Elvileg felállhatna a MET-vizsgálóbizottság

2015. február 23. 14:43

Az LMP-nek sikerült összegyűjtenie a szükséges mennyiségű aláírást a MET-vizsgálóbizottság kezdeményezéséhez, ám hogy ez valóban megtörténik-e, az már a kormánypártokon múlik.

2015. február 23. 14:43

Összegyűlt a MET-vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezéséhez szükséges számú aláírás – közölte Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Elmondta: a MET-csoport tulajdonosi hátteréről tájékozódnának, de arra is választ várnak, hogy mekkora haszontól esett el az állam a cégcsoport tevékenysége által. Szél Bernadett kijelentette: a cégre – ahogy a paksi bővítésre is – szerinte azért van szükség, hogy a kormányoldal új gazdasági hátteret építhessen fel maga mögé. Az Ausztria felől kedvezményes áron érkező gázt továbbító cég szerinte több tízmilliárd forinttal károsítja meg a lakosságot, és a MET működésének eredménye az is, hogy az MVM Zrt. veszteségesen működik ahelyett, hogy kivenné a részét a paksi bővítéshez szükséges önrész előteremtéséhez.  

Az ellenzéki politikus a feltárandó kérdések közé sorolta a MET és egyes állami vezetők, valamint állami vállalatok vezetői között meglévő kapcsolatokat, mondván, felvetődik a gyanú, hogy az MVM üzleti titkai is a MET-hez kerülhettek. 

A képviselő arra is választ vár: milyen hatása van a társaságnak a magyar gázellátás biztonságára, valamint a regionális kül- és biztonságpolitikára, a cégnek milyen szerepe van a magyar-orosz energetikai együttműködésben. Szél Bernadett kockázatosnak nevezte az offshore hátterű cég jelenlétét a magyar piacon. Elmondta, hogy a vizsgálóbizottság felállításához az MSZP és a Jobbik, valamint független képviselők adták támogató aláírásukat, a DK a Jobbik bekapcsolódása miatt nem társult. Kijelentette: ha a Fidesz-KDNP nem járul hozzá a testület felállításához, számolnia kell annak politikai következményeivel. 

Szél Bernadett kérdésre válaszolva elmondta: a veszprémi időközi választás után gratulált Kész Zoltán független jelölt győzelméhez, amelyhez – jegyezte meg – szerinte a protest szavazatok vezettek. „Senkinek az aktivistáit nem használtuk” – jelentette ki Kész Zoltán azon vádjára reagálva, miszerint a Fidesz segítséget nyújtott pártjának. Rágalmazásnak, megalapozatlan vádaskodásnak nevezte a kijelentést, amelyet közlése szerint pártja jogi útra terelt. Azt ajánlotta Kész Zoltánnak, hogy inkább értékek, elvek mentén politizáljon. Szél Bernadett kijelentette azt is: büszkék az LMP jelöltjére, Gerstmár Ferencre, de tudomásul veszik, hogy a többség a kétharmad megdöntése miatt inkább másik jelöltet támogatott.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
f.judit
2015. február 23. 19:55
Jól írja nálunk csak elvileg.
liberálzöld.
2015. február 23. 16:43
Én azt gondolom, hogy az, aki szerint az LMP-nek nincs igaza ebben a kérdésben az egy mocskos hazaáruló. És azt is gondolom, hogy a Fidesz megakadályozza ennek az ügynek a korrekt vizsgálatát. Ha így lesz, akkor újabb bizonyítást nyer, hogy a Fidesz is egy korrupt, hazaáruló banda. És most várom tovább a korrupt hazaárulók pfújolását, sárdobálását, (réti)szerecsen-mosdatását..
Szent Viktor, a korruptak védőszentje
2015. február 23. 16:36
A Fidesz eddig is megakadályozott minden olyan parlamenti bizottságot, amely rá nézve kellemetlen ügyekkel foglalkozott volna, akkor most miért tenne kivétellt, főleg akkor, ha egyre erősebb a gyanú, hogy maga a Kedves Geci is érintett a hatalmas MET bizniszben.
paraklétosz
2015. február 23. 16:15
Szél erőlködőmű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!