Transparency: Középmezőnyben van Magyarország a világ korrupciós listáján

2013. december 03. 12:12

A Transparency International ma tette közzé legfrissebb felmérését, melyben a közszférában tapasztalható korrupció mértékét vizsgálta a világ 177 országában. Magyarországon rossz a helyzet, de az átlagnál még mindig egy kicsit jobbak vagyunk – derült ki a TI sajtótájékoztatóján.

2013. december 03. 12:12

A szervezet tíz alindex mentén vizsgált 177 országot, ez alapján egytől százig terjedő skálán pontozta az országokat, melyeknek a 70 százaléka 50 pont alatt végzett, vagyis nagyon korruptnak számít. A percepcióvizsgálat a gazdasági szereplők, és nem a lakosság véleményét tükrözi arról, hogy az adott országokban mennyire korrupt a közszektor – hangsúlyozta Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

Magyarország az összesítésben 54 ponttal a 47. helyen végzett a felmérésben, ami egy hajszálnyival rosszabb, mint a tavalyi eredmény. Ez a – szinte kristálytiszta skandináv országoktól a nagyon korrupt afrikai országokig terjedő – skála 43 pontos átlagához képest ugyan nem tűnik rossznak, de EU-s összehasonlításban már igencsak rosszul áll a szénánk: huszadikak vagyunk a 28 tagállamból, vagyis a korrupt alsó harmadhoz tartozunk. A kelet-közép európai térségben vannak nálunk jobbak és rosszabbak is, de az egész térség leértékelődött a versenyképesség tekintetében – mondta el az igazgató. Hozzátette: a versenyképesség és a korrupció ott függ össze, hogy az ország átláthatatlansága korrupciós kockázatot jelent, ami megjelenik a versenyképességi rangsorokban, hiszen az átláthatatlanság növeli a bizalmatlanságot.

Martin József Péter kiemelte: a TI értékelése szerint az adatok politikai, gazdasági és társadalmi okokra egyaránt visszavezethetők. A fő problémákat a jogalkotásban akként foglalta össze: a fékek és ellensúlyok rendszere szinte összeroppant és számos független kontrollintézmény politikai befolyás alá került, emellett a közérdekű adatokra vonatkozó szabályozás és a bejelentővédelmi törvény is csak látszatszabályozást jelent. Az átláthatatlanságra szolgáltat példát az is, ahogy a kormány a NAV-ügyet kezeli: mint mondta, tulajdonképpen csak egy alibivizsgálatot folytattak le, ráadásul a bejelentő Horváth Andrást nem megvédeni, hanem lejáratni akarják, ami nagyon elhibázott hozzáállás.

Az igazgató hozzátette: a társadalomra is nagyfokú bizalmatlanság jellemző, a bizalmatlanság pedig szabálykerüléshez vezet, ami táptalaja a korrupciónak. Nagy problémának nevezte azt is, hogy a társadalom nagy része közönyös a korrupciós jelenségekkel szemben.  

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pinceszövetkezet
2013. december 03. 19:14
Gondolom a felmérés nem ismeri a mi pályáztatási rendszerünket.. aki közel van atűzhöz az mire kiírják már kész is van a beszerzendő kellékekkel együtt 10 perc múlva be is adja a pályázatot, ami a forrás kiapadásáig fogadhat be pályázatokat! Ez nem korrupció igaz?! Ez maga az euroatlanti standard! Nem is beszélve a törvényben biztosított oligarchikus előnyökről... Az is szabályos, lásd földbérleti mutyi, trafik mutyi, közgépes mutyik.. Ha ezeket is belevesszük, és úgy mutatjuk be hazánkat , biztos lent van a legalján...
samesz38
2013. december 03. 14:42
Minél kisebbek a keresetek,annál nagyobb a korrupció!!!Ezt senki nem vette még észre??? Ez mindig is így volt és így lesz az idők végeztéig!!! :)
nyugalmazott tanár
2013. december 03. 12:40
Ezek az anglomán akárkik mindig önmagukat hozzák ki éllovasnak. Ők az etalon. Akik üveggyöngyön vásároltak birodalmakat, rabszolgák millióit. Ezért ne csodálkozzunk, ha olyan a világ, amilyem.
bigyomail
2013. december 03. 12:37
" Nagy problémának nevezte azt is, hogy a társadalom nagy része közönyös a korrupciós jelenségekkel szemben. " Még jó. Mit tegyen? 1. Ha normális orvosi ellátást akar, akkor lefizeti az orvost. Ez ráadásul annyira elfogadott, hogy már törvényes is. 2. Mit tegyen, ha lát egy korrupció-gyanús esetet? mint Horvát a NAV-nál? A saját eszközeivel összeszedi az adatokat, jelenti a korrupció gyanút és az összes eredmény az, hogy őt feljelentik ezért. Ki az a hülye, aki ebben az országban ilyen körülmények közt jelenteni mer egy korrupciós esetet? Hiányzik neki, hogy meghurcolják érte?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!