felhívták a vezetés figyelmét, ennek ellenére a bank igazgatósága – a bankszakmai érveket figyelmen kívül hagyva – a hitelek kihelyezése mellett döntött – írják.

Emlékeztetnek arra, hogy a hitel valamennyi vizsgált esetben később „bedőlt”, s az ügyletek eredményeként az MFB-t – és így közvetetten a magyar államot – mintegy 47 milliárd Ft vagyoni hátrány érte. Mindezek alapján a hivatal hűtlen kezelés, illetve tartozás fedezetének elvonása bűncselekmények gyanúja miatt 2012-ben a Rác Fürdő és az adonyi Magtárház, 2013-ban a szolnoki papírgyár és 2015-ben a győri stadionrekonstrukció ügyében összesen 6 büntetőjogi tényállásban tett feljelentést.

A közlemény kitér arra is, az adonyi Magtárház ügyében tavaly lezárták a nyomozást, a többi ügyben azonban jelenleg is folyamatban van, azok megszüntetésére, illetve vádemelési javaslattal történő lezárására az elmúlt években nem került sor.

A Népszabadság szerdai számában azt írta, hogy „az Orbán-kormány két akkori minisztere is sejthette”, valami nagyon nincs rendben a cég körül. A cikk szerint az MFB tulajdonosi jogait gyakorló Fellegi Tamás fejlesztési miniszter kezdeményezésére Navracsics Tibor igazságügyi miniszter vizsgálatra utasította a Kehit. Végül utóbbi tett feljelentést, melynek nyomán hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása miatt állítólag hat büntetőeljárás indult. A Népszabadság megkeresésére viszont a rendőrség és a Fővárosi Főügyészség részéről is egybehangzóan azt közölték, hogy ilyen ügyben nem nyomoznak.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. április 16. 08:27
A közös FIDESZ-MSZP, 260 milliárdos gigakorrupcióban kik lehetnek a nyertesek? A 30 millás adófizetői kártérítés azért beszédes. Csak nem a csókos befektetők pénzét kell kimenteni? Azoknak, akiknek az állami zsozsó jutaléka (Az ígéretek szerint) hizlalta a számláit? Minden kiderülne, ha látni lehetne ezeknek a tulajdonosait! Ezt valamiért nem forszírozza senki ...
Tintamin
2015. április 16. 08:21
A maffiaállam kiválóan működik, ez a kehi komolyan vehető barmokból áll, akiknek még szólni sem kell, maguktól olvassák Orbán gondolatait. Brávó.
Eltünt
2015. április 16. 05:46
Kiderült hogy az 4 millió szegény éhező gazdag befektető ,ellenzéket ebben témában is utol érte a hazugság. http://mno.hu/belfold/ujabb-penzugyi-ceg-dolt-be-az-emberek-utcara-vonultak-1281948
afterall33
2015. április 15. 21:32
Fidesz palotaforradalom-szerűség? Écák jönnek "brüsszeli emberünktől"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!