Gyanús lehet a paksi bővítés az EU-nak

2014. január 19. 11:47

Jó esély van rá, hogy vizsgálódni fog az EU a paksi bővítés ügyében, hiszen ha a hitel kamatait nem építik be az áram árába, az 9-10 forintos állami támogatást jelent, ez pedig az EU versenyjogi szabályaiba ütközik.

2014. január 19. 11:47

A többször hivatkozott brit atomberuházással kapcsolatban is vizsgálódik az EU, mivel ott az állam  rögzített áron vásárol. Felsmann Balázs energetikai szakember a Népszabadságnak azt mondta: a mi esetünk a britnél jóval gyanúsabb, így szinte borítékolható az EU-s vizsgálat. Számításai szerint kilowattonként 9-10 forintos állami támogatást jelent, ha a bővítésre felvett hitel kamatait nem építik be majd az áram árába.

Az állami támogatást be kell jelenteni az uniónak, és a vizsgálatot valószínűleg azzal sem lehet megúszni, hogy a hitelt közvetlenül az atomerőmű fizetné vissza ugyan, de állami támogatásból.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2014. január 19. 22:52
Úgy látom amúgy, hogy amennyiben tényleg atomerőművet akarunk építeni, akkor azt a mai helyzetben valóban az oroszokkal lehet leginkább megvalósítani - mivel ahogy olvasom, egyedül ők tudtak kedvező 10+30 éves (vagy valami ilyesmi) lejáratú hitelt is az asztalra tenni. Az világos, hogy csak állami beruházásban gondolkodhatunk. Egy magánberuházás (mint ahogyan azt Angliában teszik) tőkeköltsége Magyarországon teljesen ésszerűtlenné tenné a projektet. A finanszírozás vagy normál kötvény, vagy pedig orosz államközi kölcsön (a Roszatom versenytársai nem tudtak volna finanszírozást is hozni, ha jól értettem). A kötvényekkel történő finanszírozás elképzelhető lett volna, de persze nincs 40-éves kötvény, tehát egy ennél rövidebb lejáratú, gördülő állományt kellett volna fenntartani. Érdekes lesz majd elgondolkozni azon, hogy ez lehetne-e olcsóbb, mint a (még nem ismert kondíciójú) orosz finanszírozás.
S0ma
2014. január 19. 21:35
Ha jól értem, majd az árakat akarják egyeztetni. Hová jutottunk! ? Igaza van annak az újságírónak, aki ma azt mondta: "Ez Cohn Bendit Európája". Szinte minden tekintetben. Ott nyüzsögnek , puccoskodnak, lazulnak egyrakáson, három értelmeset nagyon nehéz lenne kiszedni a kupacból. Első dolguk volt az uborka görbület és a melegek ügyének hosszas tanulmányozása. Rosszabbak, mint a törökök, a tatárok és bármelyik látható ellenség.
puszika
2014. január 19. 18:29
Ez a médiaszolga Balázs meg a NOL, megint átmentek EZO-TV-be.Még alá sincs írva a pénzügyi szerződés,de ők már tudják mi lesz benne. Ekkora barmokat!! Vízen járni tudtok-e, balfácánok??
GV0917
2014. január 19. 18:17
Az EU nem óhajtott vizsgálatot indítani, csak Orbán azt találta mondani, hogy Paks nélkül nincs rezsicsökkentés! No ez lett a Júdásaink (h)éber szemei előtt a vörös posztó! Meg is lobogtatta a Ha-ha a "Krasznaja zvezdát a Lendvai utcai pártszékház erkélyén- Karácsony vezetésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!