A kéttannyelvű iskoláknak is nekimegy a kormány

2014. november 19. 13:56

Egy miniszteri rendelet szerint 2017-től csak azok a kéttannyelvű iskolák működhetnének, ahol a beiratkozott diákok 80 százaléka érettségiig az intézményben marad. A diákok kilencven százalékának érettségi mellett középfokú nyelvvizsgát is kell tenniük a jogszabály szerint.

2014. november 19. 13:56

Szigorú követelményeket állít fel a kéttannyelvű iskolákkal szemben egy október végi miniszteri rendelet. Eszerint az ilyen intézményekben az első évre beiratkozott hallgatók nyolcvan százalékának érettségiig az iskolában kell maradniuk, és az is előírás, hogy a kéttannyelvű képzésre járó diákok kilencven százaléka az érettségi mellett nyelvvizsgát is tegyen - írja a Népszabadság. Ezt a követelményt 2017 őszéig kell teljesíteni, így olyan évfolyamokra is vonatkozik, akik már megkezdték a tanulmányaikat.

A lap által megkérdezett intézményvezető igazságtalannak nevezte a szabályozást, többek között azért, mert az az elsősökre vonatkozik. Mint mondta, első évben még csak tanulják a nyelvet, ekkor derül ki, hogy tudják-e majd vállalni, hogy a tanulmányaikat idegen nyelven folytatják. Első évben tehát mindig nagyobb arányú a lemorzsolódás. 

Az iskolaigazgató azt is problémásnak nevezte, hogy középfokú nyelvvizsgát is kell tenniük a diákoknak. Ez az emelt szintű érettséginek felel meg, de sokan a továbbtanulás szempontjából úgy kalkulálnak, hogy nyelvből elég nekik a középszintű érettségi is, őket tehát feleslegesen kényszeríti emelt szintű érettségire (vagy középfokú nyelvvizsgára) a rendelet – mondta az igazgató.

A kormány egyébként a rendelet megalkotása előtt nem egyeztetett a kéttannyelvű oktatási intézményekkel – írja a Népszabadság.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kicsikata
2014. november 19. 15:18
komolyan egy suli hogy garantálja hogy a tanulok 80% eljut az értségiig ? kamasz korban a legjobb gyerekkel is bármi megtörténhet, nem azzal akik kicsit is problémás. Ezzel bezárt a rendszer nem csak felfelé hanem lefelé is, mert tényleg mi van ha nem bírja vagy egyszerűen beteg lesz ....
Apáczai
2014. november 19. 14:43
"Egy miniszteri rendelet szerint 2017-től csak azok a kéttannyelvű iskolák működhetnének, ahol a beiratkozott diákok 80 százaléka érettségiig az intézményben marad. A diákok kilencven százalékának érettségi mellett középfokú nyelvvizsgát is kell tenniük a jogszabály szerint. " A kéttannyelvű középiskolának ez az eredeti célja és értelme. Végre valakik a diákság érdekei szerint gondolkodnak. Nagyon itt volt már az ideje.
Selamat
2014. november 19. 14:41
"Az iskolaigazgató azt is problémásnak nevezte, hogy középfokú nyelvvizsgát is kell tenniük a diákoknak." Ez valami vicc akart lenni az igazgató úrtól? Mert ha igen, akkor nagyon hülye vicc. Aki (két) idegen nyelven is tanul, felel, az mi a bánatot tud megérteni a tananyagból, vagy hogy tud felelni bármiből is, ha a végére még egy középfokúra sem futná tudásából?
Tintamin
2014. november 19. 14:38
Ez a maffiózó banda konkrétan nem normális! EZEK IDIÓTÁK! Valaki állítsa meg őket, könyörgöm, mielőtt a gyerekeink jövőjét is elcseszik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!