Április 6-án választ az ország

2014. január 18. 16:32

Kihirdette Áder János a 2014-es országgyűlési választás időpontját. Idén április 6-án lesznek a választások.

2014. január 18. 16:32

Áder János kijelölte a 2014-es országgyűlési választás időpontját. A várakozásoknak megfelelően idén április 6-án választhat az ország. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében Áder kifejtette: nem kívánta figyelmen kívül hagyni azt a hagyomány, az utóbbi három országgyűlési választás alkalmával Magyarország polgárai minden egyes alkalommal április első felében választhattak. Ez mellett még négy szempont volt, ami miatt április 6-ra írta ki a választásokat Áder.

A négy szempont: 

„1. Magyarország polgárainak jogos elvárása, hogy a választási kampány időszaka ne nyúljon a szükségesnél és indokoltnál hosszabbra. Ezt a szempontot tiszteletreméltó elődeim is fontosnak tartották, amikor kiírták a választások időpontját.

2. Magyarország érdeke – demokráciánk közel két és fél évtizedes történetének közös tapasztalata alapján –, hogy politikai nemzetünk tagjaitól a 2014-ben felhatalmazást kapó új Országgyűlés mielőbb megalakulhasson, és az új kormány mielőbb munkához láthasson.

3. Magyarország pillanatai drágák, ezért hazánk polgárai szempontjából kiemelten fontosnak tartom, hogy az Európai Unió új költségvetésében rendelkezésünkre álló, több ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás felhasználását semmi se hátráltassa. Minél előbb lesz új felhatalmazással bíró kormány, a vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és családok annál előbb juthatnak hozzá az ország gyarapodását és polgárainak jólétét szolgáló forrásokhoz.

4. Egy ország élete azonban nemcsak a pénzről, a gazdasági lehetőségekről szól, hanem az itt élők békéjéről és nyugalmáról is. Ezért a választások időpontját meghatározó döntésemmel azt is elő kívánom segíteni, hogy – túljutva a politikai pártok versengésével szükségszerűen együtt járó zajos kampányidőszakon – a húsvéti ünnepek lehetőleg már olyan békés és nyugodt keretek között telhessenek, ami mindannyiunk személyes és közös reménye, jogos óhajtása – bármi legyen is a hitünk.”

Az ellenzéki pártok az időponton nem lepődtek meg, úgy vélik: egyértelműen a legkorábbi időpont kedvez a Fidesznek. Schiffer András úgy fogalmazott: ha például május végén, az európai parlamenti választással egyszerre tartották volna az országgyűlési választást, akkor addigra minden bizonnyal a rezsiblöff már lelepleződött volna. 

Az MSZP szerint előnyösebb és olcsóbb lett volna a választást az EP-választásokkal együtt tartani, de így legalább a lehető leggyorsabban meneszthetik a leszerepelt Orbán-kormányt.

Az Együtt-PM úgy látja: az időhúzás a kormányváltást akaró erőknek adott volna alkalmat, hogy megszervezzék magukat. Szerintük  Fidesznek sietnie kell, mert minden nap egy újabb lelepleződést jelent. 

A DK-s Vadai Ágnes azt mondta: az államfő csak bejelentette az Orbán által igényelt időpontot, ugyanakkor értékelik, hogy a lehető legrövidebb lesz a kampány, így a következő kabinet mihamarabb fel tud állni.

Összesen 379 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monkey4you
2014. január 19. 17:34
Na büdös balosok, arra számítottatok, hogy most emelnek vádat ellenetek!!! Erre kiderül, hogy a sámlít épp most lökik ki alólatok!!!
antioxi
2014. január 19. 14:55
Csak óvatosan, semmi elbizakodást! A papirforma ritkán jön be, a mérkőzésnek akkor van vége, amikor a játékvezető lefújta a meccset.
küllő
2014. január 19. 12:17
VIKTOR !Nem tudom, a Fullajtárjaid értesítettek-e már róla, de a minap végre létre jött Ellenzéki Összefogás Közös Listájának harmadik helyezettje … igen Ő, a Patásördög Gyurcsány … aszondta, hogy ő a maga részéről nekiáll kampányolni és ennek során “felszántja” Magyarországot. Gondolom tudod, hogy ez Számodra mit jelent?! Hiszen kétszer is elverte a port már Rajtad!
tatka46
2014. január 19. 09:57
Hajrá szabad, Fidesz mentes Magyarország. Le a tolvaj, rabló Fideszes bandával. Le a tolvajok királyával Orbánnal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!