Ilyen lesz a német megszállás emlékműve

2014. január 20. 08:00

Gábriel arkangyal és a birodalmi sas lesz a két fő eleme a német megszállásnak emléket állító szobornak. A Szabadság téri emlékműről – melyet Párkányi Raab Péter szobrászművész készíthet – szerdán rendkívüli testületi ülésen dönt az V. kerületi önkormányzat.

2014. január 20. 08:00

Rendkívüli ülésen tárgyal szerdán az 1944-es német megszállás 70. évfordulójára készülő Szabadság téri emlékműről az V. kerületi önkormányzat – írja az Index. A szoborhoz kapcsolódó dokumentációt már kiküldte a Miniszterelnökség az illetékeseknek, amit Pásztor Tibor, a kerület egyik szocialista önkormányzati képviselője blogján nyilvánosságra is hozott.

A dokumentum szerint az emlékmű elkészítésére kiírt pályázatot Párkányi Raab Péter szobrászművész nyerte. A látványterv szerint a szobor kompozíciójának két fő eleme Gábriel arkangyal és a birodalmi sas. Az alakok egy 13 oszlopból álló, hét méter magas timpanonos kapuzatban állnak majd a tér Bank Center felőli végében, a felszín alatti parkolóház lejáratánál. A szobor anyaga bronz, kő és krómacél lesz.

 

A dokumentációban így írnak a műről: „A romokká tört, szárnyait szegett kultúrára egy nagyobb hatalom telepszik rá, ez a Harmadik birodalom, illetve az azt megjelenítő náci szimbólum: a birodalmi sas. Formai megfogalmazásában tökéletes ellentétje Gábriel arkangyal alakjának. Ez a birodalmi sas a logókon, jelvényeken »tömeggyártott eszközön« megjelenített jelek, jelvények, jelképek életrekelt szárnyasa. Végigrepül, végigsöpör a világon. Hamar elér hozzánk és bekebelezi Magyarországot, hogy megbékjózza, gúzsbakösse lakosait.

Az emlékművet március 15-ig kell befejezni, hogy március 19-én, a német megszállás évfordulóján megtarthassák az avatót.

Összesen 261 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
arokkantisember
2014. január 21. 15:36
http://arokkantisember.blog.hu/2014/01/21/emlekmu_magyarorszag_megbekjozasa_es_guzsbakotese_alkalmabol
Gregorius
2014. január 20. 17:38
Én egy egyszerű, mégis monumentális fekete gránittömböt jobbnak tartanék (pusztulás,milliók halála, területvesztés stb.)Mert itt egyrészt elgondolkodtató az, hogy Gábrielt (Isten emberét, Isten erejét) hogyan győzheti le egy sas, másrészt a sas a kora középkortól kezdve általában a német államiság jelképe, és tudomásom szerint ma is az.
ottapont
2014. január 20. 16:59
Nem tetszik. Megnéztem a többi alkotásait, azok is átlagosak, fantáziátlanok, középszerűek.
Türelem
2014. január 20. 16:04
Azért van abban némi báj, ahogyan az itt hozzászóló zsidók azon aggódnak, hogy vajon megsértjük-e a németeket, barátaikat. No meg az is nevetséges, amikor ugyanezek a magyar történelemhamisításról zengedeznek nagy hangon. A magyarok elleni vérbosszúra felesküdött zsidók mit csináltak Rákosi alatt - túl a vérengzésen - , hát történelmet hamisítottak, s mit csináltak Kádár alatt, hát folytatták azt, amit Rákosi alatt. Amennyiben ragaszkodnának az igazsághoz, akkor hozzáférhetővé kellene tenni a témával összefüggő összes dokumentumot. Beleértve azokat a levéltári anyagokat is, amelyek a gettóban, az akkori vezetésben működött német ügynökök neveit is tartalmazzák. S érdekes módon mindenki a németekre, de újabban szinte kizárólag a magyarokra mutogatnak. S hol vannak az amerikai zsidók, akik megtagadták a beutazást saját testvéreiktől, s hagyták emberek tömegeit a haláltáborokban meghalni. Az igazi felelősök ezen zsidók között vannak, ők a fő bűnösök, saját népük genocídiumának okozói. Ami itthon történik, az beleillik a magyarság kiszorítását, eltaposását, anyagi és szellemi ellehetetlenítését célzó célzó koncepciókba. A magyar csak bűnös lehet. S persze ha a zsidók kaptak volna pénzt egy emlékműre, azt szívesen elfogadták volna, itt is csak az a fájó, hogy kiestek a bizniszből. Az egész emlékév részükről a pénzek feletti civakodásból áll. Egy tisztességes zsidó csak lesüti a szemét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!