Kásler Árpád: A Haza Nem Eladó Mozgalom mindenkinek eltörli a devizatartozását

2014. február 27. 08:50

A devizahitelesek szerveződéseként indult A Haza Nem Eladó Mozgalom indul a választásokon, negyven jelöltjük már összegyűjtötte a szükséges aláírásokat, harmincan már le is adták. Vidéken, főleg az alföldi megyékben van a legtöbb jelöltjük, Budapesten kevésbé állnak jól. A párt vezetőjét, Kásler Árpádot a jelöltállítás mellett a devizahitel-probléma megoldásáról is kérdeztük telefonon.

2014. február 27. 08:50
Bakó Beáta

Ki akarja megvenni a hazát, és mennyiért?

Cinikusnak érzem ezt a kérdést, amit egyébként már sokszor feltettek, de tessék megnézni a programunkat. Ha cinikus kérdéseket akar feltenni, akkor cinikus válaszokat fog kapni.

Hogy állnak a jelöltállítással?

Negyven egyéni jelöltünknek már összegyűltek a szükséges aláírások, tehát nem is volt kérdés, hogy meglesz az országos lista, amihez huszonhét jelölt kell.

Önök elsősorban devizahiteles mozgalomként lettek ismertek.

Sok más programpontunk is van, de valóban ezzel lettünk ismertek, hogy felgöngyölítettük ezt a csalássorozatot. Tehát azt, hogy valójában ez nem is egy hitel.

Hanem?

Egy megelőlegezett deviza-adásvétel jogügylet. Ugyanis kölcsön esetén nincs olyan, hogy kereskedelmi árrés. A kereskedelmi árrés az adásvételnél jelenti a hasznot, a kölcsön haszna pedig a kamat. A kettő együtt nem megy.

De a devizahitelnél van árfolyamrés is meg kamat is. Tehát akkor az ön logikája szerint se nem hitel, se nem adásvétel. Akkor micsoda?

Bűncselekmény! Én már öt éve kérem, hogy mutassa meg valaki azt a törvényhelyet, ami kimondja, hogy ez törvényes volt, de még senki sem tudta megmutatni. A forintosítást is már öt éve kértem. Nem most kell forintosítani, miután sokan öngyilkosok lettek meg külföldre menekültek.

Így, utólag hogyan orvosolnák a devizahiteles problémát?

Már csak annyit lehet tenni, hogy a bankok engedjék el a további követeléseket. Ez így is egy nemes gesztus a részünkről, hogy engednénk őket elsétálni, mert amit már kifizettünk a törvénytelen szerződések alapján, az az övék marad.

Az ön ügyében a Kúria az Európai Bíróság döntésére vár. Mire számít a főtanácsnoki vélemény alapján?

Tulajdonképpen a főtanácsnok megrótta a Kúriát, hogy miért küldte az ügyet az Európai Bíróság elé, mert azt mondja, hogy ez a magyar jog szerint elbírálható, és a Kúria vizsgálhatja a szerződések tisztességtelenségét. Az pedig nyilvánvaló, hogy kereskedelmi árrés egy kölcsönben nem merülhet fel.

De ezt nem mondta a főtanácsnok. Azt viszont igen, hogy a tisztességtelenség csak annyiban vizsgálható, amennyiben az adósok számára az árfolyamrés nem volt nyilvánvaló. Ön szerint könnyű lesz ezt bizonyítani?

Nézze, hát az Európai Bíróságnak nem feladata dönteni egyedi ügyben! Most született egy állásfoglalás, hogy a Kúria vizsgálhatja az ügyet, ezt meg is küldték nekem, ezzel el van intézve.

Ez nem teljesen így van, a főtanácsnoki véleményről még dönteni fog maga az Európai Bíróság.

Addig a Haza Nem Eladó Mozgalom úgyis eltörli mindenkinek a devizatartozását.

A programjuk nem csak a devizahitelekkel foglalkozik. Miért akarnak kétkamarás parlamentet?

Azért, hogy valaki őrizze az őrzőket.

Úgy érti, hogy a Felsőház őrizné az Alsóházat?

Igen, mivel ez mindig is így volt a világban. Mint ahogy Magyarországon is így volt, a parlament is ehhez igazodva lett megépítve. Olyan, legalább ötvenéves emberek kerülnének a Felsőházba, akik már letettek valamit az asztalra a magyar nemzet érdekében akár a kultúra, a tudomány vagy a sport területén.

Milyen várakozásokkal néznek a választások elé, hány százalékra számítanak?

Biztosan meglesz az 5 százalék, nem is kérdés számunkra, hogy bejutunk a parlamentbe.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2014. február 27. 11:34
A politika kemény dolog,nem minden őrültnek jön be.Szegénykém!
BőröndÖdön
2014. február 27. 11:20
Ez egy idióta!
Zod
2014. február 27. 11:05
Nekem nincs devizahitelem,szóval gondolom én majd kapok ingyé' tízmilliót csak úgy,mer' megérdemlem.
drkovax
2014. február 27. 10:58
Még egy futóbolond, aki a többi futóbolond átveréséből szedné meg magát ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!