A prefektus felszólítása ellenére se veszi le a székely zászlót a sepsiszentgyörgyi polgármester

2014. december 11. 17:47

Kovászna megye prefektusa komoly bírság terhe mellett felszólította a sepsiszentgyörgyi polgármestert, hogy távolítsa el a város központi parkjába kitűzött székely zászlót. Antal Árpád ennek nem tesz eleget, mivel mint fogalmazott: ő nem „székelyzászló-begyűjtő”.

2014. december 11. 17:47

A sepsiszentgyörgyi központi parkban kitűzött székely zászló eltávolítására szólította fel hivatalos átiratban Kovászna megye prefektusa Antal Árpádot, a város polgármesterét, akinek minden egyes nap késlekedésért a minimálbér 20 százalékával egyenlő bírságot helyezett kilátásba – közölte csütörtöki sajtóértekezletén a polgármester. Marius Popica prefektus az Agerpres román hírügynökségnek elmondta: egy jogerős bírósági ítéletnek próbál érvényt szerezni. Megemlítette, hogy hasonló bírósági végzés született Uzon és Kézdivásárhely esetében, de ott nem volt szükség bírságra, mert a polgármesterek eleget tettek a zászló eltávolítását célzó ítéletnek.

Antal Árpád az MTI érdeklődésére kijelentette: ő nem „székelyzászló-begyűjtő”, és a kifogásolt zászlót nem fogja levenni. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa emlékeztetett rá, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) már bevonta azt a 2013. június 4-i trianoni megemlékezésen felvont székely lobogót, amelynek eltávolítását a brassói táblabíróság elrendelte, és a jelenlegi zászlót egy másik ünnepségen, ugyancsak az MPP helyezte ki a központi parkban. „A 21. század Európai Uniójában nem ezzel kéne foglalkoztasson egy polgármestert, hogy megbüntetik, ha nem gyűjti be naponta a városból a székely zászlókat” – jegyezte meg a polgármester. Kijelentette: a következő napokban nemzetközi intézményeknél – az Európai Parlamentnél és uniós országok nagykövetségeinél fog panaszt tenni a székely közösség hatósági zaklatása, jelképeinek üldözése miatt. Megemlítette: egy korábbi hasonló panasz nyomán az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma a Romániáról szóló jelentésében tételesen kitért arra, hogy a székely közösséget diszkriminálja a román állam azáltal, hogy nem teszi lehetővé a székely zászló szabad használatát. 

Az MTI kérdésére, hogy véletlennek tartja-e a Kovászna megyei prefektus utóbbi napokban megfigyelhető aktivizálódását a román és magyar nemzeti jelképeket érintő ügyekben, Antal Árpád úgy vélekedett: a bukaresti kormány képviselői talán büntetni próbálják a magyar közösséget amiért „rosszul viselkedett” az elnökválasztáson. A polgármester arra utalt, hogy a magyar többségű megyék választóinak 80 százaléka nem Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőre, hanem ellenfelére, az államfővé választott Klaus Iohannisra voksolt novemberben. Megjegyezte: az új elnök még nem tette le az esküt, ezért „semmit nem lehet számon kérni rajta”, de kifejezte reményét, hogy az elnöki hivatal támogatni fogja a székelyföldi jelképüldözés lezárását.

 

Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. december 12. 16:16
Azért nyugtalanító, amit a románok művelnek. Respekt a Sepsiszentgyörgyieknek!
alex.leopardi
2014. december 12. 15:17
egy kicsit elhitték magukat a romcsik amióta beköltöztek az amcsik
Antigoné
2014. december 12. 10:28
Nagyon helyes Kézdivásárhelyen és Uzonban sem kellett volna bevenni. A büntetést meg közadakozásból a székelyek összeadták volna, aztán irány Brüsszel. (Nem mintha sokat várnék tőlük, de napirenden kell tartani a témát)
tóth mária
2014. december 12. 10:14
Majd az EU "megoldja", ja, ahogy szokta! Szemét barbár banda! / a szlovák állampolgárságot is "remekül" megoldotta!/ sok a vízfej az EU-ban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!