Irodaszer, cipőpucoló gép, nyomtató: erre ment a parlagfű elleni pénz

2014. december 02. 07:23

Több mint egymilliárd forintot ajánlottak fel az állampolgárok a parlagfű elleni harcra 2009-ben. A hvg.hu megvizsgálta, mire költötte az állam ezt az összeget. Végkielégítésre, cipőpucoló gépre, minisztériumi rezsicsökkentésre és pogácsára is jutott az összegből, de a kormány már visszacsoportosított 642 milliót az eredeti célra.

2014. december 02. 07:23

2009-ben 177 ezer választópolgár több mint egymilliárd forintot ajánlott fel adója egy százalékaként az államnak a parlagfű elleni harcra. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az állam nem igazán gondosan sáfárkodott ezzel az összeggel. A hvg.hu most tételesen megvizsgálta, mire költötte a pénzt az állam. A Parlagfűpollen No Társaság szerint ugyanis parlagfű-mentesítésre biztosan nem. A szervezet a TASZ segítségével perelte ki az adatokat a Vidékfejlesztési Minisztériumtól.

A minisztérium szerint szerint a pontosan 1 100 793 334 forint kevesebb mint fele, 463 millió forint ment a parlagfű elleni védekezésre. A fennmaradó összeg leginkább végkielégítésekre ment el. De a hvg.hu szerint a 463 millió jó része sem arra lett elköltve, amire el kellett volna költeni. A keret jelentős része a különböző állami hivatalok – megyei kormányhivatalok, földhivatalok, növény- és talajvédelmi igazgatóságok – rezsiszámláira ment el. Szintén a fenti keretből költöttek egyes hivatalok az informatikai beruházásokra: laptopra, fényképezőgépre, nyomtatóra, LCD-monitorra, illetve különböző irodaszerekre.

A milliárdos keretből mindemellett telt pogácsára, tudományos konferenciára (melyen a fellelhető adatok szerint nem volt szó a parlagfűről), cipőtisztító gépre, kávéra és egyéb élelmiszerekre is. A hvg.hu szerint kevés az olyan számla, amely konkrétan parlagfű-irtással foglalkozna. A lap azt is megjegyezte, hogy korábbi cikkük hatására a kormány átcsoportosított 642 milliárd forintot a parlagfű elleni védekezésre.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2014. december 02. 13:16
" A lap azt is megjegyezte, hogy korábbi cikkük hatására a kormány átcsoportosított 642 milliárd forintot a parlagfű elleni védekezésre. " ez kb novemberre le is zajlott. decemberben megbíznak két céget az országos parlagfűmentesítéssel, akik egy óra múlva jelzik, hogy befejezték, és már írják is a számlát.
Berecskereki
2014. december 02. 10:09
Nocsak! A balliberálisoknál a jeges-vizes vederből karácsonyi pénzeső hullt, hogy trolljaik így felélénkültek?
vakhangya4
2014. december 02. 10:04
"""Az ambrózia szóból ered a gyógynövény ezen nemzetségének neve is, latin nevei pl.: Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia trifida. Amerikából származik a növény, feltehetően 2-3 ezer évvel ezelőtt került Európába."""" Kolombusz Kristóf meg elmehet a picsába. :-))))) Vagy időutazó volt.
kjkj945
2014. december 02. 09:12
2009 Ja böszme végkielégitési banzáj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!