Hende: Senki sem szabad, ha a mellette élő nem szabad

2013. október 06. 15:25

Több ezren vettek részt vasárnap délben Aradon, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kivégzett tábornokai emlékére tartott rendezvényen. A megemlékezésen felszólaló Hende Csaba honvédelmi miniszter kijelentette: „Senki sem lehet szabad, ha a mellette élő nem szabad”.

2013. október 06. 15:25

A rendezvényen szintén felszólaló Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hangsúlyozta: „nem lesznek kevésbé szabadok a románok, ha a magyar nemzeti közösség jogos szabadságigényét kielégítik”. Kelemen a mai napig érthetetlennek tartotta, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) miért nem lehet elfogadni a magyar oktatási részlegek beindítását. „Nem értjük, hogy amennyiben a magyar diákok anyanyelvükön tanulnak, az hol csorbítja a románok érdekeit, szabadságát, boldogságát? Meg kellene már végre érteni, hogy nem akarunk senkitől semmit elvenni, csupán azt mondjuk, hogy legyen szabadságunkban eldönteni, milyen nyelven akarunk tanulni, legyen egyenlő esély mindenki számára” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. 

 
Az RMDSZ elnöke szerint az is érthetetlen, hogy miért irritál még mindig egyeseket a nemzeti, közösségi szimbólumok szabad használata. „Aki ettől bennünket megfoszt, az semmit sem értett meg a történelemből. (...) Aki azt gondolja, hogy el lehet bennünk fojtani a szabadság iránti vágyat, el lehet tiporni lelkünkben azt az eszmét és azokat az értékeket, amelyekért küzdünk, az 1849 hóhérainak az utódja, az elnyomók e századi katonája” – fogalmazott Kelemen Hunor. 
 
Az RMDSZ elnöke szerint a vértanú tábornokok is egy olyan hatalomnak voltak az áldozatai, amely nem nézte jó szemmel a nemzeti önrendelkezési törekvéseket, és nem bírta elfogadni a szabadságszerető népek óhaját. 
 
Emlékeztetett arra, hogy voltak, akik évekkel ezelőtt a Szabadság-szobor visszaállításától is féltek. Hozzátette, ma is sokakban keltenek félelmet a magyarság jogos kérései. „Ne féljetek, mert amit mi kérünk, azt nem tőletek akarjuk elvenni” – üzente a románságnak az RMDSZ elnöke.
 
A szabadság egyetemességét állította beszéde középpontjába a Kelemen Hunor után felszólaló Hende Csaba is. Meg is említette: a magyar kormány képviselője és az RMDSZ elnöke akár egymás beszédét is elmondhatta volna Aradon. 
 
„Senki sem lehet szabad, ha a mellette élő nem szabad. Nem élhetünk szabadon, ha a mellettünk élő nem használhatja az anyanyelvét, ha nem imádkozhat, nem álmodhat szabadon, nem dönthet a sorsa fölött szabadon” – jelentette ki a magyar honvédelmi miniszter.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2013. október 07. 00:10
A kuruc maszlagon nevelt közönség máig siratja a polgárháborút kirobbantó forradalmárok közül kivégzetteket (a közéjük sodródott megtévesztettekkel együtt, akikért kár volt), de egy büdös szavuk nincs ugyanezen vértanúk magyar és más nemzetiségű áldozataira, akiket ugyanők akkor végeztettek ki, amikor ők voltak (ebül szerzett) hatalmon. A forradalmár csőcselék élcsapata kezdettől forradalmi terrort követelt és vérre szomjazott, a nagy francia minta nyomán. (akkor Párizs volt a bolsevik Moszkva...) "A (királyi táborral) kollaborálók kivégzése mindennapossá vált. A függetlenségi háború a városokat katonai célpontokká tette. Miközben a városok újra meg újra gazdát cseréltek, a hátországi front irányított tömeggé vált. A győzelmeket lelkes ünneplő demonstrációk kísérték - amik ritkán voltak teljesen őszinték. A megfélemlítés még a saját hívekre is ránehezedett, mint például a magyar csapatok Veszprémbe érkezésekor. Meszet osztottak ki azzal a paranccsal, hogy fessenek fel "Éljen Kossuth!", vagy hasonló feliratokat. "Siess, gyújts egy gyertyát és tedd ki az ablakba!" sürgette egy borbélyt a neje idegesen az éjszakában, "mert különben mindjárt beverik az ablakainkat." Miközben új gyertyákat gyújtottak, a szomszéd ablakainak bezúzása hallatszott. "
tevevanegypupu
2013. október 06. 22:31
Hat akkor mindent vissza talan..es akkor rendben is lennenk..Nekunk fasisztaknak lennenek teruleti igenyeink.
Nemhivo
2013. október 06. 21:32
..a takonygerincű hende azért megemlékezhetett volna arról a Dávid Ibolyáról ...akinek köszönhetően ma elmondhatta ezt a beszédet ennél a szobornál, .. Nélküle ma sem állna ez a szoborcsoport..
ottapont
2013. október 06. 20:36
Kelemen a mai napig érthetetlennek tartotta, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) miért nem lehet elfogadni a magyar oktatási részlegek beindítását. lenke, lenke értetlenke, ha 24 év!! nem volt nektek elég megérteni a dolgokat talán itt kellene föladni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!