Az LMP felszámolná az iskolai szegregációt

2015. február 09. 14:29

Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy nőtt az iskolai szegregáció az ezredforduló óta Magyarországon. Az LMP országgyűlési határozatban kérné fel a kormányt a szegregált iskolák felszámolására.

2015. február 09. 14:29

Az LMP országgyűlési határozatban kérné fel a kormányt az iskolai szegregáció pontos felmérésére és intézkedési terv kidolgozására az elkülönített oktatás felszámolása érdekében.

Ikotity István országgyűlési képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: bár kutatások bizonyítják, hogy az ezredforduló óta nő az iskolai szegregáció Magyarországon, és az is tudható, hogy a szegregált iskolákból rosszabb eredményekkel kerülnek ki a diákok, mégsem állnak rendelkezésre konkrét társadalomtudományos adatok a jelenségről. 

A politikus elismerte, hogy a kormány is gondolkodik a probléma megoldásán, annak mikéntjéről azonban nem adtak számára egyenes választ – jelentette ki. Emlékeztetett arra is: tavaly a kormány – az LMP szerint szükségtelenül – rendeletalkotási jogot kapott a hátrányos elkülönítés tilalma alóli kivételek meghatározására.

Ikotity István a kilencosztályos alapképzés tervével kapcsolatban leszögezte: az irányt pártja jónak tartja, annak bevezetését ugyanakkor széleskörű társadalmi egyeztetésnek kell megelőznie. Példaként hozta a tudást lassabban, de alaposabban átadó finn modellt, amelyet azonban tizenöt év alatt vezettek be. Kijelentette ugyanakkor: a középfokú oktatás lerövidítése számára ijesztő.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chack
2015. február 09. 20:04
Ha jól tudom, hazánkban mintha nem lenne PC valakinek az etnikai hovatartozását firtatni. Hogyan szegregál az intézmény? Felvételikor megkérdezik a kedves szülőket, hogy a gyerekük milyen etnikumhoz tartozik? Hogyan mérné fel az állam a szegregáció mértékét? Megnéznék az intézmények nemlétező nyilvántartását a tanulók etnikai hovatartozásáról? Mert ha kimennek az iskolákba és a jellegzetes külső jegyeik alapján állapítanák meg, ki cigány és ki nem, akkor pont ők lennének a rasszisták! Mérjék fel a gyerekek tényleges képességeit, és azok szerint osszák be iskolákba, osztályokba, csoportokba őket. Ha ezekután a gyengébb képességű csoportokban több lesz a cigány, arról sem az intézmény, sem a többségi társadalom nem tehet. Nálunk általános iskolában (jó régen) a matematika oktatása úgy zajlott, hogy 3 csoport külön feladatokat hajtott végre. A göröngyösebb agyúakat lefoglalta a tanár nehezebb feladatokkal, a gyengéket egyszerű feladatok gyakorlásával, az átlagosaknak meg tartotta a normál órát. Aki a "szélsőséges" csoportokban dolgozott, hallotta az új anyagot. A jobbaknak annyi pont elég volt, a gyengébbek meg legalább hallottak róla valamit. Működött a dolog, és senki se utálta a matekot. Ja, és senki se bukott meg, mert tudta azt a szintet, ami elvárható volt.
GV0917
2015. február 09. 18:58
Marha jó a kép! A nyíregyházi Huszár telepi iskola udvara, amit a nyíregyházai Görög katolikus Püspökség helyreállított, de a cigány "jogvédők" meg sem köszönték,hanem elzavarták-jogerős birói végzéssel a görög katolikusokat. Na ez az igazi szegregáció!Egy láthatóan vidám pedagógus, fiatal hölgy!Még nem verték meg harmadikosok! Mint a hajdani Móricka viccben: meglátja Mórickát a papája dohányozni és leakaszt neki egy maflást(akkor még nem kapott ettől tudathasadást a klapec!) De táti ez miért volt? Azt mondtad te már másodikos korodban bagóztál, én még csak negyedikes vagyok! Na jó fiam, mondja a papa, de én már akkor tizennyolc éves voltam! Hová lesz a mosoly, ha + egy évvel növelik a korhatárt?Vagy Mendrey papa megvéd bennünket?
Kiscsillag
2015. február 09. 18:06
Az LMP inkább saját magát számolja fel...
békalepcse
2015. február 09. 16:58
Mi választók az LMP-t számolnánk fel szívesen... Kártékonyak a társadalomra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!