MSZP: Nem számít a származás

2013. augusztus 02. 11:49

Az MSZP elnöke a roma holokauszt nemzetközi emléknapján arra figyelmeztet, hogy senki sem tehet különbséget az emberek között születésük, származásuk vagy bőrszínük alapján.

2013. augusztus 02. 11:49

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető pénteki közleménye szerint az emléknap országoktól függetlenül is fontos mindenki számára, hiszen az általános emberi jogok deklarálásán túl a hétköznapok gyakorlatában sem tehet senki különbséget ember és ember között születése, származása vagy akár bőrszíne alapján.

Mint írja: olyan napra emlékezünk, amely kitörölhetetlen a nemzet és mindannyiunk emlékezetéből, amíg „a tisztességes roma honfitársaink a minden állampolgárt megillető megbecsülésben és elbánásban nem részesülnek Magyarországon”.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: „mindannyiunk kötelessége küzdeni azért, hogy kisebbségi lét önmagában ne jelenthessen megbélyegzést”. Álláspontja szerint különösen fontos hangsúlyozni a politikusok felelősségét, mert a kirekesztő politikával szemben nemcsak törvényekkel kell elejét venni az üldözésnek, hanem a hétköznapok során tettekkel is elő kell segíteni a minden tisztességes, törvénytisztelő embert megillető érdek- és jogvédelmet. „Emlékezzünk tisztelettel és fájdalommal a roma holokauszt áldozataira!” – zárul Mesterházy Attila közleménye.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sieger
2013. augusztus 02. 12:06
Sieger: "A származás nagyon is számít"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!