Helyi gazdálkodók érdekeiért gyűjt aláírást a az LMP

2014. március 21. 16:43

A földbirtokszerkezetet, a földvásárlást és az élelmiszerbiztonságot kérdéseit érintő aláírásgyűjtést indított az LMP – közölte pénteken Békéscsabán Lengyel Szilvia. Az LMP új és igazságos földosztás sürget, valamint a földpályázatok felülvizsgálatát.

2014. március 21. 16:43

Az LMP aláírásgyűjtést indított „Erős vidéket – Elsőbbséget a helyi gazdálkodóknak!” címmel – közölte pénteken Békéscsabán, sajtótájékoztatón Lengyel Szilvia LMP-s országgyűlési képviselő. Az ellenzéki párt szakpolitikusa kiemelte: az aláírásgyűjtő ívek elkészültek, rendezvényeiken országszerte ismertetik a petíció tartalmát és kérik annak támogatását. Az LMP célja a közvetlen tájékoztatás a párt vidékpolitikájáról, amiről az állampolgárok aláírásukkal nyilváníthatnak véleményt.

Lengyel Szilvia kifejtette: a petíció három kérdéskört érint, a földbirtokszerkezetet, a földvásárlást és az élelmiszerbiztonságot. Az LMP új és igazságos földosztás sürget, a földpályázatok felülvizsgálatát és 1200 hektáros abszolút földbirtokmaximumot; a kormánytól elvárja, hogy az Európai Zöldpárt kezdeményezésével összhangban a föld ne tartozzék a külföldiek által szabadon vásárolható árucikkek körébe; az élelmiszerbiztonság érdekében hatékonyabb szabályozást, erősebb hatósági ellenőrzést szorgalmaz az LMP.

Takács Péter, az LMP helyi képviselőjelöltje kiemelte: vidékpolitikájuk célja a falvak és kisvárosok népességfogyásának megállítása. Békés megyével kapcsolatban megjegyezte: a KSH adatai szerint 2001 és 2010 között a megyék közül itt volt a legnagyobb a népességfogyás, 9,5 százalékkal csökkent a lakosság száma. A megye gazdasági teljesítményében érdemi előrelépés nem történt a rendszerváltás óta; az egy főre eső GDP messze elmarad az országos átlagtól, és a foglalkoztatásban is hasonlóak a tendenciák – tette hozzá.

A gazdaságélénkítés és a befektetésösztönzés területén Takács Péter szerint a megye előnyös helyzetbe hozható oktatási intézményei és az elegendő, könnyen átképezhető munkaerő révén. Arad és Nagyvárad közelsége Békéscsaba és térsége számára együttműködési lehetőséget rejt a mezőgazdaságban és a szolgáltatásokban – mutatott rá az LMP-s képviselőjelölt.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2014. március 22. 06:43
3 körzetben tudok..összesen 8 ezer hektár kiosztásárol.. ennek a 70%-a pártközeli nyaloncokhoz került...a maradék lett elaprozva néhány gazda között a statisztika kedvéért..
kjkj945
2014. március 21. 21:54
""a zöldbárók – a gyakran egykori kommunista tsz-elnökökből lett földesurak – zavartalan földuralmának, akik annak idején könnyedén mentették az állami földeket saját maguknak és holdudvaraiknak. Szinte ingyen osztották szét maguk között a földeket akár 99 évre hektáronként 1-100 forintért.""
gudmen
2014. március 21. 21:26
erre, hogy mehet 1 lájk ellenében 9 diszlájk? tényleg ellopták a földeket a helyi gazdálkodok elöl..ez poztiv hir? száz, ezer hektárok jutottak olyanok akik csak cserépben láttak földet..miközben az évtizedek ota ebböl élök, fiatalgazdalkodok hoppon maradtak és mehetnek angliába mosogatni... csányi, leisztinger, nyerges trio különbözö érdekeltségeiken keresztül..cirka 180 ezer! hektár felett diszponál..
Wagner Hopkins
2014. március 21. 17:00
Aszfaltbetyárok a népfrontos ingyenföldbérletes elvtársakért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!