Az RMDSZ is beszáll az egyszerűsített honosításba

2015. február 19. 13:07

Eddig csak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács volt a magyar kormány partnere az egyszerűsített honosítási eljárásban, azonban az ezzel kapcsolatos tanácsadásba most az RMDSZ is beszáll az Eurotrans Alapítványon keresztül. Az Alapítvánnyal már meg is állapodott erről a Miniszterelnökség és a Külügyminisztérium.

2015. február 19. 13:07

Az erdélyi magyar lapok csütörtöki beszámolói szerint az Eurotrans Alapítványon keresztül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség száll be a romániai honosítással kapcsolatos tanácsadási folyamatba. Az alapítvánnyal szerdán a magyar Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kötött együttműködési megállapodást Budapesten. 

Az erdélyi magyarok kedvezményes honosításában korábban kizárólag az RMDSZ ellenzékének számító Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács volt a magyar kormány partnere, mely a demokráciaközpontoknak elnevezett irodahálózatán keresztül nyújtott segítséget a magyar állampolgárságot igénylő erdélyi magyaroknak a szükséges dokumentáció összeállításában. 

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy az Eurotrans Alapítványt az RMDSZ hozta létre évekkel ezelőtt. Elnöke Nagy Zoltán, az RMDSZ elnöki hivatalának a kabinetigazgatója. Hozzátette, hogy az alapítvány korábban azoknak a kulturális, oktatási és ifjúsági tárgyú, kisebb összegű pályázatoknak a lebonyolításával foglalkozott, amelyek fedezetét a magyar kormány biztosította. „Az RMDSZ az Eurotrans Alapítvány partnere a honosításban, támogatja a honosítási munkát” – jelentette ki a főtitkár, aki szerint az RMDSZ és az alapítvány viszonya az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács viszonyához hasonlítható. A főtitkár azt is elmondta, hogy szerdán elvi megállapodást írtak alá Budapesten a felek, a magyar kormány a későbbiekben dönt arról, hogy milyen összeggel támogatja a honosítási ügyintézés megkönnyítéséért végzett munkát.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke a Krónika című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a szervezetet nem érinti az RMDSZ-szel kötött egyezmény, a honosítás ugyanis olyan kiemelt nemzetpolitikai célja a magyar kormánynak, amelyben mindenki számára akad munka. „Mivel 2018-ig cél az egymillió új magyar állampolgár, tudomásul vesszük, hogy más is beszáll ebbe a munkába, hiszen ez a törekvés pártok, táborok fölött áll” – jelentette ki az ügyvezető elnök. Sándor Krisztina kijelentette: semmilyen valóságalapja nincs azoknak a korábban napvilágot látott sajtóhíreknek, melyek szerint a magyar kormány csökkenteni készül a demokráciaközpontoknak nyújtott támogatást.

Az EMNT irodahálózata az elmúlt években az állampolgárságot szerzett több mint 350 ezer erdélyi magyar mintegy 60-70 százaléka esetében végezte el az ügyintézést. Miközben korábban a demokráciaközpontokban előjegyzés alapján zajlott a honosulandók eligazítása, 2014 második felétől immár többnyire terepmunkával kell megtalálni azokat az erdélyi magyarokat, akik igényelnék a magyar állampolgárságot.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2015. február 19. 15:43
Jókor.
Szúnyog
2015. február 19. 14:55
Sajnos az UDMR nem megkerülhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!