Civilek akadályozták a hajléktalan-rendelet elfogadását

2013. november 14. 08:47

A Város Mindenkié aktivistái körbeállták a Fővárosi Közgyűlés termének asztalait, hogy így halasszák el a hajléktalanok közterekről kitiltását lehetővé tevő rendelet elfogadását. Tarlós István felfüggesztette az ülést, amit most megpróbálnak folytatni. Mivel az aktivisták többszöri felszólításra sem hagyták abba a tiltakozást, rendőri beavatkozásra került sor.

2013. november 14. 08:47

A Város Mindenkié negyven aktivistája foglalta ma el a Fővárosi Közgyűlés üléstermét, így a testület nem tudja elkezdeni a munkáját – írja a 444. Ma tárgyalnák azt a rendeletet, ami lehetővé tenné, hogy Budapest legtöbb közteréről kitiltsák az „életvitelszerűen” hajléktalan embereket. Az aktivisták azért szeretnék elhalasztatni a szavazást, hogy a közgyűlés egyéb megoldásokat is meg tudjon tárgyalni. Horváth Csaba, az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltje támogatja a tiltakozást, mivel szerinte ez a civilek utolsó alkalma a tiltakozásra.

Az intézkedésre a szabálysértési törvény szeptemberi módosítása ad lehetőséget. A szabálysértési törvény már alapvetően több olyan területet meghatározott, ahol nem tartózkodhatnak hajléktalanok: ide tartoznak a világörökségi területek, valamint 29 kiemelt forgalmú aluljáró, a tömegközlekedési eszközök megállói, játszóterek, hidak, felüljárók és iskolák környéke. Ezt egészíthetik ki az önkormányzatok saját javaslataikkal.

Frissítés

Tarlós István felfüggesztette a Fővárosi Közgyűlés munkáját, mert mint fogalmazott, általa nem beazonosítható emberek megakadályozták a testület ülését.

(Kép: Kettős Mérce)

Frissítés:

Helyszínen tartózkodó riporterünk változatlan állapotokról számolt be. A tüntetők skandálnak, a képviselők a terem környékén sétálgatnak („még tart a műsor” – mondja egyikük), Tarlós István főpolgármester pedig először nagy médiafigyelem közepette és a DK-s tüntető csapat kíséretében átvonult az irodájából egy másikba, majd szinte észrevétlenül visszavonult a sajátjába. Szinte észrevétlenül. Az Ifjú Demokraták kis csapata ugyanis épp tarlósing-flashmobot tartott az irodája előtt.

Az érkező főpolgármester megkérdezte az ifjú demokratákat, hogy érzik magukat, majd megdicsérte a középen álló fiatalember kalapját. Szarvas Koppány Bendegúz erre megkérdezte, hogy Tarlós nem akarja-e felpróbálni a fejfedőt, amit már Gréczy Zsolt is felpróbált, mire a főpolgármester annyit válaszolt: „fiatalember, én Budapest főpolgármestere vagyok, nem pedig bohóc”. Az is kiderült, hogy azért nem tartják meg a közgyűlést másik teremben, mert nem ott szokták tartani. Egyébként így tüntetnek az aktivisták, akik akár napokig is itt maradnának:

 

Frissítés

A Fővárosi Közgyűlés képviselői újra megpróbálják elfoglalni helyeiket, és elkezdeni az ülést. Amennyiben ez ezúttal sem sikerül, valószínűleg rendőri beavatkozás várható.

Frissítés

Tarlós István zárt ülést rendelt el. Miután sem a Főpolgármesteri Hivatal biztonsági szolgálatának felszólítására, sem a rendőrség háromszori kérésére nem hagytak fel a tiltakozással az aktivisták, a rendőrök egyesével elkezdték őket elvinni az ülésteremből.

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2013. november 14. 17:59
A szoclib elvtársak végső kétségbeesésükben odaküldték a városmégmindigdemszkyé csoportot, hogy egalizálják kisebbségüket a városháza közgyűlésén..)
miloka
2013. november 14. 14:23
Ennyit a libsifiókák akciójához. http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/itt-kinoztak-aldozataikat-a-sorozatgyilkosok-2061517
orion
2013. november 14. 14:14
Ez a "város mindenkié" szöveg teljesen fals,akkor az erdő-mező is mindenkié, mégsem lehet kutyát elengedni vagy quadozni. És ha már kutya-én felszedem a kutyaszart, a hajléktalan otthagyja a magáét. Az én kutyám szocializált, jólnevelt-mégis újabb meg újabb korlátozásokat, tiltásokat kell elviselnünk, mert másoké esetleg nem, illetve drága embertársaim már fosnak minden állattól. Szapulhattok, de az elv ugyanaz-az élhető város nem arról szól, hogy mindenki azt csinál benne,és oda, ahol és amit akar. Elegem van a parttalan jogokból! Elegem van abból, hogy a drága pénzen vett üzletem drágán felújított portálja előtt minden reggel szar, húgy meg üres üveg fogad. Elegem van abból, hogy mire konszolidálom a helyzetet-kvázi megértetem az illetővel, hogy reggelre takarítson és távozzon, ezért pénzt kap, reggelit meg hálózsákot-lekoccol és kezdhetem előről. Mert én vagyok a balek. Nem arról van szó, hogy ne sajnálnám ezeket az embereket-bár nem is mindig sajnálom őket-, hanem arról, hogy az ilyen "civil" nyomulások jobban kiverik a biztosítékot nálam, mint az a szegény nyomorult, akin segítek. Vannak hajléktalanszállók, melegedők-ja, hogy nem akarnak oda menni? Erre összeáll egy rakat hülye és fasizmust meg embertelenséget ordibál? DK-s kalapos kisköcsög jópofizik? Az a balfasz ingyenbékávés szoci meg még hergeli őket? Gondolom, majd az ingyenbékávé mellé ingyenlakás is lesz a közlekedési eszközökön...Hát szuper! Gratulálok, igazán! Inkább egy országos adatbázison kellene gondolkodni, amiben minden szálló, minden lehetőség megtalálható. Aki ki akar mászni a gödörből, annak nem lesz mindegy, hogy a fővárosban tengődik vagy 40 km-rel arrébb megy, ahol esetleg munkát is kap meg szállást is. Akinek ez nem kell, azt meg igenis vigyék el legalább a frekventált helyekről. Ez sem megoldás, mert ahová kényszerülnek, ott is laknak mások, ott is lesz probléma-tehát ezzel párhuzamosan szükség van bőven erre-arra, de első- vagy mit tudom én hanyadik-lépésként muszáj olyat is tenni, ami a többséget védi, a város imázsát (meg a környezetet)tisztítja. Még ha a sok érzékeny lelkű emberbarát hibbantnak könnybe is lábad a szeme. Attól, hogy ott ugrabugrálnak a közgyűlésben, semmi nem fog változni. Tegyük fel, sikeres lesz az akciójuk, nem fogadják el ezt a javaslatot. Mit értünk el? Azt, hogy minden marad a régiben. Tényleg pazar.
tade7
2013. november 14. 14:05
Gondolom az autonómia tüntetésen egyik sem volt ezek közül a "nagy" emberjogi harcosok közül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!