Három óráig hallgatta Szilvásyt a bizottság

2013. december 10. 19:25

Csaknem három órán át hallgatta meg a parlamenti Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság Szilvásy György volt titokminisztert keddi zárt ülésén. Szilvásy szerint a Portik-Laborc találkozók kapcsán a „maffiabaloldalozásnak, a politikai sejtetéseknek” semmilyen szakmai alapja nincsen.

2013. december 10. 19:25

Mile Lajos, a testület LMP-s elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta: kimerítő és alapos beszélgetést folytattak a volt titokminiszterrel. A képviselő bizakodik, hogy az elkészítendő jelentésben minden gyanút és feltételezést eloszlat majd, és talán azt is le tudják majd írni, hogy kereshető-e – és ha igen, hol – a politikai felelősség a Portik-Laborc találkozók ügyében.

Mile Lajos az MTI kérdésére azt mondta, a jövő hétre nem terveznek meghallgatást, januárban lehet a következő albizottsági ülés. Akkorra pedig reményei szerint megszavazza a parlament, és hatályba is lép az általa benyújtott törvénymódosítás, amely a nemzetbiztonsági bizottság előtti kötelező megjelenést rögzíti.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja, aki korábban sajtótájékoztatón ismertette milyen kérdéseket fog feltenni a volt titokminiszternek, az ülésről távozva annyit mondott, sok kérdésre választ kaptak.

Szilvásy György újságíróknak elmondta, hogy Kocsis Mátéval kezdeményezték: legyen nyilvános az ülés, ezt azonban még a kormánypárti képviselők is leszavazták. A zárt ülésen viszont minden kérdésre válaszolt – mondta Szilvásy György, hozzátéve: kiderülhetett, hogy a Portik-Laborc találkozók kapcsán a „maffiabaloldalozásnak, a politikai sejtetéseknek” semmilyen szakmai alapja nincsen.

A volt titokminiszter azt mondta, voltak olyan szakmai eredményei a találkozóknak, amelyekkel a Nemzetbiztonsági Hivatalnak foglalkoznia kellett, de azoknak semmi köze a politikához. Szilvásy György kérdésre válaszolva ismét megerősítette, hogy Laborc Sándort nem ő utasította, de – mint hangsúlyozta – semmi oka kételkedni abban, hogy helyesen járt volna el. A hivatalok életében előfordul, hogy az első számú ember a konkrét operatív munka aktív szereplőjeként jelenik meg – tette hozzá.

Ezzel együtt Szilvásy György továbbra is hibának tartja, hogy a hírszerző, ügynöki munka részleteit a nyilvánosság előtt tárgyalják. „Ez ellehetetleníti az ezzel foglalkozó szervezetek munkáját” – fogalmazott a volt titokminiszter, hozzátéve: „ha már elkezdték, csinálják végig”.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. december 11. 07:36
Ugyanazt teszi, amit a legótvarabb százszoros visszaeső piti bűnöző-tagad.
silvester
2013. december 11. 06:38
Senki ember nem marasztalja? Amennyi hir ,ugy lengi korul es amennyiben csak a fele igaz,Kellene.
Felebarát
2013. december 11. 06:32
ennyit ér a vizsgáló biszembaszom
nyugalmazott tanár
2013. december 11. 06:29
Háromig vagy három órán át? Nem ugyanaz!!! Volt-e valakinek kétsége afelől, hogy alaposan felkészült, felkészített vallomást fog prezentálni a kihallgatott? És ez csupa makulátlan báránykáról fog szólani. Nb. teszi ezt bármiféle felelősség és következmlények nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!