Navracsics: A Külügyminisztérium még sosem volt ilyen erős

2014. augusztus 25. 13:06

Magyarország továbbra is elkötelezett a NATO és az EU iránt, csak él a tagság adta jogaival – jelentette ki Navracsics Tibor. A tárcavezető szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium tevékenységi körének bővülése segíti a nemzeti érdekérvényesítést.

2014. augusztus 25. 13:06

Bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) neve és portfóliója megváltozott, a magyar külpolitika céljai nem változtak – mondta Navracsics Tibor tárcavezető a külképviselet-vezetői értekezleten hétfőn Budapesten. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a külpolitika három alappontja továbbra is az euroatlanti elkötelezettség, a közép-európai szomszédságpolitika, valamint a nemzetpolitikai elkötelezettség. A miniszter szerint a változások következtében „egy nagyon erős tárca jött létre”, amely költségvetési lehetőségeit és intézményrendszerét tekintve is az egyik legerősebb minisztérium.

Navracsics Tibor az euroatlanti elkötelezettséggel kapcsolatban kijelentette: nem igaz, hogy Magyarország kisebb mértékben lenne elkötelezett a NATO és az EU iránt, mint korábban, csak arról van szó, hogy Magyarország él a tagság adta jogaival.

A szomszédságpolitikával kapcsolatban azt mondta, hogy a visegrádi csoport, a V4-ek jelentős és sikeres együttműködés. Időnként vannak vitáik, és nem mindig tud a négy ország közös álláspontot kialakítani, hiszen vannak különbségek közöttük, de a V4 az egyik legsikeresebb európai regionális együttműködés – vélekedett. Hozzátette: érdemes azzal foglalkozni, hogy Horvátországot és Szlovéniát felvegyék a csoportba.

A nemzetpolitikáról beszélve pedig azt mondta a miniszter, hogy továbbra is „ugyanolyan elkötelezettek vagyunk” a határon túli magyarok létfeltételeinek, jogainak biztosítása mellett. A helyzet azonban ma rosszabb, mint korábban, mert a térségben, egy szomszédos országban háború dúl, és az ukrán helyzet nem a konszolidálódás felé halad – közölte.

Navracsics Tibor úgy látja, a minisztérium nevének és portfóliójának gyarapodása olyan tevékenységbővülést jelent, amely szélesebb eszköztárral és szélesebb lehetőségekkel szolgálja az alapvető célt: a nemzeti érdekérvényesítést. 1990 óta még sosem volt ennyire erős a tárca, mint most. A külügyminiszter úgy gondolja: a KKM nagyon erős koordinációs minisztérium, költségvetési lehetőségeit és intézményrendszerét tekintve is az egyik legerősebb minisztérium. Mindez azt szolgálja, hogy Magyarországot képviselje külföldön, belföldön pedig megteremtse a lehetőségét a külképviseletek hatékony munkájának.

A tárcavezető hangsúlyozta: a KKM olyan diplomáciai szolgálatot lát el, amely a magyar érdekek leghatékonyabb külföldi képviseletét teszi lehetővé. Ezért bővült a minisztérium portfóliója a kulturális diplomáciával, mert a kultúrán keresztül Magyarország sok helyen meg tud jelenni a világban. „Jó kulturális diplomáciával piacokat lehet megnyitni” – jelentette ki. Megjegyezte: a másik nagy terület, amely a tárcához került, a külgazdaság, hiszen úgy tűnik, „a 21. század diplomáciája a külgazdaság diplomáciája lesz”. Mint mondta, a diplomácia is a közigazgatás része, a külszolgálat a közszolgálat része. Ahogyan a belföldi közigazgatás alapvető feladata a nemzet javának szolgálata, úgy a külszolgálat egyik alapvető célja is ez – mondta.

Navracsics Tibor szerint a nagyköveteken múlik Magyarország képviselete: ők „Magyarország külföldön”, tőlük függ, hogy milyen kép alakul ki az országról. A jövőben a nagyköveteknek kell eldönteniük, hogy meg kell-e szólalniuk egy adott ügyben, ha Magyarországról van szó, ugyanis ők ismerik a legjobban az adott országot – mondta. A miniszter ismertette a külképviseleti rendszer változásait is, és azt emelte ki, hogy „az EU-n kívüli világban van még mit fejleszteni a külképviseleti rendszeren”.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A helység galagonya
2014. augusztus 25. 20:18
Micsoda ócska, szar alak ez a Navracsics!
Akitlosz
2014. augusztus 25. 17:33
"Navracsics: A Külügyminisztérium még sosem volt ilyen erős Magyarország továbbra is elkötelezett a NATO és az EU iránt," Tehát ugyanolyan gyenge és kiszolgáltatott, mint volt, semmivel sem erősebb. Még az "elmúltnyolcév" szocialista kormányai is sokkal többet költöttek honvédelemre, mint a fidesz. A V4 pedig csak egy beszélgetős társaság. Nem létezik semmiféle közös V4 politika. Már csak azért sem, mert az országok közötti nézeteltérések, például Szlovákia és Magyarország esetében jóval erősebbek, mint a közös érdekek. Például akármit is akar(na) Magyarország Kárpátalja számára, annak az egyik legharcosabb ellenzője Szlovákia (lesz). A külügyminisztérium pedig csak azért nem vált hirtelen egy csapásra erősség, csak mert Navracsics lett ott a miniszter, aki különben is már Brüsszelbe vágyik, azaz messze nem egy teljes gőzös külügyminiszter. Ez neki csak egy rövid ugródeszka.
Felebarát
2014. augusztus 25. 16:08
""Senki nincs a világban, aki kérdőre vonhatna minket" – állította a miniszterelnök, aki szerint ennek érződnie is kell a nagykövetek hozzáállásán, amikor egy "perspektívájában sikeres" országot képviselnek külföldön."
kurbitalis
2014. augusztus 25. 16:01
LMP-ssel Kolozsvárott a nemzeti érdekérvényesítést??? Miért nem mindjárt TGM-mel, vagy Konráddal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!