LMP: Több autonómiát az önkormányzatoknak!

2014. december 22. 11:42

Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati szakszóvivője számos problémát helyben lehet megoldani, ezért az önkormányzatok mozgásterének bővítésére van szükség.

2014. december 22. 11:42

Az LMP szerint meg kell akadályozni „az önkormányzatiság felszámolását”, vissza kell adni a helyhatóságoknak a feladatokat, hatásköröket és forrásokat. Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati szakszóvivője, elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a 2013-as változások – például az iskolák állami kézbe adása és adóváltozások – 100 milliárd forintot vontak el az önkormányzatoktól, jövőre pedig további 29 milliárddal csökkennek a terület forrásai.

Értékelése szerint a települések egyre több feladatot és egyre kevesebb pénzt kapnak, az adósságkonszolidációval náluk maradt forrásokat pedig nem fejlesztésekre, hanem a többletfeladatokra költik. Az ellenzéki politikus szerint a túladóztatott lakosság nem visel el újabb települési adókat, az állam viszont magára hagyja az önkormányzatokat.

Gerstmár Ferenc úgy vélte: számos problémát helyben lehet megoldani, ezért az önkormányzatok mozgásterének bővítésére van szükség. További kiaknázatlan lehetőségként említette, hogy minél több beleszólási jogot kell adni a helyi ügyek intézésébe az ott élő embereknek, például helyi népszavazásokkal, részvételi költségvetéssel.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. december 22. 21:29
Több pénzt az embereknek! - Én nyertem!
ellenforradalmár
2014. december 22. 15:16
Több autonómiát Erdélynek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!