Beültek az Emmi emberei az uniós biztos találkozójára Bagon

2015. március 06. 17:15

Vĕra Jourová uniós biztost kellemetlen meglepetésként érte, hogy magyarországi látogatásán az Emmi emberei hívatlanul beültek egy találkozójára, amiről szerinte hivatalosan nem is tudhattak – írja a Lidové noviny cseh lap. Jourová szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy Orbán szorongatja a civil társadalmat.

2015. március 06. 17:15

Kellemetlen meglepetést jelentett Vĕra Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos számára, hogy múlt heti magyarországi látogatása idején a magyar kormány emberei meghívása nélkül akkor is követték, amikor Bag községben nem hivatalos találkozója volt a Bagázs civil szervezet tagjaival – írja a Lidové noviny című konzervatív cseh napilap pénteken.

Szárazon közölték, hogy az emberi erőforrások minisztériumától vannak, és szó nélkül Jourová széke mellé tolták saját székeiket” – festi le a lap „Jourovát »figyelték« Orbán emberei” című írásában azt a jelenetet, amikor a tárca képviselői a bagi találkozón megjelentek. Jourová megjegyezte: a találkozó tényét a magyar hivatalokkal, még Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, Orbán Viktor bizalmasával sem közölte, „Balog emberei mégis megjelentek Bagon”.

A biztosnak meggyőződése, hogy „a négy ellenőrt” elsősorban nem az ő személye érdekelte, hanem az, hogy mit mondanak neki a civilek. Ez szerinte megfelel annak a trendnek, hogy az Orbán kormány egyre inkább megszorítja a civil társadalmat, és a külföldről finanszírozott civil szervezeteket Magyarország ellenségeinek tekinti – állítja Jourová. Éppen a magyar kormánynak a civil szervezetekre gyakorolt fokozódó nyomása volt Jourová magyarországi útjának egyik oka – mutat rá az újság.

Jourová Frans Timmermanssal, az Európai Bizottság első alelnökével azért egyezett meg magyarországi munkalátogatásában, hogy a helyszínen tájékozódjék a problémákról. „Brüsszel ugyanis foglalkozni fog azzal, hogy magyar szervek részéről ismételten megsértik az európai szabályokat és elveket” – szögezi le a lap. Brüsszel úgy véli, egyelőre elég figyelni a magyarországi helyzetet, mert az esetleges keményebb fellépés „kontraproduktív is lehet”. Ugyanakkor „mérlegelés tárgya az is, nem lenne-e kontraproduktív Európa fennmaradása szempontjából, ha nem tenne semmit” – idézi a lap Jourovát.

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. március 07. 00:00
Ennek a nőnek a korrupciós ügye merre olvasható? Mer kezt olyan Timosenkós dézsavüm lenni.
hegeduvono
2015. március 06. 22:09
Ennél a "civil" szex-dolgozó kurvánál nagyobb durranás lesz mikor a finn gyogyósok nyerik az európai Virsis Marcsi dalfesztivált. Ki a fene küldhette ezt a ferde pofájú és génhibás libát Brüsszelbe ?
1234
2015. március 06. 21:29
A csehek akarják a demókráciát osztani a nemzetileg sterilizált benes dekrétumos CIVIL JÓGállamukban?!? Mikor lehet majd Benes dekrétumos kérdést feltenni cseh politikusoknak úgy, hogy ne legyen az a civil személy azon nyomban letiporva a világbéka védőitől?
sine ira et studio
2015. március 06. 19:20
Tényleg kezd fárasztó lenni a blogmotor, srácok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!