Ma szavaznak Washingtonban az új budapesti nagykövetről

2014. december 02. 07:02

Helyi idő szerint kedd délelőtt szavaznak Washingtonban az új budapesti nagykövet, Colleen Bell megerősítéséről. A televíziós producer korábban elhasalt a bizottsági meghallgatáson. John McCain akkor arra kérte a szenátust, hogy ne szavazza meg Bell kiküldetését.

2014. december 02. 07:02

Az amerikai szenátus hétfőn 50-36 arányban megszavazta, hogy lezárja a vitát az Egyesült Államok leendő budapesti és Buenos Aires-i nagykövetéről és várhatóan kedden, helyi idő szerint délelőtt voksol majd a két leendő misszióvezető kinevezésének megerősítéséről. A Magyarországra készülő Colleen Bell és az Argentínába kiküldendő Noah Mamet megerősítését megfigyelők gyakorlatilag kész tényként kezelik, mert ehhez egyszerű többség is elegendő a szenátusban, amelyet januárig még a demokraták ellenőriznek. Az elnök pártja az új összetételű kongresszus összehívásáig megpróbál annyi kinevezést elfogadtatni, amennyit csak lehetséges.

A két nagykövetjelölt egyike sem karrierdiplomata, mindketten az elnök újraválasztási kampánya során végzett adománygyűjtő tevékenységükkel érdemelték ki megbízatásukat. Jelölésük és a szenátusi bizottsági meghallgatáson tanúsított, sokak által megkérdőjelezett felkészültségük éles szakmai, politikai és sajtóbeli támadásokat váltott ki. Colleen Bell ismert televíziós producer, emellett különböző környezetvédelmi, művészeti és szociális ügyek támogatója. 2012-ben tevékenyen hozzájárult Obama elnök újraválasztási kampányának adománygyűjtő tevékenységéhez.

Karrierdiplomata legutóbb Charles H. Thomas személyében, 1990 és 1994 között állt a budapesti amerikai nagykövetség élén. Az ő elődje, az idén januárban elhunyt Robie Marcus Hooker „Mark” Palmer (1986-1990) szintén a washingtoni külügyminisztérium hivatásos állományához tartozott. Ha a szenátus megszavazza, Bell lesz a rendszerváltozás utáni negyedik női amerikai nagykövet Budapesten. A 47 éves jelölt négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bell-lel együtt Los Angelesben él.

Colleen Bell korábban nem szerepelt jól a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán, később John McCain republikánus szenátor publicisztikában értekezett arról, hogy miért nem alkalmas nagykövetnek. André Goodfriend, az amerikai nagykövetség jelenlegi ügyvivője a Mandinernek elmondta: ha szavazásra került Bell kinevezése, akkor valószínűleg sikerült konszenzust elérni a kérdésben.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nannyó
2014. december 02. 15:33
Na mi van, jön az új nagykövet, vagy nem?
OberEnnsinnen
2014. december 02. 11:30
Bárki jön, azt kell róla tudni, hogy a világ legkorruptabb országából küldték.
Nannyó
2014. december 02. 11:20
Ez azért van, mert mérgesek vagyunk. :))) Elvárnánk, hogy egy profi diplomatát küldjenek hozzánk nagykövetnek, nem egy buta szappanopera-királynőt. Akkor már inkább a Jóbarát, őt má' szeressük! :)))))
Felebarát
2014. december 02. 10:13
szeretem az itt bégetőket, a fideszből van egy két ember aki érdekelt Putyin seggénél, mindenki más marad ámerika barát és a teljes holdudvar eu párti és amerika párti..lehet sirni,,,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!