A Transparency a szigorúbb kampányfinanszírozás mellett

2014. január 31. 11:32

Szigorúbb kampányfinanszírozásra van szükség, különösen nagy veszélyt jelent a kampányok kiszervezésének lehetősége – állapították meg a Transparency International Magyarország és a Költségvetési Felelősségi Intézet szakértői pénteki rendezvényükön, Budapesten.

2014. január 31. 11:32

A két szervezet a Mit választunk? projekt keretében a parlamenti választások előtt megvizsgálta a magyarországi intézményrendszer átláthatóságát és a költségvetést. A vizsgálat eredményeit összegző tanulmányban a közhatalmi döntéshozatal, a költségvetés, a kampányfinanszírozás, az információszabadság, a közbeszerzés és a korrupcióellenes programok átláthatóságára és hatékonyságára tértek ki.

Martin József Péter, a TI magyarországi ügyvezető igazgatója kiemelte: Magyarország rosszul áll az átláthatóság szempontjából, márpedig ha nincs jól működő intézményrendszer, akkor nő a korrupció kockázata, sérülnek a demokratikus jogok, torzul a politikai rendszer és romlik a gazdasági versenyképesség. A közhatalmi döntéshozatalban megszűnt a hatalommegosztás, jellemzővé vált egyes üzleti csoportok és a politikai rendszer összefonódása – mondta.
   
A kampányfinanszírozás szabályozásának kedvező elemei között említette a készpénzhasználat tilalmát az egyéni jelöltek esetében és az elektronikus médiareklámok ingyenességét. Ugyanakkor kedvezőtlen, hogy a készpénzhasználat megengedett a pártlisták esetében, a legveszélyesebb pedig a kampányok kiszervezésének lehetősége „civil vagy álcivil szervezeteknek” – vélekedett.
  
A TI ezért egyebek mellett azt javasolja, hogy a végrehajtó hatalmat korlátozni képes közjogi megoldásokat vezessenek be, olyan, szigorúbb kampányfinanszírozási szabályokat dolgozzanak ki, amelyeket a pártok nem tudnak kijátszani, erősítsék a korrupciót bejelentő védelmét. Fontosnak tartják azt is, hogy olyan közbeszerzési szabályozást alakítsanak ki, amely kizárja a közpénzből jutalmazást, valódi versenyt teremt és olcsó, jó minőségű szolgáltatást tesz lehetővé. Martin József Péter közölte: februártól „beárazzák” a pártígéreteket, vagyis azt vizsgálják, hogy milyen hatással lehetnek a költségvetésre.

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet igazgatója e vizsgált pártígéretek között említette az Együtt-PM és az MSZP javaslatát arról, hogy a maximális 3 helyett 9 hónapig járjon munkanélküli segély. Ennek 65-70 milliárd forint lenne a közvetlen hatása a költségvetésre, de mivel emelkedne az emberek jövedelme, ami növeli a fogyasztást, mintegy 10 milliárddal kisebb ez a hatás – magyarázta. Hozzáfűzte: kiszámolták azt is, hogy az alapvető élelmiszerek az MSZP javaslata szerinti jelentős – 4 százalékosnak feltételezett – áfacsökkentése 30-32 milliárd forint kiesést okozna a költségvetésnek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!