LMP: „Lélegeztetőgépen tartja” a kormány az önkormányzatokat

2014. november 15. 16:28

Az LMP szerint a kormány célja az önkormányzatiság felszámolása: az idei költségvetésből is épp annyi jut az önkormányzatokra, hogy életben maradjanak. 29 milliárdot von el a kormány az önkormányzatoktól, ezért nem lesz pénz szociális ellátásra vagy lakásfenntartási támogatás nyújtására.

2014. november 15. 16:28

Az LMP szerint a kormány lassan felszámolja az önkormányzatiságot, hiszen a jövő évi büdzsé is „csak lélegeztetőgépen tartja” a helyhatóságokat. Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati szakszóvivője, Lengyel Szilvia, a Pest megyei közgyűlés LMP-s frakcióvezetője, valamint Csárdi Antal fővárosi közgyűlési képviselő szombaton sajtótájékoztatón bírálta a 2015-ös költségvetés önkormányzatokat érintő fejezetét. Gerstmár Ferenc az adósságkonszolidációra fordítható forrásokat kevesellte, amelyek csak a működési problémák fedezetére elégségesek – mondta –, gazdaságfejlesztésre már nem.

Kifogásolta, hogy csaknem 29 milliárd forintot von el a kormány az önkormányzatokról, így azoknak rendszeres szociális ellátásra vagy lakásfenntartási támogatás nyújtására már nem lesz fedezetük, de megszűnt a bajba jutott hiteleseket segítő adósságkezelési keret is, így a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő devizahitelesek senkitől sem kapnak segítséget – mondta. A politikus szerint bár helyi adók kivetésére lehetőséget ad a kabinet, az önkormányzatok a lakosság túladóztatása miatt ezzel nem tudnak élni. Kifogásolta azt is, hogy az önkormányzati tisztségviselők bére hat éve nem emelkedett. A képviselői tiszteletdíjak megállapításával kapcsolatban a politikus úgy véli: azokat úgy kell meghatározni, hogy ne veszélyeztesse a működést.

Lengyel Szilvia azt sérelmezte, hogy az ígértnél négymilliárd forinttal kevesebb forrás áll rendelkezésre az európai uniós pályázatok önrészének fedezetére. A képviselő aggályosnak ítélte az önkormányzatok támogatásának gyakorlatát, mert az lehetőséget ad arra, hogy a források a kormányzat gazdasági háttértársaságaihoz vagy a nekik kedves településekhez jussanak. Meglátása szerint a rezsicsökkentés az önkormányzati tulajdonban lévő nonprofit szolgáltatókat is csődbe viheti.

Csárdi Antal azt bírálta, hogy a kormányzat az átvállalt feladatokhoz mérten nagyobb összegű forrásokat vont el az önkormányzatoktól, így a kötelezően ellátandó feladataikat rosszabb minőségben teljesíthetik, önként vállaltakra pedig nem marad forrásuk. Sérelmezte azt is, hogy míg stadionépítésre milliárdok mennek el, addig a 3-as metró felújításához semmit nem nyújt a jövő évi büdzsét. Kérdésre elmondta: a rekonstrukció mintegy 180 milliárd forintba kerül.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
perszepolisz
2014. november 16. 11:45
Az önkormányzatok által adhat szociális juttatások valóban megszűnnek (igaz nem 2015-től, hanem egy pár év alatt). Ez azonban vagy szociális katasztrófához vezet (a cigányok agyonvernek egy vekni kenyérért) vagy valami döbbenetesen sikertörténethez (minden cigány elmegy dolgozni és mindenki boldog lesz).
kjkj945
2014. november 15. 19:54
LMP Lélegezni Majd a Pokolban fognak!
tango47
2014. november 15. 19:42
Nem is tudom: melyik Kormány vállalta át az önkormányzatok adósságát? A gyurcsány-, vagy bajnai-kormány? Ja, hogy nem?
luga
2014. november 15. 16:48
Fellélegezhettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!